Hobby-therapy | Βρες το χόμπι που θα βελτιώσει τη διάθεσή σου

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα χόμπι δεν είναι μόνο ένας τρόπος να περνάς τον ελεύθερο χρόνο. Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να χαλαρώνεις και να βλέπεις τις δυσκολίες από υγιή απόσταση.

Μπορεί να αγαπάς τη ζωγραφική ή απλά να «αδειάζεις» το μυαλό σου σχεδιάζοντας μουτζούρες σε ένα κομμάτι χαρτί. Μπορεί τα φυτά και τα λουλούδια να είναι «σαν παιδιά σου» και κάθε φορά που σκαλίζεις το χώμα να νιώθεις ανανεωμένη. Ή μπορεί για σένα η στιγμή που θα μπεις στην κουζίνα και θα αρχίσεις να ανακατεύεις τα υλικά για να φτιάξεις ένα μυρωδάτο γλυκό να είναι κάτι σαν meditation. Αν κάτι από τα παραπάνω σου ακούγεται οικείο, έχεις πολύ δίκιο.

Πλέον αυτό που εμείς γνωρίζουμε εμπειρικά, ότι δηλαδή κάποια χόμπι μάς χαλαρώνουν και δρουν ψυχοθεραπευτικά επάνω μας, έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Τα αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονική επιστημονική επιθεώρηση, την Journal of the American Art Therapy Association, δείχνουν ότι αρκεί η δημιουργική δραστηριότητα για 45 λεπτά για να μειωθεί το άγχος, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουμε ή όχι το ταλέντο να διακριθούμε σε αυτήν. Κράτησε αυτή την πληροφορία και, κάθε φορά που θα νιώθεις το άγχος να σε κατακλύζει, κάνε ένα διάλειμμα και ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι.

Κηπουρική vs στρες

Να είναι η επαφή με τη φύση, έστω και σε εκδοχή γλάστρας, να είναι το πράσινο χρώμα και η αίσθηση του χώματος στα χέρια σου; Ό,τι κι αν είναι, σκαλίζοντας και φυτεύοντας μικρά φυτά, θα νιώσεις καλύτερα. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology διαπίστωσαν ότι η κηπουρική μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, και ενισχύει τη θετική διάθεση.

Tip: Φύτεψε μικρά αρωματικά φυτά και βότανα στη βεράντα, στον κήπο ή σε γλαστράκια στην κουζίνα σου. Εκτός από την ομορφιά, θα έχεις πάντα φρέσκα μυρωδικά για τη μαγειρική σου.

Ζωγραφική vs στρες

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό! Στην αγορά θα βρεις πολλά βιβλία «ιχνογραφίας» για ενήλικες, στα οποία μπορείς να ζωγραφίσεις περισσότερο ή λιγότερο αφηρημένα σχέδια, με χρώματα ή ασπρόμαυρα, και να αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε έγνοια.

Tip: Προχώρησέ το ένα βήμα παρακάτω. Στρώσε στο πάτωμα ένα μεγάλο φύλλο χοντρό χαρτί, πάρε μερικά χρώματα και πινέλα και κάνε αφηρημένα σχέδια ή ζωγραφική με πιτσιλιές. Πού ξέρεις, ίσως κάπως έτσι να ξεκίνησε και ο φημισμένος γι’ αυτού του είδους τη ζωγραφική Jackson Pollock!

Πλέξιμο vs στρες

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση που κάνουν τα χέρια όταν πλέκεις σε βοηθά να ζεις τη στιγμή περίπου όπως ο διαλογισμός. Πυροδοτεί όμως και μια χημική διαδικασία στο σώμα σου, αφού ενισχύει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και σου φτιάχνει τη διάθεση.

Μαγειρική vs στρες

Η μαγειρική, όπως και η ζαχαροπλαστική συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Μόνο και μόνο το ανακάτεμα των υλικών με δύναμη είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος εκτόνωσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις, να ψιλοκόψεις, να μετρήσεις υλικά, να ζυγίσεις, να ανακατέψεις, να υπολογίσεις θερμοκρασίες και χρόνους. Όλη αυτή η ενασχόληση κρατά το μυαλό σου μακριά από τα προβλήματα και τα άγχη.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…