Τι είναι οι δεξιότητες ζωής και σε τι μας χρησιμεύουν;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις λεγόμενες δεξιότητες ζωής. Στην αγορά εργασίας είναι γνωστές ως soft skills, που πλέον αναζητούν οι εργοδότες συστηματικά σε όλους τους κλάδους. Το να καταλαβαίνεις τις ανάγκες του πελάτη, να είσαι αποτελεσματικός στην επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα, να έχεις αυτοπεποίθηση και ικανότητα στις διαπραγματεύσεις είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τα 10 βασικά life skills αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, είτε είναι υπάλληλοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε επιχειρηματίες.

Τι είναι οι δεξιότητες ή ικανότητες ζωής;

Είναι ένα σύνολο από απαραίτητα εφόδια για τη ζωή και την εργασία μας: ένα σύνολο από ικανότητες που διδάσκονται και καλλιεργούνται, αλλά δεν διδασκόμαστε ποτέ στις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές του σχολείου και του Πανεπιστημίου και που έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!

Ποιες είναι οι δέκα βασικές δεξιότητες ζωής;

Τα 10 βασικά life skills είναι μια δομή ικανοτήτων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ανθρώπου, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Οι δέκα βασικές δεξιότητες ζωής είναι:

Θετική σκέψη

Αυτοπεποίθηση

Διαχείριση άγχους

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Επικοινωνία

Γλώσσα σώματος

Διεκδικητικότητα

Διαπραγματεύσεις

Στοχοθεσία

Διαχείριση χρόνου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Life Skills Training που υλοποιώ στα πλαίσια της δράσης Believe In You, οι 10 δεξιότητες ζωής διδάσκονται με απόλυτα λογική σειρά καθώς η Θετική σκέψη είναι το Α και η Διαχείριση χρόνου το Ω στη ζωή μας. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα, διαπίστωσαν πολύ εύκολα ότι κάθε δεξιότητα είναι αλληλένδετη με την άλλη και η μια οδηγεί στην άλλη. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Όλα τα κομμάτια μεταξύ τους συνθέτουν το παζλ μιας όμορφης ζωής. Της δικής μας!

Οι δεξιότητες ζωής καλλιεργούνται σε κάθε ηλικία!

Οι δεξιότητες ζωής δεν είναι μαγικές ιδιότητες με τις οποίες κάποιοι «τυχεροί» γεννιούνται. Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να τις καλλιεργήσουν μέσω εκπαίδευσης. Μην σκεφθείτε ότι είστε πολύ μικροί ή πολύ μεγάλοι για να εκπαιδευθείτε. Στα δυο προγράμματα Life Skills που έχουν ήδη τρέξει, το εύρος των ηλικιών των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 18 έως 58 ετών. Η δια βίου μάθηση είναι δικαίωμα και προνόμιο όλων!

Σε ποιούς απευθύνεται το Life Skills Training Program;

Η απάντηση είναι σε όλους ανεξαιρέτως. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος ή εκπαιδευτικού υπόβαθρου. Η σύνθεση και των δυο ομάδων που παρακολούθησαν τα Life Skills Training 1 και 2, απεικόνιζε τη διαφορετικότητα που συναντάμε και στην κοινωνία μας.

Φοιτητές, ψυχολόγοι, χημικοί μηχανικοί, διευθυντές πωλήσεων, νηπιαγωγοί ήταν κάποιες από τις ιδιότητες των συμμετεχόντων. Αυτή η ποικιλομορφία της ομάδας είναι που συνέβαλλε σε δημιουργικούς διαλόγους και συνέργειες μεταξύ των μελών της ομάδας, που όπως αποδεικνύεται ενισχύουν σημαντικά τη μάθηση.

Εκπαίδευση δεξιοτήτων «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα σας

Το Life Skills είναι ένα δομημένο πρόγραμμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Διαρκεί συνολικά τρεις μήνες και περιλαμβάνει ποικιλία εκπαιδευτικών μεθόδων ώστε να ανταποκρίνεται στις μαθησιακές ανάγκες κάθε συμμετέχοντα. Βιωματικές ασκήσεις, role playing, group coaching, και φυσικά θεωρία είναι οι πυλώνες του προγράμματος που εξασφαλίζουν μεταφορά της γνώσης και πρακτική εφαρμογή των εννοιών στη ζωή.

Η υποστήριξη από την ομάδα ενισχύει τη μάθηση και την αλλαγή

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες εντάσσονται σε ομάδα και εργάζονται τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες (στις δικές τους ανάγκες)! Ταυτόχρονα, η συμμετοχή σε μία τρίμηνη εκπαίδευση με σταθερή ομάδα εξασφαλίζει καλύτερη αφομοίωση για τα μέλη της. Σε χαλαρό κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και χαράς που αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες δουλεύουν συστηματικά πάνω στους στόχους τους έχοντας τη διαρκή υποστήριξη των μελών της ομάδας.

Τι δηλώνουν όσοι παρακολούθησαν το Life Skills Training 2

«Πρωτοποριακό πρόγραμμα! Με τη γνώση και την μεταδοτικότητα της Εύης, όλα φαίνονται τόσο απλά!» (Οθωνία Ζάγκλη, ιδιωτική υπάλληλος)

– «Το life skills training απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους καθώς αφορά δεξιότητες απαραίτητες τόσο σε προσωπικό, όσο κ σε επαγγελματικό επίπεδο. Επέλεξα να το παρακολουθήσω διότι θεωρώ ότι θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής μου, τη σχέση με τον εαυτό μου κ τους άλλους. Πράγματι, από την πρώτη στιγμή άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη διαφορά. Με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι, ουσιαστικά να αλλάξω οπτική γωνία. Να δω τα πράγματα με άλλο μάτι! Αυτό πρακτικά με έχει βοηθήσει να αξιολογώ τις καταστάσεις πιο ολοκληρωμένα και να είμαι σε θέση να τις διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά μέσα από τη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μου. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανένα άλλο εκτός από τον εαυτό μας, αυτό το πρόγραμμα μας παρέχει τα εργαλεία για να γίνουμε πιο αισιόδοξοι, λιγότερο αγχώδεις, πιο συνεπείς με τους άλλους κ κυρίως με τον εαυτό μας…γενικά πιο δυνατοί!» (Γεωργία Δεσποτίδη, λογίστρια)

– «Διάλεξα το Life Skills Training Program επειδή ήθελα να βελτιώσω τον εαυτό μου, τις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους και στη συνέχεια την ποιότητα ζωής μου. Μέχρι τώρα έχω αποκομίσει πολλές χρήσιμες γνώσεις όπως το να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου, να μην με νοιάζει η γνώμη των άλλων, να προσπαθώ σε κάθε κατάσταση στη ζωή μου να σκέφτομαι θετικά και να ξεπερνώ έτσι τις δυσκολίες πιο εύκολα.
Επίσης να δίνω περισσότερη σημασία στη γλώσσα του σώματος των άλλων και στην επικοινωνία με τους δικούς μου ανθρώπους.
Τέλος να διαπραγματεύομαι και να διεκδικώ αυτό που θέλω σεβόμενη τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μου.
Όλα αυτά με έχουν βοηθήσει πολύ στην καθημερινή μου ζωή και στις σχέσεις μου με τους κοντινούς μου ανθρώπους οπότε θα σύστηνα ανεπιφύλακτα ως εκπαιδεύτρια την Εύη Ξυραφά και για αυτό το πρόγραμμα και για όλα τα επόμενα που θα ακολουθήσουν». Νάντια Χαβιάρα (νηπιαγωγός)

Σχόλια συμμετεχόντων του Life Skills Training 1

«Το Life Skills Training Program οργανώνεται ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης και πράγματι λειτουργεί έτσι! Στην τρίμηνη διάρκειά του παρουσιάζονται εμπεριστατωμένα οι βασικοί άξονες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί όποιος θέλει πραγματικά να βελτιώσει συνολικά τη ζωή του και θέλει πραγματικά να έχει θετική διάθεση, προσωπική δύναμη, συναισθηματική σύνδεση, ηρεμία, αποτελεσματική επικοινωνία, διεκδίκηση και επίτευξη στόχων…

Μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι το υλικό καλύπτει εξίσου αποτελεσματικά τις ανάγκες ανθρώπων που έρχονται μόνο με τη βούληση να βελτιώσουν τη ζωή τους, όσο και ανθρώπων οι οποίοι ήδη έχουν διανύσει μια διαδρομή προσωπικής καλλιέργειας μέσω εμπειριών ή εκπαίδευσης. Για τον ίδιο λόγο είναι και διαχρονικό, αφού ο κάθε συμμετέχων, καθώς συστηματοποιεί την πρακτική εφαρμογή των εννοιών και των εργαλείων, θα βρίσκει νέα πεδία βελτίωσης!»

Αικατερίνη Σεργάκη, Δικηγόρος

«Το σεμινάριο με τίτλο «Προσωπικές Δεξιότητες» που διεξήχθη από την κυρία Ξυραφά ανήκει στα πιο αποτελεσματικά, πλούσια σε περιεχόμενο και καλύτερα οργανωμένα που έχω παρακολουθήσει….

Η πολύ καλή συνολική εντύπωση που αποκόμισα οφείλεται τόσο στην ύλη, στη δομή, την οργάνωση του σεμιναρίου σε ποικίλες ενδιαφέρουσες, συνεκτικές μεταξύ τους και διαρθρωμένες σε μία λογική αλληλουχία επιμέρους θεματικές ενότητες, οι οποίες κάλυπταν πλήρως τον κεντρικό θεματικό άξονα του σεμιναρίου, όσο και στην καλή επικοινωνία μεταξύ της διδάσκουσας και των συμμετεχόντων.

…Προσωπικά, αισθάνομαι πιο δυνατή, πιο σίγουρη για τον εαυτό μου, έχοντας ανακαλύψει δεξιότητες που δεν φανταζόμουν ότι διέθετα, αλλά και δεξιότητες που δίσταζα να εξωτερικεύσω, διότι είχα μία συστολή και αμφιβολίες για την ποιότητα του αποτελέσματος. Τώρα πλέον απολαμβάνω τον καινούριο μου πιο δυναμικό εαυτό!

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται μία καθοδήγηση, για να επιχειρήσουν ένα ενδιαφέρον ταξίδι αυτογνωσίας!»

Χριστίνα Καγγέλη, Ψυχολόγος

«Είχα παρακολουθήσει σεμινάρια της Εύης στο παρελθόν και γνώριζα τη δουλειά της. Μόλις ενημερώθηκα για το πρόγραμμα Life Skills, αποφάσισα να συμμετέχω για να αποκτήσω μια δομημένη και ολοκληρωμένη γνώση πάνω στις δεξιότητες που θα ήθελα να έχω.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανακάλυψα ένα νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων που μέχρι πριν δεν πίστευα ότι μπορεί να διδαχθεί.

Το προτείνω σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και δεν ξέρουν τον τρόπο. Μέσω του προγράμματος μαθαίνεις πώς να σκέφτεσαι θετικά, να εκτιμάς και να απολαμβάνεις τις όμορφες στιγμές της ζωής, πώς να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις, πώς να βάζεις στόχους και τι χρειάζεται για να τους πετύχεις.

Προσωπικά, ήδη πριν τελειώσει το πρόγραμμα είχα καταφέρει να μειώσω το άγχος που δημιουργείται λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, να είμαι ευγνώμων για όσα έχω και να βάζω στόχους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ζωής που επιθυμώ.»

Ανθή Συρίγου, Χημικός Μηχανικός

Το Life Skills Training Program έχει διαχρονική αξία.. Είναι ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε στάση ζωής, τρόπο σκέψης και αντίληψης και να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας. Αν θέλετε να μεταμορφώσετε τη ζωή σας, επιλέξτε το!

Για δηλώσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα που ξεκινάει το Μάιο κάντε κλικ εδώ.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…