Συμβαίνουν άραγε όλα στη ζωή μας την κατάλληλη στιγμή;

Συντάκτης: Flowmagazine

Καθώς οι ρυθμοί της ζωής επιταχύνονται και η ανυπομονησία μας αυξάνεται, συχνά ξεχνάμε να εκτιμήσουμε την ομορφιά της αναμονής. Σαν σπόροι που χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο για να φυτρώσουν, έτσι και η ζωή απαιτεί τον δικό της χρόνο για να αποκαλύψει το πραγματικό της νόημα.

Είναι δύσκολο, έως αδύνατο να γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί η ζωή σου σε βάθος χρόνου, εκτός κι αν διαθέτεις την έκτη αίσθηση (!). Ο πόνος, το στρες και οι δυσκολίες της ζωής σε κάνουν να σκέφτεσαι το «γιατί σε μένα;» − μοιάζει άδικο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση −αν και πολύ θα το θέλαμε− για όσα μας συμβαίνουν. 

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι οι εξελίξεις στη ζωή είναι ραγδαίες ή νωχελικές, τα πράγματα συμβαίνουν, όμως, όπως ακριβώς πρέπει. Σαν τον σπόρο που χρειάζεται ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για να φυτρώσει, έτσι και οι εξελίξεις γύρω σου ακολουθούν τη φυσική τους πορεία έως ότου «ωριμάσουν» και συμβούν την κατάλληλη στιγμή.

Στη σύγχρονη ζωή, οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει κάνοντάς μας εξαιρετικά ανυπόμονους. Είμαστε μέρη μιας κοινωνίας που επιθυμεί να αποκτήσει τα πάντα στο λεπτό, μιας κοινωνίας που δεν έχει μάθει να  απολαμβάνει την ομορφιά του να αναμένεις κάτι. Πολλές φορές μοιάζει σαν να είμαστε προγραμματισμένοι σε λειτουργία «άμεσης ικανοποίησης».

Ωστόσο, τα πάντα γύρω μας συμβαίνουν στη δική τους ώρα αφήνοντάς μας ανίσχυρους να πράξουμε οτιδήποτε. Είναι μέρος μιας κοσμικής τάξης στην οποία δεν έχουμε ισχύ − μοιάζει η μοίρα μας να είναι προκαθορισμένη. Έτσι παραμένουμε ανήμποροι μπροστά στις εξελίξεις, αδυνατώντας να καταλάβουμε το πώς και το γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα σε μια δεδομένη στιγμή. Σίγουρα σου έχει συμβεί έστω μια φορά στη ζωή σου να αρχίσεις να κάνεις κριτική στον εαυτό σου όταν συνειδητοποίησες ότι έκανες λάθος και ότι ενδεχομένως υπήρχε μια πολύ καλύτερη λύση, που δεν σκέφτηκες νωρίτερα. Σίγουρα θα αναρωτήθηκες γιατί να μην το σκεφτώ νωρίτερα; Όλα είναι θέμα χρονισμού!

Στο μοναδικό πράγμα που έχεις τον έλεγχο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι και προσλαμβάνεις κάθε εμπειρία ζωής. Κάποιες από αυτές συνοδεύονται από λιγότερο ή περισσότερο έντονες προκλήσεις και εμπόδια. Ωστόσο, κάθε τέτοια εμπειρία σε «πλάθει» και σε διαμορφώνει σε αυτό που είσαι σήμερα. Με κάθε νέα εμπειρία, αναπτύσσεις τη στάση και τις αντιδράσεις σου, ξεπερνάς με διαφορετικούς τρόπους τους φόβους σου, αντιμετωπίζεις τα εμπόδια και αποδέχεσαι τις προκλήσεις, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο μέλλον σου. 

Νέες ευκαιρίες και προοπτικές, όπως λέει άλλωστε και το, γνωστό σε όλους μας, απόφθεγμα, «θα έρθουν όταν δεν το περιμένεις». Κάθε ευκαιρία σηματοδοτεί μια νέα αρχή για σένα, μια νέα επιλογή που ενδεχομένως θα επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία σου. Συχνά ακούμε τη φράση ότι «η ευτυχία είναι ένα ταξίδι κι όχι προορισμός», πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη κι αδυνατούμε να ελέγξουμε το «πότε» θα έρθει η ευτυχία μας, η επιλογή να την επιδιώκουμε και την κυνηγάμε επίμονα είναι αναμφισβήτητα δική μας. 

Παρότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον χρόνο στον οποίο θα συμβούν οι εξελίξεις στη ζωή μας, δεν θα πρέπει να παραμένουμε αδρανείς, καθώς η ζωή ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας! Θα πρέπει να ζούμε την κάθε μας στιγμή σαν να ’ναι η τελευταία, να βλέπουμε πέρα από το προφανές ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, να πορευόμαστε με βασικό μας πυλώνα την ειλικρίνεια και τη σοφία, αποδεχόμενοι ότι τα πάντα θα έρθουν σε μας, στην ώρα τους, στην κατάλληλη και πιο σωστή στιγμή.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…