Σ’ έναν κόσμο που μπορείτε να γίνετε τα πάντα, εσείς να γίνετε ευγενικοί

Συντάκτης: Flowmagazine

Σ’ έναν κόσμο που μπορείτε να γίνετε τα πάντα, εσείς να γίνετε ευγενικοί. Εσείς άραγε πόσο ευγενικοί είστε με τους γύρω σας;

Αλήθεια, εσείς πόσο ευγενικοί είστε με τους γύρω σας;

Ο σεβασμός και η ευγένεια είναι έννοιες που ξεκινάει να τις μαθαίνει κάποιος από πολύ μικρή ηλικία. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί λάμβανε ένα δώρο από κάποιον συγγενή και η μαμά του έλεγε: «Τι λέμε Μαιρούλα;» «Ευχαριστώ». Ή όταν ο μπαμπάς του θα απαιτήσει να πει στο μικρό Δημητράκη «συγγνώμη» που του πήρε από τα χέρια του τη μπάλα χωρίς να τον ρωτήσει, επειδή δεν ήταν ευγενικό αυτό που έκανε. Ακόμη κι όταν η δασκάλα θα μιλήσει για την έννοια του πληθυντικού ευγενείας και πώς πρέπει να τον χρησιμοποιεί κάποιος.

Επιπλέον τα βιβλία στο λύκειο, μιλούν για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πανεπιστήμιο για το σεβασμό σε μια ιδέα, το σεβασμό και την κατανόηση σε όλα όσα είναι διαφορετικά από την καθημερινότητα του καθενός, τη ζωή του, τον τρόπο σκέψης του.

Ο σεβασμός και η ευγένεια λοιπόν, από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου σε τούτο τον κόσμο, είναι έννοιες που μαθαίνονται από το οικογενειακό περιβάλλον και από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Με το πέρασμα των χρόνων μαθαίνει να τις καλλιεργεί, να τις εξελίσσει και μαζί τους να εξελίσσεται και ο ίδιος σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα, σαν χαρακτήρας. Στην πορεία όμως κάπου όλο αυτό χάνεται, ξεχνιέται.

Στη ζωή σας σίγουρα θα ερωτευτείτε μια φορά ή και δύο, μπορεί και τρεις. Σε κάποια από τις σχέσεις σας υπάρχει πιθανότητα να ακούσετε: «δε θέλω να είμαστε άλλο μαζί» ή «θέλω το χώρο μου» ή μπορεί να είστε εσείς που θα το πείτε αυτό. Δεν πρέπει να γίνει σεβαστό αυτό το θέλω είτε από τον ένα είτε από τον άλλο;

Σε όλες τις σχέσεις άσχετα αν συγκατοικείτε ή όχι, θα περνάτε αρκετές ώρες ή μέρες μαζί. Τι γίνεται αν ο ένας από τους δυο θέλει το χώρο του; Δεν πρέπει να δοθεί και στον άλλο; Επίσης όπως εσείς θα θέλετε να σεβαστεί τις απόψεις σας έτσι κι εσείς θα πρέπει να σεβαστείτε τις απόψεις του άλλου.

Ακόμη κι αν κάποια στιγμή βαρεθείτε αυτή τη σχέση, σεβαστείτε τον άνθρωπο που ήσασταν μαζί του τόσο καιρό και τολμήστε να χωρίσετε πριν αρχίσετε να βγαίνετε με άλλους. Να είστε ειλικρινείς και αξιοπρεπείς με τον άλλον, έτσι θα δείξετε ότι τον σέβεστε άσχετα αν δεν νιώθετε κάτι πια γι’ αυτόν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ενός γάμου.

Στον τομέα της δουλειάς μπορείτε να είστε ευγενικοί, να δείχνετε σεβασμό προς τον άλλο, χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό ευγενείας ή με τη σωστή χειραψία. Όλοι έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, αλλά οι άλλοι δεν φταίνε γι’ αυτό. Γιατί να μιλήσετε απότομα σ’ έναν συνάδελφο επειδή εσείς ξυπνήσατε άκεφοι; Γιατί να υψώσετε τη φωνή σας σε μια αντιπαράθεση ή να κατσαδιάσετε κάποιον επειδή ξέχασε να σας θυμίσει κάτι; Ή ακόμη να στείλετε ένα αγενές email σε κάποιον που γνωρίζετε ελάχιστα επειδή έτυχε να μην είστε καλά; Όσο χάλια κι αν ξεκίνησε η μέρα σας, μην χάνετε την ευγένειά σας.

Ακόμη κι όταν οδηγείτε μπορείτε να είστε ευγενικοί. Δεν χρειάζεται να εκνευριστείτε με τον διπλανό σας ούτε να βρίσετε τον μπροστινό που καθυστερεί. Σεβαστείτε αυτούς που βρίσκονται πίσω σας χωρίς να τους κλείσετε, ή να σταματήσετε την κυκλοφορία. Φερθείτε ευγενικά και σε μια γυναίκα οδηγό, το να την πικάρετε λέγοντάς της «πήγαινε στην κουζίνα σου» δεν σας κάνει ανώτερο άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά σας σε έναν ταξιτζή.

“Διαχείριση αγένειας”: Νέo βιωματικό σεμινάριο από το Believe in You ζωντανά στην Αθήνα

Βέβαια καλό είναι να σέβεστε και το περιβάλλον, το ότι δεν είναι άνθρωπος δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε τα σκουπίδια σας από το παράθυρο στο δρόμο. Φυσικά το πιο σημαντικό από όλα είναι να σέβεστε τον συνάνθρωπό σας που έχει δυσκολία στην όραση ή στην κίνηση και να μην αφήνετε το αμάξι σας σε σημεία που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Μπορείτε να παρκάρετε λίγο παρακάτω για να πάτε όπου θέλετε με τους φίλους σας, χωρίς να δυσκολέψετε άλλους ανθρώπους.

Φερθείτε με ευγένεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πριν ανάψετε ένα τσιγάρο, ρωτήστε τον άλλον αν τον ενοχλεί ο καπνός σας. Περιμένετε υπομονετικά στην ουρά για να παραγγείλετε, δε χάθηκε ο κόσμος. Συνομιλήστε με τον διπλανό σας όταν σας απευθύνει το λόγο και αφήστε το κινητό για λίγο στην άκρη, εκεί θα είναι και μετά.

Μιλήστε με ευγένεια σε κάποιον άγνωστο που ακολουθείτε στα social media κι όχι να αφήσετε ένα πικρόχολο σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία του.

Πιστεύετε ότι είστε καλύτερος από έναν πρόσφυγα του Πακιστάν που σας πλησίασε για να πουλήσει λίγα λουλούδια, που στο κάτω κάτω δεν ξέρετε τι δουλειά έκανε στη χώρα, με το να του μιλήσετε στον ενικό αντί τον πληθυντικό ευγενείας; Κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας στο σπίτι σας, αισθάνεστε ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου επειδή βάλατε φαγητό στο ζωάκι σας και παίξατε μαζί του, άσχετα αν κατά τη διάρκεια της μέρας βρίσατε, μειώσατε, πληγώσατε, στεναχωρήσατε, νευριάσατε, κρίνατε όποιον άνθρωπο βρέθηκε στο δρόμο σας. Όχι αυτό δε σας κάνει καλό άνθρωπο. Είστε επιλεκτικά καλός, επιλεκτικά ευγενικός και επιλεκτικά μη ρατσιστής.

Αφήσατε το εγώ σας να μεγαλώσει μαζί με την ηλικία σας, ξεχνώντας το «εμείς», ξεχνώντας το πόσο μικροί και ασήμαντοι θα ήσασταν χωρίς τους ανθρώπους γύρω σας. Δεν αρκεί να είστε ευγενικοί με τους δικούς σας ανθρώπους, ενώ παράλληλα μιλάτε άσχημα σ’ έναν άγνωστο. Δεν αρκεί να παραχωρείτε τη θέση σας σε μια κυρία μεγάλης ηλικίας, ενώ πριν λίγο κατακρίνατε ένα ομόφυλο ζευγάρι που κρατιόταν από το χέρι.

Το να είστε ευγενικοί με τους γύρω σας, δεν κοστίζει τίποτα. Το να σέβεστε τους άλλους, σημαίνει ότι σέβεστε και τον εαυτό σας. μην αφήνετε ποτέ μια κακιά στιγμή να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά σας απέναντι σε τρίτους.

Μην αφήσετε ποτέ ένα αρνητικό γεγονός του παρελθόντος να επηρεάσει το πώς είστε τώρα. Μάθετε να λέτε ευχαριστώ, καλή συνέχεια, καλημέρα, καληνύχτα, παρακαλώ, στους ανθρώπους που περνούν από τη ζωή σας κάθε ημέρα.

Μάθετε να δέχεστε και τα «όχι», πέρα από τα «ναι», που σας επιφυλάσσει η ζωή και ξεπεράστε τα με το κεφάλι ψηλά, αλλά όχι αφ’ υψηλού. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

Θέσε όρια για υγιείς σχέσεις: Νέο βιωματικό πρόγραμμα από το Believe in You

Μάθετε να σέβεστε τον άνθρωπό σας, το φίλο, τον άγνωστο, τους γονείς σας, τις αποφάσεις που δε σας βρίσκουν σύμφωνο, το περιβάλλον, τη φύση, τον μαύρο/άσπρο/μπλε/κίτρινο/τον πολύχρωμο, τον ανήλικο, τον ενήλικο, τον μεσήλικο. Να είστε πάντα ευγενικοί.
«Περισσότερο από εξυπνάδα χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια». (Τσάρλι Τσάπλιν)

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…