Πρακτικοί τρόποι να δυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Ένα χαμόγελο παραπάνω και μια ωραία περιποίηση προσώπου συνδέονται με την αυτοπεποίθησή μας; Κι όμως, βοηθούν να χτίσουμε μια ψυχολογία που δεν βασίζεται στη γνώμη των άλλων αλλά στη δική μας εσωτερική ισορροπία.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα θα ήταν η ζωή σου αν είχες λιγάκι παραπάνω αυτοπεποίθηση; Αν η πίστη στον ίδιο σου τον εαυτό και στο γεγονός ότι μπορείς να καταφέρεις και να πραγματοποιήσεις ό,τι στόχο θέσεις ήταν περισσότερο ισχυρή;

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί μία στάση, έναν συγκεκριμένο συμπεριφορικό τρόπο σκέψης που οδηγεί το άτομο να έχει μία θετική αλλά και ρεαλιστική εικόνα για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή του. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση έχει εμπιστοσύνη στον ίδιο, διατίθεται να λάβε ρίσκα έτσι ώστε να εκπληρώσει προσωπικούς ή και επαγγελματικούς σκοπούς και βλέπει το μέλλον θετικά.

Ωστόσο τι συμβαίνει όταν ένα άτομο διακατέχεται από μία έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα και έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δεξιότητές του; Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο τείνει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άποψη που έχουν διαμορφώσει για αυτόν οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν και να αποζητά έντονα την αποδοχή τους έτσι ώστε να αισθανθεί καλά με το συνειδητό εγώ του. Δεν ρισκάρει καθώς φοβάται την αποτυχία ενώ αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις με μία διάθεση πεσιμισμού.

Αν έχεις παρατηρήσει και εσύ ότι δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις τις διάφορες υποθέσεις σου με τόλμη, θάρρος και σιγουριά, τότε μία ματιά παρακάτω θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη και την πίστη στις δυνάμεις του εαυτού σου και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αναγνώρισε και διαχειρίσου τις αρνητικές σου σκέψεις

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις αρνητικές σκέψεις που κυριαρχούν το μυαλό σου, σε κάνουν απαισιόδοξο και δεν σε βοηθούν να δώσεις προτεραιότητα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σου. Επίτρεψε στον εαυτό σου να περιορίσει αυτές τις επιβλαβείς και περιττές σκέψεις και υιοθέτησε μία οπτιμιστική διάθεση που θα σε οδηγήσει να προσπαθήσεις για την πραγματοποίηση ορισμένων στόχων καθώς και να αντικρίσεις τις ικανότητές σου πιο θετικά.

Κράτα δίπλα σου τα άτομα που σε υποστηρίζουν ουσιαστικά

Τόσο οι φίλοι όσο και οι συγγενείς μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά σου να καλλιεργήσεις μία θετική στάση. Μπορούν ωστόσο να λειτουργήσουν και ανασταλτικά. Αφιέρωσε χρόνο για να δεις ποιοι σε σέβονται, σε στηρίζουν και αξίζουν να είναι δίπλα σου και απομακρύνσου από άτομα που σε κρίνουν αρνητικά και επιδιώκουν να υποτιμούν τις ενέργειές και πράξεις σου.

Αναγνώρισε τα ταλέντα σου

Δώσε το έδαφος στον εαυτό σου να εκφραστεί και να ανακαλύψει σε τι τομείς υπερτερεί καθώς και τον χρόνο να επικεντρωθεί σε αυτούς και να τους καλλιεργήσει. Θα αρχίσεις να νιώθεις περηφάνια για τα ταλέντα και τις δεξιότητες που τόσο καιρό δεν είχες αντιληφθεί ότι κατέχεις και θα αποκτήσεις μία περισσότερο θετική εικόνα της προσωπικότητάς σου.

Χαμογέλα πιο συχνά

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από ένα χαμόγελο; Μάλλον όχι! Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας και τη θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου, οι εκφράσεις μας έχουν τη  δυνατότητα να επηρεάζουν με έναν άμεσο τρόπο τα συναισθήματά μας. Έτσι, ένα χαμόγελο στον καθρέπτη μας είναι δυνατό να αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας μακροπρόθεσμα και να μας καταστήσει πιο ευτυχισμένους.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου και δώσε χρόνο στην προσπάθεια ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής σου

Ακόμα και οι πιο τολμηροί έρχονται αντιμέτωποι με ορισμένες φοβίες. Και πρόκειται για μία απολύτως φυσιολογική και υγιής συνθήκη. Το σημαντικό είναι να καταφέρεις να αναγνωρίσεις και να διαχειριστείς τους φόβους σου και αυτομάτως θα αποκτήσεις περισσότερο θάρρος και σιγουριά.
Δώσε ακόμη τον χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι. Δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία και η υπομονή είναι σπουδαίος αρωγός στην προσπάθειά σου.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Η τάση να συγκρίνουμε τις δυνατότητές μας, την εξωτερική μας εμφάνιση, την επαγγελματική μας απόδοση και γενικότερα τη ζωή μας με αυτή των άλλων είναι επιβλαβής και δεν μας βοηθά καθόλου.
Είναι επωφελές να αναγνωρίσουμε τα μειονεκτήματα και τις ανασφάλειες που ίσως έχουμε, να τις αποδεχτούμε, όπως να αποδεχτούμε και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι. Οφείλεις να ανακαλύψεις τους δικούς στόχους και πρότυπα καθώς και να τα εξελίξεις, βελτιώνοντας στην πορεία σημαντικά την ψυχολογική σου κατάσταση. Εσύ είσαι ο δρόμος για την ευτυχία σου και κανείς άλλος.

Δώσε έμφαση στη φροντίδα του εαυτού σου

Μερικά βήματα σωστής περιποίησης περιλαμβάνουν τη συχνή καθαριότητα, την κατάλληλη και υγιεινή διατροφή καθώς και την εύρεση χρόνου για τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και να μην περιορίζεις τον χρόνο που οφείλεις να αφιερώσεις σε εσένα.

Η γυμναστική επίσης είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να βελτιώσεις την σωματική σου κατάσταση αλλά και για να αποκτήσεις μία περισσότερο θετική και υγιή στάση ζωής.

Θέσε μικρούς και επιτεύξιμους στόχους

Όταν φέρνουμε εις πέρας ορισμένους στόχους από αυτούς που θέτουμε καθημερινά, αισθανόμαστε ευτυχείς και γεμάτοι και ενισχύεται ως ένα βαθμό η σιγουριά και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αποκτούμε έτσι τη διάθεση και την κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση που μας οδηγούν μελλοντικά να ορίζουμε μεγαλύτερους στόχους και να λαμβάνουμε περισσότερα ρίσκα τα οποία δεν είναι εύκολο να λάβουμε από την αρχή καθώς και να τα πραγματοποιήσουμε.

Επικεντρώσου στις διαπροσωπικές σου σχέσεις

Άρχισε να βοηθάς και να προσφέρεις με μικρές αλλά ουσιαστικές χειρονομίες και απέκτησε μία ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των κοντινών σου προσώπων. Αυτό θα συμβάλλει αληθινά στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής σου, θα νιώσεις ιδιαίτερος, χρήσιμος και σημαντικός.

Με τις παραπάνω συμβουλές θα πάψεις να στηρίζεσαι στις γνώμες και απόψεις των άλλων για εσένα και δεν θα χρειάζεται να επιζητάς εμμονικά μία αποδοχή τους. Θα νιώθεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση, στηριζόμενος καθαρά στα δικά σου επιτεύγματα και θα περιοριστούν κατά πολύ οι αμφιβολίες, οι ανησυχίες και ανασφάλειές σου. 

Πηγή

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.