Αυτά είναι τα 4 πιο υπέροχα στοιχεία ενός χαρακτήρα

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

«Διαμάντι χαρακτήρας» συνηθίζουμε να λέμε για κάποιους ανθρώπους. Τι ακριβώς εννοούμε όμως με αυτόν τον χαρακτηρισμό; Ας αποκωδικοποιήσουμε τα 4 πιο σημαντικά προτερήματα ενός χαρακτήρα.

Όταν μας ζητείται να περιγράψουμε έναν άνθρωπο αναφερόμαστε τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά γνωρίσματά του. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι εύκολο να  κατονομαστούν καθώς μπορούμε για παράδειγμα να περιγράψουμε έναν άνθρωπο βάσει του ύψους  του, του χρώματος των μαλλιών του ή των ματιών του.

Όσο για τα εσωτερικά χαρακτηριστικά, εδώ θα μπούμε σε περισσότερο περίπλοκα μονοπάτια καθώς είναι πάντα πιο δύσκολο να περιγράψουμε αόριστες έννοιες που μάλιστα ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Εξαρτάται κι από ποια οπτική γωνία επιλέγει να δει κανείς ένα χαρακτηριστικό. Κάποιος που για τον χ άνθρωπο είναι φωνακλάς και αγενής, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι απλώς αυθόρμητος και «έξω καρδιά».

Υπάρχουν ωστόσο μερικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και προσωπικότητας που είναι πιο αντικειμενικά και κοινώς αποδεκτά. Αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται αποδεκτά από όλους και καθιστούν κατά γενική ομολογία  έναν άνθρωπο συμπαθή.

  1. Ευγένεια

«Η ευγένεια σκλαβώνει» λέει o λαός μας και αυτό ισχύει στο έπακρον. Σε μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και χαλάρωσης σε κάποιες ηθικές αξίες, το χαρακτηριστικό της ευγένειας παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά προτερήματα που μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος. Και δεν μιλάμε για την τυπική ευγένεια, για ένα «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» που ούτως ή άλλως (πρέπει να) διέπει τις καθημερινές μας συναναστροφές και συνδιαλλαγές με τους άλλους, αλλά αναφερόμαστε στην έμφυτη «ευγένεια ψυχής», όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Βέβαια ακόμα και μια τυπική χειραψία ή ένας τυπικός χαιρετισμός είναι πάντοτε καλύτερος από την αγένεια και την εντελώς ψυχρή συμπεριφορά. Η ευγένεια προσδίδει στον άνθρωπο που την διαθέτει εγκράτεια και χαλιναγώγηση των αυθορμήτων συναισθημάτων. Η εγκάρδια ευγένεια εκφράζεται ακόμα και με ένα  γλυκό χαμόγελο που συνοδεύει τις ειλικρινείς μας θέσεις και που μπορεί να κάνει συμπαθητικές ακόμα και τις τυχόν…αντιρρήσεις/διαφωνίες μας.

  1. Καλή προαίρεση

Συνώνυμη και αλληλένδετη με την ευγένεια είναι και η καλή προαίρεση. Το να είναι κάποιος καλοπροαίρετος συνήθως αποτελεί και την πηγή της βαθιάς ευγένειας που διαθέτει. Συχνά οι άνθρωποι είναι απόμακροι και καχύποπτοι, κάτι που η πανδημία ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό καθώς προξένησε κοινωνική αποστασιοποίηση. Το στοιχείο λοιπόν της καλής προαίρεσης είναι αρκετά δυσεύρετο στις μέρες μας και συνοδεύεται με αγνότητα χαρακτήρα. Μιλάμε για τους ανθρώπους που δεν  βάζουν κακό με το νου τους αλλά αντιθέτως δικαιολογούν τις καταστάσεις και αποδέχονται συμπεριφορές, χωρίς όμως να καταλήγουν θύματα. Ακούγεται δύσκολος συνδυασμός και όμως ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν είναι αυτό που λέμε «αγαθός», αλλά αγνός, καλός και ευγενής. Δεν υπάρχει απολαυστικότερη συναναστροφή , από τη συναναστροφή με καλοπροαίρετους ανθρώπους. Η πλήρης απουσία δεύτερων σκέψεων και πικρόχολων σχολίων κάνουν τη φιλία ή την οποιαδήποτε σχέση με αυτούς τους χαρακτήρες ένα διάλλειμα από τη καχυποψία και τον αρνητισμό που τόσο συχνά συναντούμε γύρω μας.

  1. Χιούμορ

Κάτι που όλοι εκτιμούμε είναι το ανεπιτήδευτο και καλοπροαίρετο χιούμορ, και εδώ δεν θα μιλήσουμε μόνο για αστείες ατάκες που πετιόνται από τον καθένα στη μέση της κουβέντας και προκαλούν γέλιο, αλλά για ακομπλεξάριστους ανθρώπους που βλέπουν τα περισσότερα ζητήματα θετικά και μπορούν να σαρκάζουν, αλλά και να αυτοσαρκάζονται. Τέτοιοι άνθρωποι δημιουργούν πάντα ένα ανάλαφρο κλίμα στην παρέα, μπορούν να επιλύσουν διαφορές με ειρηνικούς και ήπιους τρόπους αλλά και να βάλουν τέλος σε πολλές αμήχανες στιγμές. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πολύτιμο.

  1. Αναγνώριση των ελαττωμάτων τους.

Τέλειος χαρακτήρας δεν υπάρχει, αυτό το γνωρίζουμε όλοι.  Οι περισσότεροι, κάτω από ορισμένες συνθήκες και καταστάσεις, μπορεί να γίνουμε εγωιστές, ψεύτες και πολλά ακόμη. Όλοι έχουμε αδυναμίες και έχουμε υποπέσει σε πολλά σφάλματα ανάλογα με το πόσο δύσκολες είναι οι περιστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια μπορεί να προκύψει κάτι πολύ θετικό και αυτό δεν είναι άλλο από την αναγνώριση και διόρθωση των ελαττωμάτων του χαρακτήρα μας. Το χαρακτηριστικό αυτό, εκτός του ότι προσφέρει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας, υποδεικνύει και έλλειψη εγωισμού. Το χαρακτηριστικό αυτό το έχουν λίγοι άνθρωποι και εκτιμάται αφάνταστα. Η αναγνώριση των λαθών μαζί με την προσπάθεια επιδιόρθωσής τους είναι ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία που μπορεί να έχει ένας χαρακτήρας.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.