3 soft skills με τα οποία θα κάνεις την διαφορά

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Είτε είσαι νέος και ψάχνεις την πρώτη σου δουλειά, είτε έχεις κάποια εργασιακή εμπειρία, ακόμα και αν “έχεις φάει την αγορά με το κουτάλι”, σίγουρα μα σίγουρα θα έχεις ακούσει τα τελευταία χρόνια τον όρο soft skills. 

Με τον όρο soft skills δεν εννοούμε τις γνώσεις τις οποίες μαθαίνεις στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο μέσω των μαθημάτων, αλλά ικανότητες που σχετίζονται με τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. 

Άλλοι γεννιούνται με ταλέντο πάνω σε αυτές, ενώ αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τις αποκτήσουν κατά την διάρκεια του βίου τους. Επηρεάζονται από τα βιώματα του κάθε ανθρώπου, από την ανατροφή του και από τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Στον τομέα των επιχειρήσεων συναντάται ένας αλματώδης ρυθμός ανάπτυξης γύρω από τις δεξιότητες αυτές. Τα soft skills έχουν τόσο μεγάλη επιρροή, που για μερικούς οργανισμούς είναι κομμάτι της κουλτούρας τους. 

Παρά την πληθώρα των soft skills, σύμφωνα με  στελέχη των επιχειρήσεων, αλλά και διάφορα site, υπάρχουν μερικές που ξεχωρίζουν, που οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού προσπαθούν να ανιχνεύσουν σε εργαζόμενους. 


  • Ενσυναίσθηση (empathy): Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα κυρίαρχο skill, που εφόσον υπάρχει στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις μπορεί να αποφέρει σε ποιοτικές συζητήσεις. 

Όλοι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν, να νιώθουμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στη θέση μας, να μπορούν να σκεφτούν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς, να νιώσουν με τον τρόπο που νιώθουμε και εμείς καθώς και να δράσουν όπως θα πράτταμε και εμείς. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Οι ρυθμοί της ζωής ωθούν τον άνθρωπο να σκέφτεται κυρίως από την δική του οπτική γωνία, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπαίδευση δεξιοτήτων ζωής – Γιατί να μην υπάρχει και στα σχολεία;


  • Ενεργητική ακρόαση (active listening) : Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον γνωστό σας, να θέλετε να μοιραστείτε μια ανησυχία ή ακόμη και μια σκέψη σας και η απάντηση που λαμβάνετε είναι “δεν θα πιστέψεις τι συνέβη σε εμένα”. Κάπως έτσι οι κουβέντες μένουν επιφανειακές, χωρίς να δοθεί η ικανότητα στους συνομιλητές να εμβαθύνουν. Αν όμως είχατε ένα συνομιλητή που πρόσεχε αυτά που λέγατε, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. 

Η ενεργητική ακρόαση θέλει τον συνομιλητή παρών στην συζήτηση. Να κρατάει οπτική επαφή, να δείχνει με νεύματα πως προσέχει και να κάνει ερωτήσεις πάνω σε αυτά που ακούει. Αυτή είναι η βάση της, μέσα από την οποία προκύπτουν ενδιαφέρουσες συνομιλίες. 

  • Δημιουργική Σκέψη (Creative Thinking):  Αν και δεν σχετίζεται με την επικοινωνία η δημιουργική σκέψη, η εξεύρεση πρωτοποριακών λύσεων σε προβλήματα, φιγουράρει ανάμεσα στα κορυφαία soft skills. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να καλλιεργήσετε δημιουργική σκέψη


Η ικανότητα του ανθρώπου να βγει από το σύνηθες, να προσεγγίσει το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι αναμφίβολα σημαντική. Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες ίσως δώσουν κάποιες λύσεις, που αν συνδυαστούν κατάλληλα θα δώσουν μια μοναδική, καινούργια, απρόσμενη εξέλιξη στην διαδικασία επίλυσης της κατάστασης. 

Αν και τα soft skills δεν  μπορούν από μόνα τους να σου εγγυηθούν την επιτυχία, ο συνδυασμός τους, μαζί με τις τεχνικές γνώσεις, μπορεί να οδηγήσει τους άνθρωπους σε επαγγελματική αλλά και προσωπική επιτυχία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αφορά όλους η εκπαίδευση δεξιοτήτων ζωής;


Τα soft skills, μπορείς να τα αποκτήσεις σε κάθε στιγμή και κάθε ώρα της ζωής σου. Τώρα είναι η ώρα σου!

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.