Εκπαίδευση δεξιοτήτων ζωής – Γιατί να μην υπάρχει και στα σχολεία;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, διδασκόμαστε πολύ χρήσιμα μαθήματα για τη ζωή, αλλά δεν διδασκόμαστε τίποτα για την ίδια τη ζωή. Πέρα από τα μαθηματικά, τη φυσική, τη γλώσσα και την ιστορία δεν θα ήταν απαραίτητο να διδαχθούμε και τα παρακάτω;

  • Πώς να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους.
  • Πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά.
  • Πώς να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας.
  • Πώς να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ποιες δεξιότητες χρειαζόμαστε στη ζωή;

Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνουμε ανέτοιμοι στη ζωή και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε. Κι όμως, η λύση θα ήταν στα χέρια μας αν είχαμε τα κατάλληλα εφόδια, δηλαδή τη γνώση και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητα για την ίδια τη ζωή. Ένα σύνολο δεξιοτήτων που χαρακτηρίζονται ως δεξιότητες ζωής(life skills). Ποια είναι αυτά;

Θετική σκέψη, που μας επιτρέπει να έχουμε μια θετική στάση ζωής και να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και χωρίς μόνιμες απώλειες, κάθε αντιξοότητα που θα φέρει στο διάβα μας η ζωή.

Αυτοπεποίθηση. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στην ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της ζωής.

Διαχείριση άγχους. Το άγχος που στην εποχή μας έχει γίνει μόνιμος σύντροφος, είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, διαφορετικά μπορεί να βλάψει την υγεία μας ανεπανόρθωτα. Η διαχείριση άγχους είναι εφικτή, αρκεί να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία.

Συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα τέτοιο εργαλείο και ταυτόχρονα πολύπλευρη ικανότητα, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Μέσω αυτής, μπορούμε αφενός να κατανοούμε σε βάθος τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις του και αφετέρου να καταλαβαίνουμε και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες των άλλων.

Επικοινωνία. Ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί για να ζει μόνος του. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να καλύψει καμία ανάγκη του (βιολογική ή συναισθηματική) μόνος του. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να μάθει να επικοινωνεί με άλλους που θα τον βοηθήσουν να καλύψει τις ανάγκες του. Το πράγμα περιπλέκεται, γιατί και οι άλλοι έχουν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, συχνά αντικρουόμενες με τις δικές μας. Άρα η επικοινωνία είναι η ικανότητα-κλειδί που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους και ευτυχισμένους από τους υπόλοιπους. Γιατί αυτό; Γιατί μπορούν να επικοινωνούν άμεσα, γρήγορα και με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να πείθουν τους άλλους για αυτά που θέλουν, χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση.

Γλώσσα σώματος. Ο πιο γρήγορος και άμεσος τρόπος για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, είναι μέσω της γλώσσας σώματος. Μια γλώσσα διεθνής, που «μιλάει» κάθε άνθρωπος γύρω μας και που χρησιμοποιούμε από τη γέννησή μας ακόμα (βλ. βρέφη). Πώς να διαβάζουμε τα «σημάδια» που μας στέλνουν οι άλλοι μέσα από το σώμα τους. Πώς να διαβάζουμε το ψέμα. Πώς να δείχνουμε συμπάθεια ή εκτίμηση με ένα βλέμμα. Πώς να οριοθετούμε τους άλλους χωρίς καν να μιλήσουμε. Όποιος ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα σώματος, γίνεται πανίσχυρος επαγγελματικά και χτίζει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις. Τόσο απλά!

Διεκδικητικότητα. Μια ικανότητα κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της επικοινωνίας. Περιλαμβάνει πολύτιμες συμπεριφορές που μας επιτρέπουν να διχειριζόμαστε τους γύρω μας, ειδικά αυτούς που μας ενοχλούν. Πώς να ζητάμε αυτό που θέλουμε. Πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας τη σωστή στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο. Πώς να λέμε όχι. Πώς να οριοθετούμε τους άλλους όταν προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν ή να μας επιβάλλουν τη γνώμη τους.

Διαπραγματεύσεις. Το ότι ζητάμε αυτό που θέλουμε από τους άλλους, δεν σημαίνει και ότι θα το πάρουμε κιόλας. Αν δεν έχουμε πειθώ, ώστε να τους πείθουμε να μας δώσουν αυτό που θέλουμε, τότε θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε μαζί τους. Συχνά στη ζωή έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα, που μας φέρνουν σε «αντίπαλα στρατόπεδα», αντί για το δρόμο της συνεργασίας: αγοραστής-πωλητής, εργοδότης-εργαζόμενος, γονείς-παιδιά, άντρας-γυναίκα. Οι διαπραγματεύσεις είναι η ικανότητα που μας επιτρέπει να ζούμε αρμονικά με τους άλλους (χωρίς συγκρούσεις) ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες μας. Χρειάζονται παντού και πάντα, στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Στοχοθεσία. Οι στόχοι μας δίνουν ώθηση. Μας δίνουν κίνητρο και νόημα στη ζωή. Είναι η κινητήριος δύναμη για τη ζωή. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη ξεχωρίζει επίσης από το γεγονός ότι παύει να θέτει στόχους. Έτσι σιγά σιγά απομακρύνεται από τη ζωή. Μικρούς ή μεγάλους στόχους, δεν έχει σημασία, κάθε στόχος είναι απαραίτητος, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. Μας βοηθάει να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητές μας και να εκπληρώνουμε το πλήρες δυναμικό μας. Οι στόχοι είναι ένα συστατικό για να κατακτήσουμε και την πολυπόθητη ευτυχία. Το θέμα είναι ότι για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να μην απογοητευόμαστε, πρέπει να πληρούν πέντε προϋποθέσεις-να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, ελκυστικοί, ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι. Το πώς σχεδιάζουμε τους στόχους μας με αυτές τις προϋποθέσεις, είναι μια ικανότητα που διδάσκεται και ονομάζεται Στοχοθεσία.

Διαχείριση χρόνου. Η διαχείριση χρόνου είναι η απόλυτη δεξιότητα ζωής. Χωρίς αυτή αφήνουμε το χρόνο να ξεγλιστράει, χαραμίζοντας τη ζωή μας. Αναβάλλοντας πολύτιμες αποφάσεις και εργασίες που μας δυσκολεύουν. Κάνοντας πράγματα που δεν μας ευχαριστούν γιατί μας παρασέρνουν οι άλλοι. Ζώντας είτε στο παρελθόν αναμασώντας επώδυνα γεγονότα, είτε στο μέλλον στο οποίο εναποθέτουμε την ευτυχία μας. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε μονίμως το παρόν, το οποίο είναι και το μόνο που έχουμε πραγματικά στα χέρια μας. Αυτό το πολύτιμο 24ωρο που έχουμε στη διάθεσή μας, πώς το ζούμε τελικά; Ευχαριστώντας εμάς ή τους άλλους; Αν λέτε συχνά την έκφραση «Μακάρι να είχε η μέρα 48 ώρες» ξέρετε ότι η διαχείριση χρόνου δεν είναι από τα δυνατά σας σημεία. Και 100 ώρες να είχε, πάλι δεν θα σας έφταναν αν δεν αποβάλλετε τις κακές συνήθειες που σπαταλάνε το χρόνο σας.

Και πώς διδάσκονται οι δεξιότητες ζωής;

Αν οτιδήποτε από τα παραπάνω νιώσατε να σας εκφράζει, πάρτε θάρρος. Κανείς δεν γεννήθηκε με αυτές τις ικανότητες. Όλες είναι επίκτητες και καλλιεργούνται και διδάσκονται. Κάποιοι τυχεροί παρακολουθούν τέτοια σεμινάρια, π.χ. για διαχείριση χρόνου ή διαπραγματεύσεις, μέσω της εργασίας τους. Τέτοια θέματα είναι πολύ δημοφιλή σε εταιρικές εκπαιδεύσεις.

Αυτή ακριβώς την έλλειψη ήρθε να καλύψει το Believe In You, προσφέροντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ένα δομημένο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Οι δεξιότητες ζωής μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε ηλικία, αρκεί να το αποφασίσετε. Εννοείται όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Στις 16 Νοεμβρίου ξεκινάει το 6ο πρόγραμμα Life Skills Training του Believe In You. Ένα πρόγραμμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που διδάσκει τις 10 βασικές δεξιότητες ζωής, που αναλύθηκαν παραπάνω.

Τα 5 προηγούμενα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, παρακολoύθησαν άνθρωποι ηλικίας 16 έως 60 ετών, διαφορετικών επαγγελμάτων, φύλου, και μορφωτικού επιπέδου. Μια σύνθεση ομάδας τόσο δημιουργική, που επέτρεπε στον καθένα να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του και να καλύψει τις ανάγκες του.

Δείτε πώς περιγράφουν την εμπειρία του Life Skills Training οι ίδιοι οι συμμετέχοντες:

«Το life skills training απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους καθώς αφορά δεξιότητες απαραίτητες τόσο σε προσωπικό, όσο κ σε επαγγελματικό επίπεδο.!» (Γεωργία Δεσποτίδη, λογίστρια)

«Πρωτοποριακό πρόγραμμα! Με τη γνώση και την μεταδοτικότητα της Εύης, όλα φαίνονται τόσο απλά!» (Οθωνία Ζάγκλη, ιδιωτική υπάλληλος)

«Διάλεξα το Life Skills Training Program επειδή ήθελα να βελτιώσω τον εαυτό μου, τις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους και στη συνέχεια την ποιότητα ζωής μου. Μέχρι τώρα έχω αποκομίσει πολλές χρήσιμες γνώσεις όπως το να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου, να μην με νοιάζει η γνώμη των άλλων, να προσπαθώ σε κάθε κατάσταση στη ζωή μου να σκέφτομαι θετικά και να ξεπερνώ έτσι τις δυσκολίες πιο εύκολα.
Επίσης να δίνω περισσότερη σημασία στη γλώσσα του σώματος των άλλων και στην επικοινωνία με τους δικούς μου ανθρώπους.
Τέλος να διαπραγματεύομαι και να διεκδικώ αυτό που θέλω σεβόμενη τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μου.
Όλα αυτά με έχουν βοηθήσει πολύ στην καθημερινή μου ζωή και στις σχέσεις μου με τους κοντινούς μου ανθρώπους οπότε θα σύστηνα ανεπιφύλακτα ως εκπαιδεύτρια την Εύη Ξυραφά και για αυτό το πρόγραμμα και για όλα τα επόμενα που θα ακολουθήσουν». Νάντια Χαβιάρα (νηπιαγωγός)

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε και εσείς αυτές τις δεξιότητες ζωής, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη νέα ομάδα του 6ου Life Skills Training Program. Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο.

http://www.flowmagazine.gr/believeinyoulst

Κάθε αλλαγή ξεκινάει με την απόφαση. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αλλαγής. Με το Life Skills η πορεία σας στη συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…