20 οφέλη της ευγνωμοσύνης

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Όταν κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα, πολλές φορές δεν εκτιμώνται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιοδήποτε καλό συμβαίνει. Κάθε μέρα όλοι θα έπρεπε να ευγνωμονούν γι’ αυτά που τους τυχαίνουν στη ζωή τους. Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης εμφανίζονται όχι μόνο σε πλήθος σύγχρονων επιστημονικών μελετών αλλά και σε αιώνες κοινής σοφίας. Όλες οι μεγάλες θρησκείες ενθαρρύνουν και γιορτάζουν την ευγνωμοσύνη, αλλά και πολλοί μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι που είναι πρότυπα ζωής ευγνωμονούν τα θαύματα της δημιουργίας

Η καθηγήτρια Sonja Lyubomirsky από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside και άλλοι ερευνητές έχουν βρει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να ωφελήσει τον καθένα με τους εξής είκοσι τρόπους. Η ευγνωμοσύνη:

1. Ενισχύει τα καλά συναισθήματα.

2. Βελτιώνει την αίσθηση ευημερίας, ευτυχίας και συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή. “Αν θέλετε να βρείτε ευτυχία, βρείτε ευγνωμοσύνη.” Steve Maraboli, συγγραφέας

3. Οδηγεί σε καλύτερη νοητική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, του καλύτερου ύπνου και ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Ενισχύει την ενέργεια και βελτιώνει την αίσθηση της ζωντάνιας.

5. Ενισχύει την αισιοδοξία.

6. Μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η πίκρα, ο εγωισμός, ο φθόνος και η πλεονεξία, τα οποία αναστέλλουν την ευτυχία και ελέγχει την τάση σύγκρισης με τους άλλους.

7. Οδηγεί σε μεγαλύτερη γενναιότητα, καλοσύνη και βοήθεια.

8. Βοηθάει στη δημιουργία στενών και καλύτερων σχέσεων με φίλους διατηρώντας τες με την πάροδο του χρόνου.

9. Επεκτείνει το κοινωνικό δίκτυο, δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερους φίλους και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, ενώ μειώνει την μοναξιά και την απομόνωση.

10. Επηρεάζει τον εγκέφαλο με θετικούς και διαρκείς τρόπους.

11. Μετατοπίζει την προσοχή μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. κατηγορία, κριτική) και προς τα θετικά (π.χ. όφελος, πληθώρα, χαρά), βοηθώντας με κάποιο τρόπο τον συλλογισμό σας.

12. Βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους και των τραυματικών γεγονότων.

13. Βοηθάει στη συγχώρεση.

14. Βελτιώνει την αίσθηση της αυτοαξίας. (Ενισχύει την ικανότητά σας και την αυτοπεποίθησή σας, συνειδητοποιώντας πόσα άλλα έχουν κάνει για σας ή πόσα έχετε επιτύχει.)

15. Μειώνει την τάση σας να γκρινιάζετε και να νιώθετε σαν θύμα καθώς επικεντρώνει την προσοχή σας σε αυτό που εκτιμάτε.

16. Βοηθάει να διατηρήσετε μια ευρύτερη και καλύτερη προοπτική σε όλα τα πλαίσια.

17. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της “εξάρτησης από την ευδαιμονία”, όταν οι περισσότεροι συνηθίζουν στα υλικά αγαθά.

18. Βοηθάει τα παιδιά και τους νέους. Σύμφωνα με έρευνα, οι ευγνώμονες έφηβοι και φοιτητές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σχολείο, προοδεύουν καλύτερα ακαδημαϊκά, έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις και απολαμβάνουν περισσότερο την εκπαιδευτική τους εμπειρία.

19. Βοηθάει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εθισμό σε ναρκωτικά και αλκοόλ.

20. Παρέχει κάποιο βαθμό προστασίας ενάντια στην κατάθλιψη και τις σκέψεις αυτοκτονίας.

Η καθημερινή ευγνωμοσύνη για τα πνευματικά και υλικά αγαθά που αποκομίζει ο καθένας στη ζωή του τον κάνει καλύτερο άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.