H Δύναμη της Ευγένειας

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Είναι γνωστό πως ο πραγματικός μας χαρακτήρας φαίνεται από τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε τους γύρω μας. Συχνά αφήνουμε τον εγωισμό μας να πάρει το τιμόνι και συμπεριφερόμαστε με αγένεια και υπεροψία στους άλλους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ίσως να καλύψουμε την ανασφάλεια που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Ξεχνάμε όμως πως, τελικά, η ευγένεια και η καλοσύνη είναι αυτές που κρύβουν τη μεγαλύτερη δύναμη!

Η ευγένεια ασκεί ακατανίκητη δύναμη· Να μιλάς στους άλλους όπως θα ήθελες να σου μιλούν, να τους αντιμετωπίζεις όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν, να είσαι ευγενικός απέναντί τους. Η συμπεριφορά προς τους άλλους είναι αυτή που αποκαλύπτει την ποιότητα του χαρακτήρα σου.

Ανεξάρτητα από τη λάθος συμπεριφορά των τρίτων, οφείλεις να διατηρείς την αίσθηση αβρότητας και τιμιότητας. Μην συμβιβάζεσαι επειδή οι άλλοι το θέλουν, πάντοτε να απαιτείς από τον εαυτό σου το καλύτερό του πρόσωπο!

Δείξε σεβασμό όταν απευθύνεσαι στους άλλους. Συχνά οι άνθρωποι κατά την αλληλεπίδρασή τους, αμελούν τις βασικές αρχές της ευγένειας. Να θυμάσαι όμως, πως η ευγένεια δεν περνά ποτέ απαρατήρητη· Να είσαι σίγουρος πως αν κάνεις καλό στους άλλους, αυτό θα επιστρέψει σ’ εσένα!

Παρόλο που η σύγκρουση δεν θα μπορέσει ποτέ να επιλύσει ζητήματα που εύκολα ρυθμίζονται με την ευγένεια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να την επιλέγουν ως λύση. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου θα αρκούσε μια απλή, ευγενική κουβέντα, πολλοί επιλέγουν την αγένεια.

Πάντοτε ν’ αναζητάς τρόπους που μπορούν να σε κάνουν πιο ευγενή. Πρόσεξε τις ιδιορρυθμίες σου και βρες σε ποια σημεία επιδέχεσαι βελτίωσης. Προσπάθησε, με κάθε σου πράξη, να αγγίξεις ένα επίπεδο ευγένειας που ελάχιστοι έχουν κατακτήσει.

Φαντάσου έναν κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ήταν ευγενικοί·
Πώς θα έμοιαζε αυτός ο κόσμος;
Πώς θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις;

Η ευγένεια μόνο σε περισσότερη καλοσύνη μπορεί να οδηγήσει.

Άλλωστε, η ευγένεια δεν αφορά μόνο την επικοινωνία με τρίτους· υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να είμαστε πιο ευγενικοί, όπως είναι οι οικογενειακές και οι φιλικές σχέσεις, η επαφή μας με αγνώστους στο δρόμο, η στάση μας απέναντι στους μη προνομιούχους που υποφέρουν.

Οφείλεις να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Αναρωτήσου λοιπόν:
πώς μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος;
-Με ποιον τρόπο μπορώ να βελτιώσω την επικοινωνία μου με τους άλλους;
-Πώς μπορώ ν’ αγγίξω τις ζωές των ανθρώπων ώστε να με θυμούνται για πολύ καιρό μετά την πρώτη μας συνάντηση;

Μην δίνεις υποσχέσεις πως θα γίνεις ευγενικός- να είσαι ευγενικός. Μην εύχεσαι να μπορούσες να βελτιώσεις τις ζωές των ανθρώπων – κάνε την ευχή σου πραγματικότητα. Μην λες συνεχώς πως θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος – απλώς γίνε!

Οι σπουδαιότερες μορφές της ανθρωπότητας έχουν καλλιεργήσει την ευγένειά τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε όλοι να νομίζουν πως είναι τέλειοι, πως είναι πραγματικά ξεχωριστοί και χαρισματικοί – η ευγένεια δεν είναι υπερδύναμη που κάποιοι έτυχε να γεννηθούν με αυτή· Είναι ιδιότητα που μαθαίνεται, καλλιεργείται και τελειοποιείται, αν κάποιος το επιθυμεί πραγματικά.

Πώς σχετίζεται, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, η ευγένεια με το επιχειρηματικό πνεύμα;

Να είσαι δίκαιος στις επιχειρηματικές σου συναλλαγές, μάθε πως η ατομική νίκη δεν είναι το παν. Πολλοί θεωρούν πως η δική τους νίκη συνεπάγεται οπωσδήποτε την ήττα κάποιου άλλου. Αυτή η άποψη είναι ολοκληρωτικά εσφαλμένη· Πάντοτε υπάρχουν αποτελέσματα που είναι ωφέλιμα για όλους ταυτόχρονα. Βοήθησε τους υπόλοιπους να πετύχουν και έτσι θα φτάσεις κι εσύ στη δική σου επιτυχία.

Να αποπνέεις ευγένεια όταν βρίσκεσαι με άλλους. Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, προτίμησε τη σιωπή· Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να εμψυχώσουν αλλά, από την άλλη, μπορούν και να συνθλίψουν τον άλλο.

Κάνε σκοπό της ζωής σου τη βελτίωση των συνανθρώπων σου, μέσα από τις ιδιότητες που σου δόθηκαν απλόχερα. Όλοι γεννιόμαστε με την προδιάθεση να είμαστε ευγενικοί, συμπονετικοί και να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους. Οι συνθήκες όμως της ζωής μας, μάς μετατρέπουν σε εγωιστές, καταδικάζοντάς μας σε μια ζωή χωρίς νόημα, σε μια ζωή που δίνει μεγαλύτερη βάση στα υλικά αγαθά, στην απόκτηση πλούτου και στην επίτευξη της προσωπικής επιτυχίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πατήσει κανείς επί πτωμάτων για να τα καταφέρει.

Το θλιβερότερο από όλα είναι πως δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς επιτυχημένος στη ζωή του. Αν λειτουργούσαμε όλοι στη ζωή μας με στόχο τη βοήθεια απέναντι στο συνάνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του, αν αποφασίζαμε από εδώ και στο εξής πως κάθε μέρα θα βοηθούσαμε κι από έναν άνθρωπο, τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα κύμα καλοσύνης που θα επηρέαζε θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η υπεροχή δε βρίσκεται απαραίτητα στη φήμη και την περιουσία, αλλά στην υπηρεσία προς τον άνθρωπο· Στην ικανότητα να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν στον εαυτό τους και να επιτυγχάνουν, προσφέροντάς τους τα μέσα που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της υπεροχής· Το να βοηθάς τους ανθρώπους ν’ αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές τους και να τούς ωθείς προς την εκπλήρωση των στόχων τους.

Γίνε λοιπόν η αντανάκλαση της ευγένειας· Βοήθησε τους ανθρώπους, φέρσου με καλοσύνη και ευγένεια.

Να θυμάσαι πως, τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή δεν κοστίζουν τίποτα.

Επιμέλεια: Δώρα Μαμπλέκου

Πηγή: https://awakenthegreatnesswithin.com/the-power-of-kindness/

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.