Πώς να καλλιεργήσετε δημιουργική σκέψη

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει σε ένα τέλμα στον εργασιακό σας χώρο; Αισθάνεστε να σας λείπει η έμπνευση και η διάθεση για δημιουργία; Η έμπνευση να θυμάστε δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Χρειάζεται να δημιουργήσετε εσείς τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να εμφανιστεί ή να εκφραστεί.

Ώρα για δράση

Εμπρός λοιπόν, σηκωθείτε από τον καναπέ. Ή από την καρέκλα του γραφείου σας. Δημιουργικότητα διαθέτουν όλοι. Απλώς κάποιοι την αφήνουν και κοιμάται και ξεχνάνε ότι υπάρχει. Ας μην είστε κι εσείς από αυτούς. Να ξέρετε ότι δεν υπάρχει έμπνευση στο κενό. Για να εμπνέεστε νέες δημιουργικές ιδέες θα πρέπει να έχετε πολλά ερεθίσματα. Πολλά και πολλαπλά, δηλαδή διαφορετικών ειδών.

Αναζητήστε κάθε ευκαιρία για ενημέρωση

Στο χώρο σας, μέσω του ίντερνετ, διαβάζοντας φυλλάδια, εφημερίδες, περιοδικά- ενημερωθείτε από παντού. Δεν ξέρετε από που μπορεί να σας προκύψει μια νέα φανταστική ιδέα. Το να γεμίζετε το μυαλό σας με πολλαπλά ερεθίσματα είναι σαν να γεμίζετε το «οπλοστάσιό σας» με ποικίλα εφόδια.

Επικοινωνήστε βαθιά με ανθρώπους γύρω σας

Επιδιώξτε να δημιουργείτε επαφή με τους ανθρώπους που συναντάτε. Αληθινή ανθρώπινη επαφή. Ρωτήστε τους πώς αισθάνονται, πώς χτίζουν τη δουλειά τους, πώς γνωρίστηκαν με το σύντροφό τους, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Δεν φαντάζεστε τι πλούτο πληροφοριών θα αντλήσετε επικοινωνώντας με ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων. Θα είναι σαν να ανοίξει ένας νέος κόσμος γύρω σας.

Θα μάθετε για ανθρώπους που γνώρισαν το σύντροφο της ζωής τους σε ένα μπαρ και παντρεύτηκαν, μέχρι ανθρώπους των οποίων κάηκε το σπίτι και παλεύουν να επιβιώσουν. Μιλώντας με ποικίλο κόσμο θα διαπιστώσετε ότι όλα είναι πιθανά να συμβούν. Και επίσης θα μάθετε για διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης καταστάσεων, το οποίο θα σας δώσει έμπνευση για νέους τρόπους διαχείρισης και δικών σας καταστάσεων. Να θυμάστε πώς όσο κλείνεστε στον εαυτό σας, τόσο περισσότερο κλείνει και το μυαλό σας. Και αργότερα κλείνει και κυριολεκτικά, δηλαδή φράσσει. Άρα δεν μπορεί να παράγει νέες ιδέες, αλλά ούτε και να δεχτεί.

Καλλιεργήστε τις γνώσεις σας

Η γνώση δεν σταματά ποτέ. Το να καλλιεργείτε τις γνώσεις σας, σάς διατηρεί νέο και up to date, δηλαδή επίκαιρο. Το αντίθετο του δεινόσαυρου. Η ανάπτυξη του γνωστικού σας επιπέδου, σας διατηρεί απασχολήσιμο και χτίζει το έδαφος για δημιουργική σκέψη στους τομείς που σας ενδιαφέρουν.

Δεν χρειάζεται όμως να αναζητάτε γνώσεις που σχετίζονται μόνο με τη δουλειά σας. Οι περισσότεροι συνήθως τείνουμε να επιλέγουμε το είδος της γνώσης που είναι πιθανό κάποια στιγμή να εξαργυρώσουμε σε χρήμα. Ένα σεμινάριο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μια ακόμη ξένη γλώσσα. Προτιμάμε σεμινάρια που θα μας δώσουν βεβαιώσεις για να βάλουμε στο βιογραφικό μας, αντί για ένα βιωματικό σεμινάριο που θα μας βγάζει έξω από τη «ζώνη άνεσής μας». Και εδώ όμως χάνουμε τη μαγεία. Πολύ συχνά η μεγαλύτερη ωφέλεια και η μεγαλύτερη έμπνευση έρχεται όταν «πετάς τον εαυτό σου έξω από τα όριά του». Όταν δηλαδή δοκιμάζεις μια εμπειρία που δεν πίστευες ποτέ ότι θα ήσουν ικανός να ζήσεις ή και ότι θα ήθελες. Και όταν τελικά το καταφέρνεις, αποκτάς άλλον αέρα. Άλλη αυτοπεποίθηση, άλλο θάρρος, άλλη ευρύτητα πνεύματος.

Η γνώση λοιπόν δεν περιορίζεται σε κλάδους και πτυχία. Αναζητήστε την παντού και θα την βρείτε. Σε ένα ταξίδι, σε ένα μουσικό φεστιβάλ, σε μια έκθεση ζωγραφικής. Όσο αλλάζετε παραστάσεις, τόσο διευρύνετε τους ορίζοντές σας, άρα και τη σκέψη σας.

Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Η ρουτίνα και η στατικότητα εμποδίζουν την έμπνευση. Όταν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που δεν μεταβάλλεται, το μυαλό αδρανοποιείται. Κάντε αλλαγές στο χώρο σας για να φέρετε και την αλλαγή μέσα σας. Αλλάξτε θέση στο γραφείο σας κι αν αυτό δεν είναι δυνατό διακοσμήστε το με αντικείμενα που σας δίνουν έμπνευση και χαρά. Φωτογραφίες από ταξίδια, πινακάκια με αποφθέγματα που σας ενδυναμώνουν, ζωγραφιές παιδιών, διακοσμητικά, σουβενίρ από ταξίδια. Οτιδήποτε θα δώσει χρώμα, ενέργεια και μια άλλη υφή στο χώρο σας.

Αν κάνετε επίσκεψη σε ένα δημιουργικό γραφείο (διαφημιστικής εταιρείας ή κάτι άλλο) θα δείτε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τα πιο χαρούμενα και ευφάνταστα γραφεία. Προφανώς δεν είναι τυχαίο! Όπως είπαμε, η έμπνευση δεν έρχεται ποτέ στο κενό. Αν περιτριγυρίζεστε από πράγματα ή ανθρώπους που σας εμπνέουν, τότε θα σας επισκέπτεται πιο συχνά και αυτή.

Να αναζητάτε τις προκλήσεις

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τις προκλήσεις. Άνθρωποι που παίρνουν προαγωγή και αντί να χαίρονται τους πιάνει πανικός. Ο λόγος είναι γιατί φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν στη νέα πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν. Μην φοβάστε, όλα στο μυαλό είναι. Κάθε νέα πρόκληση στρεσάρει τα όρια του μυαλού μας, τα επεκτείνει. Μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε λίγο πιο δημιουργικά, λίγο διαφορετικά. Τόσο ώστε να βρούμε λύσεις στη νέα πρόκληση που βιώνουμε. Άρα οι προκλήσεις αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη. Επεκτείνουν τις δυνατότητές μας. Ενεργοποιούν τον μηχανισμό της έμπνευσης. Να τις αναζητάτε, αντί να τις κλωτσάτε όταν σας χτυπάνε την πόρτα.

Να είστε «ετοιμοπόλεμοι»

Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για έμπνευση. Μπορεί να έρθει απρόσκλητη ανά πάσα στιγμή. Την ώρα που κοιμόμαστε, που οδηγάμε, που ρεμβάζουμε στη βεράντα, που μαγειρεύουμε. Γι’ αυτό εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό σημειωματάριο και να καταγράφετε κάθε νέα ιδέα που θα σας κατέβει στο μυαλό, προτού αυτή χαθεί.

Το ίδιο και στον ύπνο. Να έχετε στο κομοδίνο σας ένα τετράδιο, κάτι τελοσπάντων, στο οποίο θα μπορείτε να γράψετε ακόμα και αγουροξυπνημένοι. Καμιά φορά, μέσω των ονείρων, βρίσκουμε λύσεις στα πιο δύσκολα προβλήματα. Ή βλέπουμε όνειρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μην αφήνετε λοιπόν τέτοιες εμπνεύσεις να χάνονται. Καταγράψτε τις!

Μπορείτε να φτιάξετε και ένα τετράδιο με τις δημιουργικές ιδέες σας και από καιρού εις καιρόν να το αναζητάτε. Να στοχάζεστε πάνω σε ιδέες που βάλατε στην άκρη. Να δείτε μήπως είναι βιώσιμες στο σήμερα. Μήπως εσείς είστε πιο έτοιμοι. Μήπως αξίζει να κάνετε brainstorming και με άλλους για να τις τελειοποιήσετε. Να δείτε στο κάτω κάτω και να καμαρώσετε τον εαυτό σας για το πόσο δημιουργικοί καταφέρατε να γίνετε. Μπράβο σας!!!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…