Πώς να ανταποκριθείς με ευγένεια σε ανάρμοστες ερωτήσεις

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ανάρμοστε ερωτήσεις είναι μέρος της καθημερινότητας ενός πωλητή. Μπορεί εντούτοις να ακούσετε αδιάκριτες ερωτήσεις σε ένα προσωπικό ραντεβού ή σε μια συνέντευξη εργασίας.

Κατά καιρούς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήσεις που είναι ενοχλητικές, προσωπικές ή ανάρμοστες. Η αντιμετώπισή τους με ευγένεια και ευφυΐα είναι ουσιώδης για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να διαφυλάξουμε τις σχέσεις μας. Ας δούμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε με σοφία σε τέτοιες καταστάσεις.

Με ευγένεια και φιλικότητα: Η πρώτη αντίδραση σε μια ανάρμοστη ερώτηση είναι η ευγενής και φιλική ανταπόκριση. Χρησιμοποίησε μια ευγενική φράση για να αποσπάσεις την προσοχή από το θέμα. Ένα παράδειγμα είναι: “Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι κατάλληλο θέμα για συζήτηση.”

Αποφεύγεις το θέμα: Μπορείς να απαντήσεις χωρίς να δώσεις ακριβείς λεπτομέρειες. Αποσπάσου από το θέμα με ευγενή τρόπο. “Δυστυχώς, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα.”

pos_na_antapokritheis_me_eygeneia_se_anarmostes_erotiseis

Επαναφέρεις τη συζήτηση: Μπορείς να επαναφέρεις την κουβέντα σε κάτι πιο κατάλληλο. “Μπορούμε να συζητήσουμε κάτι άλλο που να είναι πιο σχετικό με το θέμα μας;”

Δηλώνεις τα όριά σου: Εάν η ερώτηση είναι απαράδεκτη, μπορείς να το δηλώσεις άμεσα αλλά ευγενικά. “Συγνώμη, αλλά αυτό είναι πολύ προσωπικό για να συζητηθεί.”

Απαντήσεις με γενικότητα: Μπορείς να δώσεις μια απάντηση χωρίς να εισέλθεις σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αν σε ρωτήσουν κάτι προσωπικό, απαντώντας με γενικά σχόλια που δεν εκθέτουν την προσωπική σου ζωή.

Τεχνικές ανακατεύθυνσης: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική της ανακατεύθυνσης, αναφέροντας κάτι πιο γενικό ή εκθέτοντας μια γενική άποψη χωρίς να εστιάζεις στην ανάρμοστη λεπτομέρεια.

Ευγενικό αλλά σαφές “Όχι”: Μπορείς να απαντήσεις με ευγένεια αλλά με σαφήνεια για το ότι δεν είσαι έτοιμος ή δεν επιθυμείς να συζητήσεις για αυτό το θέμα.

Χρήση χιούμορ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια δόση χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει. Ανάλογα με την κατάσταση, μια ατάκα ή μια ευφάνταστη απάντηση μπορεί να είναι ενδεδειγμένη.

pos_na_antapokritheis_me_eygeneia_se_anarmostes_erotiseis

Η διατήρηση της ευγένειας και της στοιχειώδους ευγένειας στην αντιμετώπιση ανάρμοστων ερωτήσεων είναι κλειδί για την καλή διαχείριση της κατάστασης και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της σοφίας μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.