Ως γονείς, δεν χρωστάτε τίποτα στα ενήλικα παιδιά σας

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί είναι η αστείρευτη και δίχως όρους αγάπη – χωρίς, ωστόσο, αυτό να δημιουργεί σχέση διαρκούς οικονομικής εξάρτησης. 

Ποιος θεωρείται καλός γονιός;

Ένας καλός γονιός εστιάζει, ήδη από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, στην καλλιέργεια ηθικής και αξιών με στόχο να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το παιδί του για τη μετέπειτα ζωή του. Γίνεται δάσκαλος, σύμβουλος και μέντορας από επιλογή, ελπίζοντας ότι τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που του έδωσε θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη στη ζωή του.

Ο γονιός, επενδύει στην εκπαίδευση του παιδιού του, το βοηθά να βρει και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του και να καταφέρει να επιτύχει τα όνειρά του, ώστε να γίνει ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος ενήλικας. 

Τι περιμένουν τα παιδιά από τους γονείς;

Ωστόσο, μερικές φορές κάτι τέτοιο φέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα παιδιά, ως ενήλικες πια, καταλήγουν να υποθέτουν ότι οι γονείς τους θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν για πάντα την ευθύνη, γεγονός που τα οδηγεί να προβαίνουν σε παράλογα αιτήματα ακόμα κι όταν δεν ζουν πια κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους. 

Ο εγωισμός που εκδηλώνουν κάποιοι από τα παιδιά-ενήλικες αφήνει συχνά τους γονείς εξουθενωμένους και συναισθηματικά εξαντλημένους. Από τη μία πλευρά, επιθυμούν ναι μεν να είναι ευτυχισμένο το παιδί τους. Από την άλλη, ζουν με τον φόβο ότι δεν κάνουν αρκετά για να το βοηθήσουν να τα καταφέρει. Ωστόσο, η −πικρή για μερικούς− αλήθεια είναι ότι οι γονείς δεν οφείλουν τίποτα στα ενήλικα παιδιά τους.

«Χρωστάνε» τελικά οι γονείς στα παιδιά;

Ως ενήλικες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους δεν τους «οφείλουν» απολύτως τίποτα. Αν οι γονείς εκφράσουν την επιθυμία και προσφερθούν να τους βοηθήσουν, τα παιδιά-ενήλικες θα πρέπει να εκφράζουν πάντοτε ευγνωμοσύνη και να μην εκμεταλλεύονται την καλοσύνη των ανθρώπων που τους μεγάλωσαν και τους ανέθρεψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν «δικαιωματικά» στον χρόνο και στους οικονομικούς πόρους των γονιών τους.  

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι οι γονείς τους δεν θα βρίσκονται εδώ για πάντα. Αντί να ασκούν πίεση ή να προκαλούν άγχος στους γονείς, τα παιδιά-ενήλικες θα έπρεπε να είναι εκείνοι που θα τους παροτρύνουν να ξεκουραστούν μετά από όλες τις θυσίες που έχουν κάνει για χάρη τους. 

Συμβουλές στους γονείς

  1. Καθορισμός όρων και ορίων: Διατηρήστε έναν ισορροπημένο συνδυασμό αυστηρότητας και ελευθερίας. Με την οριοθέτηση, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της αυτοδιάθεσης και της υπευθυνότητας.
  2. Προώθηση αυτονομίας: Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιλύουν προβλήματα μόνα τους. Η επίτευξη αυτής της αυτονομίας ενισχύει την αυτοπεποίθηση και μειώνει τις πιθανότητες εξαρτημένης σχέσης μεταξύ παιδιού και γονέα.
  3. Πρότυπο προς μίμηση: Το να είστε οι ίδιοι πρότυπα ανεξαρτησίας και αυτονομίας, ενθαρρύνει τα παιδιά σας στην ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων. Κάντε ορατή την ικανότητά σας να λύνετε προβλήματα, να αντιμετωπίζετε προκλήσεις και να λαμβάνετε αποφάσεις με σύνεση.
  4. Ανάπτυξη ανεξαρτησίας: Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει από το να μάθουν πώς να κάνουν τα καθήκοντά τους μέχρι το να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να αναπτύσσουν το ενδιαφέρον τους για όσα συμβαίνουν γύρω τους και να δρουν αναλόγως.
  5. Συνεχής επικοινωνία: Ακούστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες των παιδιών σας και στηρίξτε τα χωρίς να τα κάνετε να εξαρτώνται από εσάς. Μια ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.