Αντισύλληψη: Τι είναι το CDD-2807 που ίσως αντικαταστήσει τα προφυλακτικά

Συντάκτης: Flowmagazine

Γιατί δεν υπάρχει αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες;

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Baylor College πιστεύουν ότι βρήκαν επιτέλους το γονίδιο που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παράγουν αξιόπιστα αντισυλληπτικά χάπια για άνδρες.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, αποκαλύπτουν ότι το γονίδιο STK33 παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία λειτουργικού σπέρματος. Το να «χτυπηθεί» αυτό το γονίδιο, τουλάχιστον προσωρινά, θα μπορούσε να εμποδίσει τους γόνιμους άνδρες να παράγουν ενεργό σπέρμα με παρόμοιο τρόπο που κάνουν τα γυναικεία αντισυλληπτικά χάπια εδώ και δεκαετίες.

«Παρόλο που οι ερευνητές έχουν διερευνήσει διάφορες στρατηγικές για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών, εξακολουθούμε να μην έχουμε αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες. Σε αυτήν τη μελέτη επικεντρωθήκαμε σε μια νέα προσέγγιση: τον εντοπισμό ενός μικρού μορίου που θα αναστέλλει την κινάση σερίνης/θρεονίνης 33 (STK33), μια πρωτεΐνη που απαιτείται ειδικά για τη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε ποντίκια», είπε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Martin Matzuk, διευθυντής του Κέντρου Ανακάλυψης Φαρμάκων και πρόεδρος του Τμήματος Παθολογίας και Ανοσολογίας στο Baylor.

Σε πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές πέτυχαν να απενεργοποιήσουν το γονίδιο STK33, προκαλώντας την παραγωγή ανώμαλου σπέρματος και κακή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ουσιαστικά, αυτό έκανε τα ποντίκια στείρα.

Στους άνδρες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φυσική μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Ωστόσο, μια μετάλλαξη στο γονίδιο STK33 δεν προκαλεί άλλες παρενέργειες, όπως μικρότερο από το κανονικό μέγεθος όρχεως. Με απλά λόγια, ένα πρόβλημα με το STK33 δεν οδηγεί σε ορατά συμπτώματα όπως μικρότερους όρχεις.

«ο STK33 θεωρείται επομένως βιώσιμος στόχος με ελάχιστες ανησυχίες για την ασφάλεια της ανδρικής αντισύλληψης. Οι αναστολείς STK33 έχουν ήδη περιγραφεί και κανένας δεν προκαλεί χημική διαταραχή στη λειτουργία του STK33 σε ζωντανούς οργανισμούς», πρόσθεσε ο δρ. Matzuk.

Τι είναι η χημική ένωση CDD-287 που μπορεί να γίνει ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Πώς γίνεται μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί στειρότητα να μετατραπεί σε μια ασφαλή και αναστρέψιμη εναλλακτική λύση για τα προφυλακτικά; Η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Angela Ku εξηγεί ότι ανέλυσαν δισεκατομμύρια ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξουδετερώσουν με ασφάλεια το γονίδιο STK33. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών ενώσεων που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τροποποίησαν αυτές τις υποψηφίους ενώσεις για να τις καταστήσουν πιο σταθερές και αποτελεσματικές στη «φίμωση» του STK33.

«Μεταξύ αυτών των τροποποιημένων εκδόσεων, η ένωση CDD-2807 αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική», είπε η δρ. Ku.

«Δοκιμάσαμε την αποτελεσματικότητα του CDD-2807 σε ποντίκια. Αξιολογήσαμε αρκετές δόσεις και προγράμματα θεραπείας και στη συνέχεια προσδιορίσαμε την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στα ποντίκια, καθώς και την ικανότητά τους να γονιμοποιούν τα θηλυκά», προσθέτει η συν-συγγραφέας της έρευνας, δρ. Courtney M. Sutton, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο εργαστήριο του δρ. Matzuk.

Αυτό σημαίνει ότι το CDD-2807 θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα σε ένα πραγματικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι;

Σίγουρα έτσι φαίνεται. Το CDD-2807 μπόρεσε να διασχίσει το φράγμα αίματος των όρχεων, ένα όριο που προστατεύει το ανδρικό σώμα από τη δημιουργία αντισωμάτων κατά του σπέρματος και σχετικών αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης, μείωσε την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα των ποντικών.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι τα ποντίκια δεν έδειξαν σημάδια τοξικότητας από τη θεραπεία με CDD-2807, ότι η ένωση δεν συσσωρεύτηκε στον εγκέφαλο και ότι η θεραπεία δεν άλλαξε το μέγεθος των όρχεων, όπως ακριβώς παρατηρήσαμε και στα ποντίκια που είχαμε αφαιρέσει το STK33 και σε άνδρες με φυσική μετάλλαξη του γονιδίου STK33», είπε η δρ. Sutton.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι τα αποτελέσματα του CDD-2807 ήταν εντελώς αναστρέψιμα:

Μόλις τα ποντίκια σταμάτησαν να λαμβάνουν το CDD-2807, ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους έφτασαν ξανά σε γόνιμα επίπεδα. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει τα ίδια οφέλη για τους άνδρες.

Προσοχή: Άλλο αντισύλληψη και άλλο προστασία από ΣΜΝ

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώνεται στην αντισύλληψη και στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και όχι στη μετάδοση Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ). Εκτός από την πλήρη αποφυγή του σεξ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι άνδρες να αποτρέψουν τη διάδοση ή τη μόλυνση από ΣΜΝ είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η χρήση προφυλακτικών.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…