Τα 5 πιο σημαντικά οικολογικά προϊόντα για το σπίτι μας

Συντάκτης: Flowmagazine

Γιατί όμως είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα οικολογικό προϊόν σε σχέση με ένα μη οικολογικό; 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι κατά την παρασκευή ενός μη οικολογικού προϊόντος όπως η πλαστική σακούλα εκπέμπονται ρύποι επιβλαβείς για το περιβάλλον σε αντίθεση με ένα οικολογικό που κατασκευάζεται από ανανεώσιμα, μη τοξικά και χαμηλής επίδρασης υλικά. Επίσης, πολλά οικολογικά προϊόντα είναι βιοδιασπώμενα και δεν μένουν για εκατοντάδες χρόνια στο έδαφος η στους ωκεανούς. 

Ένα οικολογικό προϊόν είναι φιλικό και προς τον άνθρωπο καθώς τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκε είναι πολύ πιο αγνά και λιγότερο επιβλαβή. Με τέτοιο τρόπο παρασκευάζονται απορρυπαντικά, καθαριστικά και άλλα προϊόντα. Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι πολλά οικολογικά προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα! Υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία αν τα αντικαταστήσουμε θα συμβάλλουμε στη διατήρηση της φύσης, στην μείωση των ρύπων και στην ανθρώπινη υγεία. Πάμε να δούμε κάποια οικολογικά προϊόντα που αξίζει να τα αποκτήσουμε!

  1. Οδοντόβουρτσα Bamboo

Το Βambou είναι ένα φανταστικό φυτό. Η αντικατάσταση της κλασικής πλαστικής οδοντόβουρτσας με την οδοντόβουρτσα bamboo αποτελεί ιδανική εναλλακτική. Η οδοντόβουρτσα Bambou είναι βιοδιασπώμενη με πολύ καλή αντοχή καθώς την προτείνουν και οι οδοντίατροι. Είναι μια καθαρά οικολογική επιλογή διότι από την καλλιέργεια του φυτού αυτού μέχρι και τη παρασκευή της οδοντόβουρτσας δεν παράγονται ρύποι, και δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα και χημικές ουσίες επιβλαβείς για να παραχθεί το Bamboo. 

Ως προς την βιωσιμότητα του φυτού γνωρίζουμε ότι αν κοπεί το φυτό μεγαλώνει πολύ γρήγορα ακόμη και σε σκληρές συνθήκες. Με πάρα πολλά είδη Bamboo που αναπτύσσονται σε πολλά περιβάλλοντα είναι ένα φυτό που αν το εκμεταλλευτούμε θα μειώσουμε σημαντικά το πλαστικό. Η παράγωγη ινών από bamboo έχει τις χαμηλότερες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλη με άλλους τύπους ινών. Το bambou έχει πολλές ακόμη χρήσεις, χάρις αυτού του φυτού μπορούμε να φτιάξουμε ρούχα, έπιπλα, άλλα μικρά αντικείμενα και αξεσουάρ.

  1. Μπατονέτες επαναχρησιμοποιούμενες

Αντικαθιστώντας τις κλασικές πλαστικές μπατονέτες με οικολογικές από καλάμι Bamboo και βαμβάκι συμβάλλουμε πάλι όπως και με τις οδοντόβουρτσες στην μείωση του πλαστικού αφού δεν πετιούνται αμέσως όπως κάνουμε με τις πλαστικές που είναι μιας χρήσης και όταν πεταχτεί θα βιοδιασπαστεί. Οι μπατονέτες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές και σταθερές κατά τη χρήση τους και σε συνδυασμό με την οικολογική κατασκευή τους έχουμε μια ακόμη καλή και οικολογική λύση. Μπορεί η ποσότητα του πλαστικού να φαίνεται μικρή σε μια μη οικολογική μπατονέτα αλλά είναι ικανή να μολύνει και αυτή με την σειρά της, είτε να σκοτώσει κάποιον έμβιο οργανισμό που θα το περάσει για τροφή.

  1. Οικολογικά καλαμάκια

Τα καλαμάκια μιας χρήσης είναι εξίσου βλαβερά για το περιβάλλον συμβάλλουν και αυτά στην αύξηση του πλαστικού. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν λύσεις, αντί για πλαστικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε καλαμάκια φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως το bamboo και το σιτάρι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές καθώς έχουν μεγάλη αντοχή και δεν επηρεάζουν το περιβάλλον αρνητικά κατά την παρασκευή τους. Επίσης τα μεταλλικά είναι μια επιλογή καλή αφού επαναχρησιμοποιούνται πάρα πολλές φορές. Είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ή από τιτάνιο και προσφέρουν δυνατότητα μακράς διάρκειας επαναχρησιμοποίησης, ακόμη μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο.

  1. Σακούλες επαναχρησιμοποιούμενες

Η μείωση της πλαστικής σακούλας και η αντικατάσταση της είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είναι κάτι που θα ανακουφίσει τον πλανήτη μας και συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία. Με εκατομμύρια τόνους σακούλας που πετάγονται κάθε χρόνο σημαίνει με βάση έρευνας ότι το 2050 θα υπάρχουν στους ωκεανούς περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια. 

Το πλαστικό έχει την ιδιότητα μετά από καιρό να γίνεται μικρά κομμάτια και να δημιουργεί μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικα καταλήγουν να γίνονται πολλές φορές δυστυχώς τροφή για τα ψάρια τα πουλιά και άλλα ζώα. Και όπως είναι λογικό το πλαστικό αυτό να έρθει μετέπειτα και στο πιάτο μας. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε σε όλο αυτό και να μειώσουμε τις πλαστικές σακούλες με την αντικατάσταση τους. 

Υπάρχουν πλέον στη αγορά πολλές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες από ίνες κάνναβης, από μη υφασμένο πολυπροπυλένιο και σακούλες από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο. Υπάρχουν και οι υφασμάτινες οι οποίες είναι καλύτερες από τις πλαστικές αν χρησιμοποιηθούν πολλές φορές αλλά κατά την παρασκευή τους έχει κάποια μείον γιατί η καλλιέργεια του βαμβακιού θέλει πολύ νερό και λιπάσματα κάτι το οποίο δεν θεωρείται οικολογικό.

 Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι πολύ καλή επιλογή διότι με τη χρήση τους συμβάλλουμε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της πλαστικής σακούλας. Χρησιμοποιούνται πολύ πιο οικολογικές μέθοδοι κατά την παραγωγή τους, δηλαδή λιγότερο νερό, λιγότερη ενεργεία, καθώς έχουν και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Co2). 

Οι επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου είναι μια πιο πράσινη επιλογή για το περιβάλλον. Είναι η καλύτερη επιλογή και όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο, είναι καλύτερο αν αυτές κατασκευάζονται από ανανεώσιμα, μη τοξικά και χαμηλής επίδρασης υλικά. Όπως και αν το δούμε η πλαστική σακούλα δεν συμφέρει κανέναν μας. Μικρές αλλαγές αν κάνει ο καθένας μας σε αυτό το κομμάτι μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε αυτόν τον πλανήτη να αναπνεύσει ξανά.

  1. Οικολογικά καθαριστικά και απορρυπαντικά

Πλέον υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού τα οποία είναι οικολογικά. Αυτό γιατί οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν είναι από φυσικά υλικά. Είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμα και δεν περιέχουν τοξικά συστατικά σαφώς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα σε παιδιά και ενήλικες γιατί έχουν ήπια δράση καθώς είναι υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και οι μέθοδοι παρασκευής και επεξεργασίας τους έχει πάντα οικολογική κατεύθυνση, και τιμές ανταγωνιστικές και προσιτές προς το ευρύ κοινό.

Είδαμε μόλις τα 5 πιο σημαντικά οικολογικά προϊόντα που μπορείς να αποκτήσεις στο σπίτι σου. Σαφώς υπάρχουν και αλλά, όμως αν κάνουμε την αρχή και αντικαταστήσουμε κάποια προϊόντα με άλλα οικολογικά βάζουμε ένα λιθαράκι ο καθένας μας για ένα καλύτερο αύριο. Αλλάζουμε συνήθειες, και αντικαθιστούμε τα πλαστικά και τα μη οικολογικά προϊόντα μας με άλλα οικολογικά. Ας αρχίσουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και να μην τον καταστρέφουμε συνεχεία με τις συνήθειες μας. Φροντίζοντας τον πλανήτη μας περισσότερο, θα καταφέρουμε όλοι μαζί κάτι σπουδαίο, κάτι που θα μας το ανταποδώσει σίγουρα στο μέλλον!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…