4 στόχοι βιώσιμης καθημερινότητας για το 2024

Συντάκτης: Flowmagazine

Μπορούν να βοηθήσουν στη σωτηρία του κόσμου και να οδηγήσουν σε μια προσωπική αλλαγή για να ζήσουμε πιο πράσινα.

Το θέμα της βιωσιμότητας γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο σημαντικό και θα μας απασχολήσει έντονα το 2024 και δικαιολογημένα, καθώς ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνεται κάθε χρόνο και πιο εμφανής. 

Παρά το ότι δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι καθημερινές μας συνήθειες ή ο τρόπος ζωής μας, η οικολογική συνείδηση μπορεί να βοηθήσει πολύ ώστε να απαιτήσουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μας ως οργανωμένη κοινωνία. 

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι 4 στόχοι βιώσιμης διαβίωσης που μπορούμε να υιοθετήσουμε το 2024, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη σωτηρία του κόσμου και να οδηγήσουν σε μια προσωπική αλλαγή για να ζήσουμε πιο πράσινα και ελπίζουμε πιο ευτυχισμένα την επόμενη χρονιά.

Βιώσιμη ένδυση

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η βιομηχανία ένδυσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οργανισμοί και κυβερνήσεις, ιδίως στην ΕΕ, λαμβάνουν πιο σκληρή στάση σε αυτό το ζήτημα και επιβάλλουν βιώσιμες τάσεις της μόδας που στοχεύουν στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας ένδυσης. Η ίδια η βιομηχανία ένδυσης κάνει, επίσης, μια στροφή προς την οικολογία, απομακρυνόμενη (πιο αργά από το αναμενόμενο) από τη γρήγορη μόδα και επιστρέφοντας στα βιώσιμα ρούχα. 

Ωστόσο, όταν μιλάμε για βιώσιμη μόδα, υπάρχει μια άλλη τάση που κάνει θραύση στην GEN Z και τους Millenials και επεκτείνεται στην καθημερινή μας ζωή – η κυκλική μόδα. Χιλιάδες τόνοι ποιοτικών μεταχειρισμένων ρούχων και ρούχων από outlet καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων κάθε χρόνο. Αλλά αυτό δε γίνεται να συνεχιστεί. 

Αντ’ αυτού, κάποιες εταιρείες προτείνουν στους ανθρώπους να αγοράσουν τα ρούχα τους. Μπορείτε να πουλήσετε τα ρούχα σας και όχι μόνο να κάνετε χώρο στην ντουλάπα σας για μια πιο οικολογική εναλλακτική λύση, αλλά να κερδίσετε και κάποια χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

Δημόσια συγκοινωνία

Ενώ όλοι περιμένουμε υπομονετικά να κυριαρχήσει η βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων, μπορούμε να βοηθήσουμε τις πόλεις μας να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης απλά περπατώντας ή χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 Εάν αυτό δεν είναι εφικτό εκεί όπου ζείτε, το carpooling εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Οι εφαρμογές Rideshare είναι ήδη πολύ διαδεδομένες στις ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθεί αυτήν την τάση, αν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ καλύτερα οργανωμένα στον «παλιό κόσμο».

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι

Οι ετικέτες τύπου A++ σε διάφορα ηλεκτρονικά είδη αποτελούν πλέον πρότυπο για την Ευρώπη. Όμως, ακόμα και κάτι απλό, όπως η αλλαγή των λαμπτήρων σας με φωτισμό ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας όταν γίνεται σε μεγάλη κλίμακα.

Ακόμη και η επένδυση σε νέες μεθόδους μαγειρέματος, όπως η φριτέζα αέρα ή ένας πολυμάγειρας, μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγη ηλεκτρική ενέργεια, βοηθώντας παράλληλα να τηρήσετε ένα πιο υγιεινό πλάνο διαβίωσης. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους πολλούς υπολογιστές ενεργειακής απόδοσης που θα βρείτε στο διαδίκτυο για να δείτε τι μπορείτε να αλλάξετε ώστε να κάνετε το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Μέτρηση των φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών της κυβέρνησής σας

Αν θέλουμε να οδηγήσουμε τις κοινότητές μας σε μια αλλαγή πολιτικής, πρέπει να παραμένουμε ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτόν, η Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD) της ΕΕ επεκτείνει τις πολιτικές της, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τις προσπάθειές τους προς ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο. 

Ο έλεγχος των δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε τη γνώμη σας για θέματα που αφορούν το σπίτι και την κοινότητά σας. Επίσης, η αγορά από εταιρείες με πιστοποίηση CSRD είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…