Τα soft skills για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων και την προώθηση της καριέρας σου

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Μόλις έχεις πληροφορηθεί ότι ένας συνάδελφός σου θα πάρει την προαγωγή που εσύ περίμενες με τόση αγωνία. Νιώθεις να σε πνίγει η αδικία. Είχες κάνει όμως από την πλευρά σου ό,τι χρειάζεται για να διεκδικήσεις με αξιώσεις την πολυπόθητη θέση; Ποια είναι τα soft skills που είναι απαραίτητα για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην διεκδίκηση των επαγγελματικών σου στόχων και να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης αυτών;

Καταρχάς, αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό είναι ότι εσύ είσαι ο κύριος υπεύθυνος για την καριέρα σου και, κατά συνέπεια, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για την πορεία αυτής ασχολούμενος με πράγματα που εξαρτώνται και επηρεάζονται αποκλειστικά από εσένα. Εσύ είσαι υπόλογος στον εαυτό σου και κανένας άλλος.

Προσδιορισμός των επαγγελματικών στόχων και πλάνο επίτευξής τους

Σε αυτό, λοιπόν, το άγνωστο μονοπάτι, χρειάζεσαι έναν προορισμό, δηλαδή χρειάζεται να θέσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους, τους οποίους ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανατροφοδοτείς, βλέποντας την πρόοδό σου και προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις, π.χ. ανεβάζοντας «ταχύτητα» εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Αφού λοιπόν έχεις ορίσει τον προορισμό σου, χρειάζεσαι και τον χάρτη που θα σε οδηγήσει εκεί. Δηλαδή χρειάζεσαι ένα πλάνο επίτευξης των στόχων. Σε αυτό θα σε βοηθήσει μία ειλικρινής καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων σου, βάσει των οποίων θα σημειώσεις τις απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση των αδύνατων σημείων αλλά και τους απαραίτητους τρόπους για την αξιοποίηση των δυνατών. Μην νιώθεις ντροπή για τις αδυναμίες σου, αφού μπορείς να βρεις τρόπους να τις βελτιώσεις. Νιώσε περήφανος για τα δυνατά σου σημεία και αξιοποίησέ τα στο μέγιστο βαθμό.

Απόκτηση νέων δεξιοτήτων

Και τώρα που έκανες το πλάνο σου πρέπει να εφησυχάσεις; Ούτε που να το διανοηθείς. Σε καθημερινή βάση οφείλεις να λειτουργείς με τρόπο που θα γίνεσαι καλύτερος, θα αποκτάς καινούργιες δεξιότητες και ικανότητες, θα ωθείς τον εαυτό σου πέραν των ορίων του, πέραν αυτού που ονομάζεται comfort zone. Ανάλαβε καινούργια projects, ζήτησε να μετατεθείς σε άλλα τμήματα, μάθε καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα, παρακολούθησε τις εξελίξεις του επαγγέλματός σου. Μην μένεις στάσιμος. Μάθε να λειτουργείς όπως ένας αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό.

Personal branding και ανάπτυξη επικοινωνιακών ικανοτήτων

Και, επειδή στον επαγγελματικό στίβο υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, φρόντισε όχι μόνο να εξελίσσεσαι, αλλά και η απόδοσή σου να κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα. Η εξαιρετική απόδοση θα χτίσει εμπιστοσύνη και προσδοκίες εντός και εκτός του οργανισμού, θα ενισχύσει δηλαδή αυτό που ονομάζεται personal brand.

Ταυτόχρονα φρόντισε να είσαι εσύ ο καλύτερος διαφημιστής του εαυτού σου. Βρες τρόπους, π.χ. μία παρουσίαση, ένα e-mail, μία αναφορά, ώστε ένα επίτευγμά σου να γίνει γνωστό στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η ανάπτυξη των ικανοτήτων επικοινωνίας (γραπτός και προφορικός λόγος) μπαίνει στην πρώτη γραμμή.

Επαγγελματισμός, αυτοπεποίθηση και θετικότητα

Συνολικά, και ιδιαίτερα στις συναντήσεις, φρόντισε η παρουσία σου να εμπνέει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, επαγγελματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσεις την αυθεντικότητά σου και θα προσπαθείς να δείχνει κάτι που δεν είσαι, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Εδώ πρόσθεσε το πάθος για αυτό που κάνεις και την θετική αύρα που θα πρέπει να αποπνέεις, δείχνοντας προσοχή στην επίλυση των προβλημάτων και όχι δυσφορία για την ύπαρξη τους. Όλοι σε ένα οργανισμό γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα και η παρουσία ενός ακόμα γκρινιάρη δεν τους κάνει χαρούμενους. Κάνε τους, λοιπόν, να χαμογελάσουν προσφέροντάς τους λύσεις και εκείνοι θα σου το ανταποδώσουν.

Δικτύωση

Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό στην εποχή μας, είναι η δικτύωση τόσο μέσω του «χτισίματος» επαγγελματικών σχέσεων, όσο και μέσω της αξιοποίησης των κατάλληλων κοινωνικών δικτύων, ώστε το επαγγελματικό σου προφίλ, τα επιτεύγματά σου, οι δράσεις σου, να είναι διαθέσιμα στους κατάλληλους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή.

Βλέπεις, λοιπόν, ότι έχεις τον πρώτο λόγο για την πορεία της καριέρας σου. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Με τις πράξεις σου και τη στάση σου δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και δήλωσε παρών σε κάθε ευκαιρία που θα εμφανιστεί.

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…