3 εκθέσεις που αξίζει να τσεκάρεις τώρα στην Αθήνα

Συντάκτης: Flowmagazine

Ιδιαίτερες, ιντριγκαδόρικες, ιστορικές, φεμινιστικές, χαρούμενες, αυτές οι εκθέσεις οφείλουν να μπουν στο ανοιξιάτικο καλεντάρι σου.

Εκθέσεις – ηχητικές διαδρομές, εκθέσεις τετραδίων γεμάτων αναμνήσεις και μότο, εκθέσεις ιστορίας και μνήμης. Νέες και συνεχιζόμενες, αυτές οι εκθέσεις στην Αθήνα αξίζουν ένα βλέφαρο.

Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

4 Απριλίου-31 Μαΐου, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1,Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-17:00, Πέμπτη: 17:00-21:00, είσοδος 2€

Με άξονες αφετηρίας τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, η έκθεση Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης παρουσιάζει ένα καινούργιο σύνολο έργων της Γεωργίας Καρύδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο THF RAW, τη σειρά σύγχρονων εκθέσεων του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η καλλιτέχνιδα, μουσικός, performer και ραδιοφωνική παραγωγός αναφέρεται συχνά στο έργο της με τον όρο «live sets». Με γνώμονα τη μελέτη για τη ζωντανή επιτέλεση, τα «live sets» επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την περφόρμανς, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα. Η έκθεση βασίζεται σε μία ηχητική διαδρομή, λόγω αυτού συνίσταται να έχετε μαζί σας τα προσωπικά σας ακουστικά.

Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

έως τις 30 Ιουνίου, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Σταδίου 13, Τρίτη με Παρασκευή: 9:00-16:00, Σαββατοκύριακο: 10:00-16:00, είσοδος 10€, μειωμένο 5€, δωρεάν είσοδος κάθε 2η Κυριακή του μήνα και την 18η Μαΐου 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία παρακολουθεί την ολοκλήρωση της δημιουργίας της χώρας από άποψη συνόρων και πληθυσμού. Το πρώτο μέρος, που παρουσιάστηκε το 2022[DG1] , περιγράφει όσα γεγονότα οδήγησαν στην παγίωση των συνόρων μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εστιάζοντας στη Μικρασιατική Εκστρατεία και το συλλογικό τραύμα της καταστροφής της Σμύρνης. Το δεύτερο μέρος με τον υπότιτλο «Οι Πρόσφυγες» επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών επί έναν αιώνα.

Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα στο ΚΠΙΣΝ

06 Απριλίου-30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, είσοδος ελεύθερη

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά −με σύγχρονους όρους− προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.

 Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…