Πέντε λόγοι για να διαβάσετε ποίηση

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Διαβάζοντας ένα βιβλίο, σας βοηθάει πολύ τόσο στην ψυχολογία σας όσο και στο ποιοτικό επίπεδο ζωής σας. Ένα βιβλίο όμως δεν είναι οπωσδήποτε ένα μυθιστόρημα· ένα βιβλίο μπορεί να είναι και η ποίηση, για την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να δώσει στη ζωή όλων. Γιατί, όμως να διαβάσει κάποιος ποίηση; 

Στους τρελούς ρυθμούς που ζει ο καθένας την σήμερον ημέρα, μένει όλο και λιγότερος ελεύθερος χρόνος για να κάνει κάποιος κάτι για τον εαυτό του. Αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση, αλλά δυστυχώς μια πραγματικότητα. Αν υπάρχει ελάχιστος χρόνος έστω για μια εξωτερική ανανέωση, τότε το πνευματικό επίπεδο βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. 

Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστεί να βρείτε μερικές στιγμές, ώστε να επικοινωνήσετε με τον εαυτό σας, να αναρωτηθείτε και να επιζητήσετε την ενασχόληση με την ψυχή σας. Σε αυτό θα σας βοηθήσει βέβαια η επαφή με κάποιο βιβλίο είτε αυτό είναι μυθιστόρημα, είτε ποίηση, είτε κάτι άλλο, η ανάγνωση, ακόμα και το απλό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου. Όσον αφορά την ποίηση, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα οφέλη της και τα θετικά της σημεία τα οποία μπορούν να καλυτερέψουν τη ζωή σας. 

  1. Μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό 

Όλα τα βιβλία μπορούν να σας χαλαρώσουν, αφού σας βοηθούν να βγείτε από την καθημερινότητά σας και να ζήσετε μέσα στον δικό τους κόσμο. Η ποίηση με τα έντονα ερωτήματα που προκαλεί στον αναγνώστη, βοηθά συνειρμικά να ξεχαστείτε και να απολαύσετε μερικές στιγμές ηρεμίας. 

  1. Μπορείτε να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας

Ανάλογα με το πως αντιμετωπίζει κάποιος τον ποιητή και το κείμενο, που έχει μπροστά του, μπορεί να μάθει καλύτερα τον εαυτό του. Μια ανάγνωση και έπειτα η ανάγκη να πάρετε την απάντηση στην ερώτηση «Τι θέλει να πει ο ποιητής;», σας οδηγεί σε έναν δρόμο αναζήτησης, κατά τον οποίο μπορείτε είτε να συμφωνήσετε μαζί του είτε να διαφωνήσετε. 

  1. Αποτελεί ένα μέσο που φέρνει υπνηλία

Τα βλέφαρα κλείνουν πιο γρήγορα, όταν κουράζεστε και το βιβλίο με την μικρή γραμματοσειρά του και συγκεκριμένα το ποίημα με την μικρή του έκταση, μπορεί να φανεί ένας εύκολος τρόπος να κοιμηθείτε, μακριά από τις φωτεινές οθόνες του κινητού, που σας ξυπνάνε χτυπώντας σας στα μάτια. 

  1. Διευρύνει τους ορίζοντες  

Η ποίηση με τις παράξενες εικόνες, που δημιουργεί, μπορεί πολύ απλά να διευρύνει τη σκέψη σας και να αναπτύξει την φαντασία σας. Σίγουρα η τάση του εγκεφάλου σας να δημιουργεί εικόνες και να φαντάζεται όσα το γραπτό μπροστά του τού υπαγορεύει, αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο, για να εξασκήσετε το μυαλό σας και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας. 

  1. Καλλιεργεί το λεξιλόγιο σας

Σαφέστατα η ποίηση με το πιο εξεζητημένο λεξιλόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέες λέξεις και φυσικά με τη σειρά τους νέους τρόπους έκφρασης των σκέψεων σας. Η ποίηση είναι εκείνη που θα σας εξελίξει σαν ανθρώπους και θέτει τα θεμέλια, ώστε να γίνετε καλύτεροι στη χρήση της γλώσσας και φυσικά να νιώσετε αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας τις νέες γνώσεις στις συνομιλίες σας με τον περίγυρό σας, αλλά και σε πιο επίσημες περιστάσεις. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να ασχοληθείτε με την ποίηση και να γνωρίσετε την ομορφιά και τον πλούτο της, καθώς και τα οφέλη της.

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.