Ευγένεια: Γιατί σπανίζει στις μέρες μας;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η ευγένεια είναι μία αρετή η οποία προάγει τον σωστό χειρισμό του λόγου, ώστε να μην μιλούμε αγενώς ή να μην προσβάλλουμε τον συνομιλητή μας. Ωστόσο, γιατί είναι δυσεύρετη σήμερα;

Συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους, όμως σπανίζει στις μέρες μας

Η ευγένεια έρχεται σε αντιδιαστολή με τον ατομισμό. Όταν δεν είναι «προσποιητή», δηλαδή επιτηδευμένη ως μια τεχνική εντυπωσιασμού προς τους άλλους, αλλά είναι πηγαία, δηλαδή γνήσια, τότε δείχνει τον σεβασμό που τρέφουμε για τους γύρω μας. Όταν μιλάμε με ευγένεια, αυτό φαίνεται στο πρόσωπο μας, διαφαίνεται η χαρά, το χαμόγελο από τις εκφράσεις μας.

Φόβος η ευγένεια να μην παρερμηνευθεί ως αδυναμία 

Αρκετοί άνθρωποι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμπεριφέρονται με ευγένεια είτε σε άτομα που γνωρίζουν, είτε σε οικείους τους, γιατί φοβούνται να μην.. παρεξηγηθούν ή να μην χαρακτηριστούν αρνητικά. Για παράδειγμα, εάν είσαι άντρας και συναντήσεις τυχαία μία γνωστή σου, που είχες να δεις πολύ καιρό, και “πιάνοντας” την κουβέντα σου πει ότι έχει χάσει το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τουλάχιστον μισή ώρα σε ένα ραντεβού, εσύ τι θα έκανες; Παρόλο που σκέφτηκες να της προτείνεις να την πας εσύ με το αυτοκίνητό σου που το έχεις παρκάρει λίγο πιο κάτω, δεν το κάνεις. Γιατί; Μήπως γιατί ανησυχείς για το πώς θα το πάρει; Αν βγάλει το συμπέρασμα ότι την φλερτάρεις και αν πάρει λάθος μήνυμα; Αν εκτεθώ; Αν.. αν.. αν.. και τελικά παίρνεις την απόφαση και δεν της το προτείνεις.

Ευγένεια: Γιατί σπανίζει στις μέρες μας;

Συμπέρασμα; Η ευγένεια, σήμερα είναι τόσο δυσεύρετη, που δυστυχώς μπορεί να θεωρηθεί είτε ως αδυναμία, είτε ως υπερβολή.

Η ευγένεια είναι «προνόμιο» λίγων 

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους τον σωστό τρόπο να συμπεριφέρονται σε άλλους ανθρώπους. Όμως η ευγένεια είναι ακριβώς ένα είδος πολιτισμού. Ακόμα και οι ευγενικοί τρόποι που προτείνονται ως ιδανικοί στο savoir vivre, ίσως αποφεύγονται απόμεγάλη μερίδα ανθρώπων. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. 


Διαβάστε Επίσης: Αυτά είναι τα 4 πιο υπέροχα στοιχεία ενός χαρακτήρα


Κι όμως, η ευγένεια θεωρείται ..ντεμοντέ!

Οι ευγενικοί άνθρωποι σπανίζουν σήμερα, γι’ αυτό ίσως είναι λίγο «παρεξηγημένοι».  Ακόμη και η στοιχειώδης ευγένεια, φαντάζει ως μια αρετή μιας άλλης εποχής, που έχει πλέον ξεφτίσει. Άνθρωποι που διαφέρουν λόγω χαρακτήρα και ξεχωρίζουν για τους ωραίους τους τρόπους, έχει παρατηρηθεί ότι κλείνονται στον εαυτό τους. Επιλέγουν πολλές φορές να μην  δείξουν την ευγενική τους πρόθεση, μόνο και μόνο γιατί ντρέπονται ή γιατί θα «στιγματιστούν» ως  «παλαιακοί» ή ακόμα και «γραφικοί».

Χωρίς υπερβολή, ο φόβος της περιθωριοποίησης, του ότι δηλαδή μπορεί η παρέα του να τον απομακρύνει, χλευάζοντας την ευγένεια του,  υπάρχει σαφώς και αυτό αποτελεί ένα ακόμη λυπηρό και ίσως συχνό φαινόμενο της εποχής μας. Η αγένεια θα έπρεπε να θεωρείται εκτός μόδας και οι άκομψοι και κακοί τρόποι συμπεριφοράς.

Ευγένεια: Γιατί σπανίζει στις μέρες μας;

Μήπως και η οικονομικο- κοινωνική κρίση επηρεάζει τους καλούς μας τρόπους; 

Μήπως οι καλοί μας τρόποι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομικο-κοινωνική κρίση και τις δυσκολίες που βιώνουμε;  Η ευγένεια είναι τόσο δυσεύρετη τη σήμερον ημέρα. Αρνητισμός, άγχος, πιεστικοί ρυθμοί ζωής, κατακλύζουν σχεδόν καθημερινά τη ζωή αρκετών ανθρώπων που ζουν  γύρω μας. Αντικαταστήστε καθετί αρνητικό με θετική ενέργεια, χαμόγελο και αισιοδοξία. 


Διαβάστε Επίσης: Η ευγένεια νικά το άγχος


Φέρσου αυθόρμητα, μην φοβάσαι να «τσαλακωθείς»

Ο τρόπος ομιλίας και έκφρασης του κάθε ανθρώπου, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του, την αγωγή του, τον τρόπο που σκέφτεται, και την παιδεία σου. 

Πιο συγκεκριμένα, όταν η ευγένεια είναι αυθόρμητη, γνήσια, αληθινή και όχι «τεχνητή», αλλά είναι αποτέλεσμα μιας καλής κίνησης, ενός καλού λόγου, ή μιας βοήθειας που δώσαμε αυθόρμητα από καρδιάς και ανιδιοτελώς, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει.

Όταν κάνουμε κάτι όμορφο για τους άλλους, τότε  νιώθουμε και οι ίδιοι χαρά, αλλά δίνουμε αγάπη, σεβασμό και ευγένεια και στους γύρω μας. Ίσως αν σκεφτείς πόση ανάγκη μπορεί να έχουν από ένα χαμόγελο, ή μια καλή κουβέντα, μια ευγενική παρότρυνση κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω, τότε μπορεί να αναθεωρήσεις και να καταλάβεις την πραγματική αξία της ευγένειας. Μην φοβάσαι να «τσαλακωθείς». Κάνε εσύ την διαφορά. 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.