Διαπόντια Νησιά: Οι κρυμμένοι θησαυροί του Ιονίου

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά νησιά και βραχονησίδες, άλλα πολύ γνωστά και άλλα για τα οποία δεν έχει αναφερθεί ποτέ κανείς. Ανάλογη περίπτωση είναι και τα νησιά Διαπόντια. Πού βρίσκονται τα νησιά αυτά; Είναι κατοικήσιμα; Ή είναι βραχονησίδες;

Όλοι έχουν ακούσει για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και άλλα διάσημα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, ακόμα και πολλοί Έλληνες δεν έχουν ακούσει για τα νησιά Διαπόντια, ένα σύμπλεγμα νησιών και βράχων που βρίσκονται περίπου έξι μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα γαλάζια νερά του Ιονίου Πελάγους.

Τα νησιά Διαπόντια μπορούν να θεωρηθούν ως πύλη προς την Αδριατική θάλασσα και την Ευρώπη. Το Αρχιπέλαγος Διαπόντια περιλαμβάνει 153 νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων το όνομα υποδηλώνει τη γεωγραφική τους θέση: “Διαπόντια”, που σημαίνει “να βρίσκονται ανάμεσα στο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα “.

Αυτό το σύμπλεγμα νησιών είναι ένα “μωσαϊκό” από μικρά νησιά και νησίδες, που δίκαια περιγράφεται παραδεισένιο. Νησάκια σαν κρυμμένοι θησαυροί του Ιονίου με τις ακανόνιστες ακτές τους, τα σμαραγδένια νερά, τις εντυπωσιακές γεωλογικές δομές, την καταπράσινη βλάστηση και τις μικρές κοινότητες με πετρόχτιστα σπίτια και μοναδική θέα την απέραντη θάλασσα.

Τα νησιά Διαπόντια αποτελούνται από τρία μεγαλύτερα νησιά: την Οθώνη, την Ερείκουσα και τη Μαθράκι, καθώς και από εννέα ακατοίκητες νησίδες: Διάκοπο, Διάπλο, Καραβί, Καστρίνο, Λιψό (ή Βάρκα), Οστράκο, Πλάκα (ή Αγγείρα), Πλατιά, Τραχιά.

Τα νησιά Διαπόντια κατοικήθηκαν μετά τη μάχη της Ναυπάκτου το 1571, όταν οι νησιώτες που βρίσκονταν υπό βενετσιάνικη κυριαρχία εγκατέλειψαν τα νησιά τους αναζητώντας καταφύγιο. Άνθρωποι από τους Παξούς και την Πάργα έφτασαν στην Οθώνη και καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε, μετανάστευσαν στη Μαθράκι και την Ερείκουσα. Αυτό εξηγεί γιατί οι κάτοικοι των τριών νησιών καθώς και των Παξών έχουν τα ίδια επώνυμα.

Αναχωρώντας από τη μαρίνα Γουβιά, θα κατευθυνθείτε προς το βορρά. Απολαμβάνοντας την εκπληκτική διαδρομή, θα στρίψετε προς τα βορειοδυτικά μετά τον πέτρινο Φάρο που βρίσκεται στη μέση του στενού μεταξύ της Κέρκυρας και της Αλβανίας για να κατευθυνθείτε προς τα νησιά Διαπόντια, ένα ανέγγιχτο νησιωτικό παράδεισο. Τα νησιά Διαπόντια αποτελούνται από 3 μικρά κατοικημένα νησιά – την Ερείκουσα, την Οθώνη και τη Μαθράκι – με πολλές ακατοίκητες νησίδες γύρω γύρω. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε αυτά τα σχεδόν άγνωστα δυτικά νησιά της Ελλάδας, με τα καθαρά νερά, την παρθένα γη που καλύπτεται από βλάστηση και με τα λίγα σπίτια να συνθέτουν έναν διαφορετικό κόσμο σε σχέση με την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα.

Το πρώτο νησί που θα συναντήσετε, η Ερείκουσα, είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου Πελάγους, ένας κυκλικός κόσμος που εκτείνεται μόλις 2 χλμ, γεμάτος ελιές, κυπαρίσσια, μυρτιές, θυμάρια, δέντρα και βατόμουρα. Πήρε το όνομά της από τη λέξη ερείκη, που στα ελληνικά σημαίνει θυμάρι, λόγω των θυμαριών που αφθονούν στο νησί και το βάφουν μωβ κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους τον Οκτώβριο. Το μέλι της περιοχής είναι εκπληκτικό, γι’ αυτό και σε παλιούς χάρτες το νησί αναφέρεται με την ονομασία Μερλέρα.

Η κολύμβηση στην Ερείκουσα είναι μια αληθινή απόλαυση. Θα εντυπωσιαστείτε από την παραλία Μπραγκίνι, μια εξωτική παραλία με καθαρά νερά και χρυσή άμμο που καλύπτεται από λευκά κρίνα.

Αν έχετε βάρκα, μπορείτε να ακολουθήσετε κατά μήκος την ακτογραμμή αυτού του παρθένου νησιού και να κάνετε καταδύσεις σε ακτές που δεν προσβάσιμες από την ξηρά. Εκτός από τις χαρές της θάλασσας, αξίζει να εξερευνήσετε την καταπράσινη εσοχή του νησιού περπατώντας στα παλιά του μονοπάτια.

Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι του Πόρτο που ιδρύθηκε το 2018. Εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε στο γραφικό οικισμό και να κολυμπήσετε στη μεγάλη και καθαρή αμμουδιά ακριβώς μπροστά.

Η Ερείκουσα είναι τόσο καθαρή που κάποιος μπορεί να μπερδέψει το λιμάνι με μια εξωτική παραλία. Καθώς ο ήλιος θα δύει αργά, μπορείτε είτε να απολαύσετε το δείπνο σας στο γιοτ εάν αναζητάτε απόλυτη γαλήνη, είτε να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές σε ένα από τα λίγα, αλλά καλά εστιατόρια του νησιού.

Η Οθώνη είναι το δυτικότερο νησί της Ελλάδας, μόλις 5 μίλια από την Ερείκουσα. Το δεύτερο όνομά του είναι Φάρος, καθώς ήταν το πρώτο φως που θα έβλεπαν τα πλοία που ταξίδευαν από τα βόρεια. Το ορεινό, εντυπωσιακό αποκορύφωμα του νησιού με τα άγρια κυπαρίσσια, τις ελιές και τους αρωματικούς θάμνους κρύβει 5 οικισμούς, καταπληκτικές παραλίες και το μυθικό σπήλαιο της Καλυψούς.

Πολλοί αναγνωρίζουν την Οθώνη με την Ογυγία του Ομήρου, το νησί της νύμφης Καλυψώ, όπου ο ερωτευμένος Οδυσσέας έμεινε για 7 χρόνια, πριν εγκαταλείψει το νησί με μια βάρκα για να καταλήξει ναυαγός στο νησί των Φαιάκων, τη σημερινή Κέρκυρα.

Η κολύμβηση μέσα στη σπηλιά με τα λαμπερά σμαραγδένια νερά είναι μια υπέροχη εμπειρία. Επιπλέον, αυτό το τοπίο του παραδείσου συνεχίζεται στη γειτονική παραλία Ψιλή Άμμος, μια εξαιρετική λευκή παραλία που λάμπει κάτω από έναν επιβλητικό κάθετο βράχο. Η Οθώνη κρύβει πολλές άγνωστες εκβολές με κρυστάλλινα νερά που μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα.

Το νησί είναι ένας πόλος έλξης για όσους αγαπούν την κατάδυση και την υποβρύχια φωτογραφία, αφού το νησί διαθέτει πολλές σπηλιές καθώς και το ναυάγιο του πλοίου Sarah που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας στην καταπράσινη παραλία Φύκι. Οι πιο σημαντικοί οικισμοί είναι ο Άμμος και το Χωριό, συνδεδεμένοι με ένα όμορφο πέτρινο μονοπάτι. Το χωριό Άμμος περιλαμβάνει το λιμάνι, το αλιευτικό καταφύγιο Αυλάκι, ωραίες ταβέρνες και καφετέριες.

Η Οθώνη μπορεί να έχει ένα μικρό δίκτυο ασφαλτωμένων δρόμων, αλλά είναι ιδανική για πεζοπορία. Τα παραδοσιακά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στους κοντινούς οικισμούς με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις συκιές. Σε όλη τη διαδρομή θα σας ακολουθεί το άρωμα της ρίγανης και του θυμαριού.

Στα νησιά Διαπόντια η φύση είναι ακόμα άγρια και υπάρχουν πολλές αμμώδεις παραλίες όπου μπορείτε να βρείτε ιδιωτικότητα και να χαλαρώσετε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πιο υψηλής περιόδου.

Αυτά τα θαυμάσια νησιά ανήκουν στην επαρχία της Κέρκυρας και αντιπροσωπεύουν την κατάλληλη ευκαιρία για ένα ξεχωριστό και αξέχαστο ημερήσιο ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου μπορείτε να φτάσετε στα νησιά Διαπόντια με πλοιάριο από το λιμάνι της Κέρκυρας ή από τα χωριά Σιδάρι και Άγιος Στέφανος στα βόρεια του νησιού.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.