“Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013” του Δημήτρη Φύσσα

Συντάκτης: Flowmagazine

Η έκδοση του βιβλίου είχε προγραμματιστεί λίγο διαφορετικά, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Πριν ολοκληρωθεί, ο συγγραφέας Δημήτρης Φύσσας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη όλους όσοι τον αγάπησαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Το έργο ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται στο κοινό με την αμέριστη συμβολή του Λέανδρου Σλάβη, τη στήριξη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου από την σχολή κινηματογράφου Σταυράκου καθώς και την απλόχερη βοήθεια της οικογένειάς του.

Ποτέ ένα βιβλίο δεν χώρεσε τόσο σινεμά.

Δύο τόμοι, χίλιες σελίδες, μία πολυετής έρευνα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, τοποθετεί με αλφαβητική σειρά τα σινεμά της Αθήνας από το 1896 που η μεγάλη οθόνη μάγεψε τους Αθηναίους ως και το 2013. Η έρευνα απλώνεται λοιπόν σε τρεις αιώνες, αλλά δεν είναι μια απλή καταγραφή αιθουσών και ταινιών, που και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο σαν έργο. Αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο μια περιήγηση στο χωροχρόνο, με ηθογραφικές λεπτομέρειες, συμβάντα, ατάκες, χωροταξικά στοιχεία, ρεκλάμες από προβολές και πληθώρα ταινιών. Το έργο αυτό είναι το σημείο που, όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας «τέμνεται η λόξα μου για την πόλη με τη λόξα για τον κινηματογράφο».

Και συνεχίζει:

«Έχω τρεις ελπίδες:
• πρώτη, ότι μ’ αυτό θα κερδίσω, στο μέλλον, μια κάποια θέση στη χορεία των σημαντικών αθηναιογράφων
• δεύτερη, ότι οι άνθρωποι θα το θυμούνται όταν η λογοτεχνία μου και τ’ άλλα μου βιβλία θα ’χουν ξεχαστεί (δεν έχω καμιά αυταπάτη)
• τρίτη, ότι θα είναι πηγή, σημείο αναφοράς και σχολή προς μίμηση για νεότερους/ες αθηναιοδίφες.
Τώρα ο λόγος σε σας, αγαπητοί/ές αναγνώστες/ώστριες.»
Αθήνα, 29 του Νοέμβρη 2019

Σε λίγες μέρες κυκλοφορούν οι δύο τόμοι, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου, με τον Δημήτρη Φύσσα απόντα, αλλά παρόντα μέσα από το έργο του, θα αποτελέσει μία τιμητική εκδήλωση προς τον κινηματογράφο και την Αθήνα, όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

«Τα σινεμά της Αθήνας είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχω γράψει. Σημαντικότερο από άποψη τρόπου γραφής (εξαντλητική έρευνα πεδίου και πολύ λιγότερο δουλειά αρχείου), περιεχομένου, πλήθους αναγνωστών, επίδρασης στις συνειδήσεις».

Δ. Φύσσας

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, Κοδριγκτώνος 21 και ώρα 7.30 μ.μ.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…