Πώς να ξεχωρίσετε σε μία συνέντευξη εργασίας

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη

Αν ανήκεις σε έναν από τους τυχερούς που πρόκειται να δώσουν συνέντευξη για την απόκτηση θέσης εργασίας, συγχαρητήρια! Δεν πρέπει να ξεχνάς όμως, πως δεν είσαι ο μόνος ικανός και ταλαντούχος, που διεκδικεί αυτή τη θέση. Γιατί λοιπόν, πρέπει να επιλέξουν εσένα και όχι κάποιον άλλον; Ορίστε μερικές συμβουλές, για σωστή προετοιμασία, ώστε να είσαι εσύ αυτός που θα ξεχωρίσει, ακολουθώντας το όνειρό του.

Η πρόσληψη σε μία θέση εργασίας έρχεται αμέσως μετά, από μία επιτυχημένη συνέντευξη. Την ώρα διεξαγωγής της, καλείσαι να αναδείξεις όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που σε διαφοροποιούν από τους υπολοίπους επιλαχόντες, καθώς και τις γνώσεις και τις δεξιότητες που κατέχεις επί του συγκεκριμένου επαγγελματικού χώρου. Με σωστές συμβουλές και σε συνδυασμό με την προσωπικότητά σου, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πρόσληψης και επιτυχίας.

Συχνές ερωτήσεις και τρόπος διαχείρισής τους

  1. Μίλησέ μας για τον εαυτό σου

Σε αυτήν την ερώτηση καλείσαι να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φρόντισε να μην πέσεις στην παγίδα των προσωπικών ενδιαφερόντων και χόμπι, αλλά να εστιάσεις πρώτα σε προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες, δεξιότητες και πιστοποιήσεις. Θέλουν να δουν πόσο καλά μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, αλλά φυσικά και το πώς εκφράζεσαι.

  1. Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ικανότητές σου

Η λέξη κλειδί σε αυτή την ερώτηση είναι η ειλικρίνεια. Δε χρειάζεται να προσποιηθείς πως κατέχεις δεξιότητες, που ενδεχομένως αργότερα να μην ανταποκριθείς σε αυτές. Υπάρχουν ικανότητες που είναι χρήσιμες σε κάθε εργασιακό χώρο, όπως είναι η αποδοτικότητα κάτω από προθεσμίες και η συνέπεια. Ακόμη βέβαια πρέπει να αναφέρεις τις προαπαιτούμενες- βασικές ικανότητες για τη συγκεκριμένη θέση, τα λεγόμενα hard skills. Μία υπενθύμιση ότι είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τον επαγγελματικό τομέα για τον οποίο ενδιαφέρεσαι, είναι άκρως απαραίτητη. Για παράδειγμα, ένας οινοπαραγωγός, οφείλει να γνωρίζει την διαδικασία παραγωγής του κρασιού ή ένα συγκεκριμένο στάδιο αυτού, την εμφιάλωση. Αν και πρόκειται για ικανότητες που όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν, δεν είναι περιττή μια σύντομη αναφορά σε αυτές.

  1. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπολοίπους

Αυτή είναι και μία από τις ερωτήσεις που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιλογή σου. Σε μία συνέντευξη όπου πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να αξιολογηθούν, την ειδοποιό διαφορά κάνουν τα soft- life skills. Τα ιδιαίτερα δηλαδή αυτά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για τη θέση εργασίας. Αυτά σχετίζονται με τον βαθμό συνεργατικότητας, επικοινωνίας με τους συναδέλφους, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, ηγετικές ικανότητες και διάθεση πρωτοβουλίας. Οι συμπληρωματικές αυτές δεξιότητες, σε αντίθεση με τις βασικές, είναι μη μετρήσιμες και δεν προϋποθέτουν τεχνογνωσία, αλλά σχετίζονται με την προσωπικότητα.

  1. Ποια είναι τα μειονεκτήματά σου

Αυτή η ερώτηση είναι αντίστροφη από τις προηγούμενες. Δεν πρέπει να αναφέρουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μας στοιχίσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη θέση. Μπορούμε να αναφέρουμε ένα περιστατικό κακής διαχείρισης από προηγούμενο περιβάλλον εργασίας, που μετά από υποδείξεις, σε μία ανάλογη περίσταση τηρήθηκε η πρέπουσα διαδικασία. Έτσι, θα μετατρέψετε το ελάττωμά σας σε προτέρημα! 

  1. Τι γνωρίζεις για την εταιρεία και πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί

Αν είσαι καλά διαβασμένος, ήρθε η ώρα να το αποδείξεις. Προτού παρευρεθείς σε μία συνέντευξη, φρόντισε να μάθεις τα πάντα, για την εν λόγω εταιρεία. Έτσι θα εντυπωσιάσεις και η έρευνά σου θα εκτιμηθεί. Μπορείς να δείξεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση, κάνοντας νύξη για κάποιες πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας ή λειτουργικότητας ή για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος. Έτσι θα σου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσεις τις δικές σου προτάσεις πάνω σε αυτά, που στόχο έχουν την εξέλιξη της εταιρείας.

Ανεξάρτητα λοιπόν αν η ερώτηση που θα σου τεθεί βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ή όχι, η προετοιμασία είναι απαραίτητη. Αν μελετηθούν σωστά οι δεξιότητες, οι γνώσεις σου και το περιβάλλον της εταιρείας, θα μπορείς να απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.

Οι συνεντεύξεις έχουν ως στόχο την εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου. Είσαι εκεί για αναδείξεις τον εαυτό σου με ψυχραιμία και χωρίς άγχος, ώστε να αποδείξεις, ότι το άτομο που αναζητούν να προσληφθεί, είσαι εσύ.

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.