Soft skills και η δύναμή τους στην αγορά εργασίας

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Οι τίτλοι σπουδών, οι καλοί βαθμοί και οι πολλές γνώσεις δεν είναι πλέον τόσο σημαντικά για την κατάκτηση μίας θέσης εργασίας. Τα δεδομένα και τα κριτήρια έχουν μεταβληθεί και πλέον οι εργοδότες δίνουν ίδια σημασία στα soft skills, πολλές φορές και περισσότερη, από ό,τι στους τίτλους σπουδών και τις τεχνικές ικανότητες.

Τα soft skills ή αλλιώς διοικητικές και συμπεριφορικές δεξιότητες, μπορεί να τις καταλάβει κανείς μόνο ποιοτικά και έχουν άμεση σχέση με τη συναισθηματική νοημοσύνη και με την ικανότητα του ατόμου να αλληλεπιδρά με άλλους. Συνδέονται άμεσα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός. Τέτοια είναι η ομαδικότητα, η φιλικότητα, οι ηγετικές δεξιότητες, καθώς και με την απόδοση στον εργασιακό χώρο.

Αντίθετα με τα hard skills, δηλαδή τις ικανότητες που μπορούν να διδαχθούν και είναι εύκολα μετρήσιμες, π.χ τεχνικές δεξιότητες, τα soft skills σχετίζονται περισσότερο με το άτομο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

H σημαντικότητα των soft skills εντοπίζεται στην καθημερινότητα, σε πράγματα που μας κάνουν καλύτερους και ξεχωριστούς στον τομέα που μας ενδιαφέρει.

  • Μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά και αποδοτικά τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας.
  • Βοηθάνε στο να βελτιώσουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους συναδέλφους και τους πελάτες μας και με τα αφεντικά μας
  • Διευκολύνουν τη δουλειά μας να γίνει στην ώρα της.
  • Μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθανόμαστε για τη δουλειά μας και το πώς οι άλλοι μας βλέπουν.

Αν θέλετε να εκπαιδευτείτε στα βασικά soft skills πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με έρευνα, τα soft skills που είναι απαραίτητα για έναν εργοδότη αλλά και για την επιλογή καριέρας είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα να παίρνει κανείς αποφάσεις, η δέσμευση που δείχνει κάποιος, η σωστή διαχείριση του χρόνου, οι ηγετικές ικανότητες, η δημιουργικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν η ομαδικότητα που επιδεικνύει κάποιος, η αποδοχή της ευθύνης και η ικανότητα εργασίας κάτω από πίεση.

Τα soft skills θεωρούνται επίσης εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχία μίας επιχείρησης. Όταν κάποιος προσπάθησε να μετρήσει σε νομισματικά μεγέθη τον αντίκτυπο όπου έχουν οι συγκεκριμένες δεξιότητες σε μία επιχείρηση, κατέληξε πως συγκεκριμένα η Μεγάλη Βρετανία δαπανά 134 εκατομμύρια δολλάρια ετησίως για να αναπτύξει άτομα με τα συγκεκριμένα προσόντα. Η μέτρηση στηρίχθηκε στο γεγονός πώς μία έλλειψη στα soft skills κόστιζε στην επιχείρηση και δημιουργούσε καθυστέρηση της παραγωγής.

Αν και στις μέρες μας τα soft skills είναι βασικό κριτήριο για τις προσλήψεις, ωστόσο είναι δύσκολο να αναγκάσεις κάποιον εργαζόμενο να εφαρμόσει τα soft skills εάν δεν είναι κομμάτι της προσωπικότητάς του και του χαρακτήρα του ή ικανότητες που έχει αφομοιώσει κάποιος με τα χρόνια. Γι’ αυτό και τα soft skills είναι πιο δύσκολο να διδαχθούν σε σχέση με τα hard skills. Μπορούν όμως να αναπτυχθούν, αλλά και να βελτιωθούν μέσω εκπαιδευτικών ευκαιριών και σεμιναρίων που προσφέρει η κάθε επιχείρηση στο προσωπικό της, αλλά και μέσα από την επαγγελματική εμπειρία.

Σε μία έρευνα του πανεπιστημίου Harvard το 85% της επιτυχίας στην καριέρα ενός ατόμου οφείλεται στις συμπεριφορικές δεξιότητες και μόνο το 15% της επιτυχίας του έχει να κάνει με τις τεχνικές δεξιότητες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 77% των εργοδοτών θεωρούν τα soft skills σημαντικότερα από κάθε άλλο κριτήριο για έναν εργαζόμενο.

Εκτός από τις γενικότερες απαιτήσεις ενός επαγγέλματος, οι εργοδότες αναμένουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να πληρούν και ορισμένα γνωρίσματα σε σχέση με την συμπεριφορά τους. Ακόμα και να έχουν άριστες τεχνικές ικανότητες, τα soft skills είναι κάτι που πάντα θα ζητείται και θα απαιτείται από μία θέση εργασίας.

Όλα αυτά γιατί οι συμπεριφορικές δεξιότητες “πριμοδοτούν” τόσο τα άτομα ξεχωριστά, όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις επιχειρήσεις τα soft skills αυξάνουν την αξιοπιστία τους απέναντι στους πελάτες καθώς και την ικανοποίησή τους. Κάνουν πιο παραγωγικούς τους εργαζόμενους και βοηθούν στην δημιουργία μίας δυνατής ομάδας εργαζομένων. Μέσα από αυτές τις δεξιότητες επωφελείται όμως και το άτομο ξεχωριστά. Τα soft skills αποτελούν την ειδοποιό διαφορά των ανθρώπων από την εκβιομηχανοποίηση και την “τεχνολογιοποίηση” της παραγωγής. Προσφέρουν στους εργαζομένους καινούργιες ευκαιρίες, αφού τους κάνουν να είναι ξεχωριστοί και είναι γι’ αυτούς μία προώθηση.

Κάθε επάγγελμα που μπορεί κανείς να σκεφτεί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του απαιτήσεις στα γνωρίσματα του χαρακτήρα του εργαζομένου: o γιατρός πρέπει να είναι καλός πληροφοριοδότης για να μεταφέρει πληροφορίες στους ασθενείς του, o ηθοποιός πρέπει να έχει υπομονή γιατί καλείται να αντιμετωπίσει την απόρριψη ξανά και ξανά. Ενώ θα πρέπει να πάμε πίσω στο σχολείο για να μάθουμε τις τεχνικές δεξιότητες αν αλλάζαμε καριέρα, τα soft skills αποτελούν την “κληρονομιά” μας και αυτά που κουβαλάμε μαζί μας σε κάθε εργασία.

Και αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί για την σημαντικότητα αυτών των γνωρισμάτων σκεφτείτε τα εξής: Ποιον εργαζόμενο θα προσλαμβάνατε στην επιχείρησή σας εκείνον που ενθαρρύνει τους συναδέλφους του, έχει προοπτικές εξέλιξης και σωστή εργασιακή συμπεριφορά, ή αυτόν που με τις άψογες γνώσεις του είναι αυστηρός, αγχώδης και ατομιστής;

Είναι καιρός λοιπόν οι νέοι που επικεντρώνονται στα τυπικά προσόντα τους να δώσουν έμφαση και στα soft skills!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.