“Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί”, ένα βιβλίο για τη φιλία, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

«Ο Αρκούδος, το πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί» είναι ένα βιβλίο για τις αρχές της φιλίας, για την πίστη, την αυτογνωσία, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση και τη συγχώρεση.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ζώα αλλά και άνθρωποι, είναι δύο καλοί φίλοι και στόχος του συγγραφέα να αναδείξει το μεγαλείο της φιλίας.

Η υπόθεση του βιβλίου

Νιώθοντας τη μουσική του ξεπερασμένη πια και το όνειρο του να παίξει στο μεγάλο θέατρο της πόλης να έχει απομακρυνθεί εντελώς, ο Έκτορας κλείνει το βιολί του στη θήκη του και αποσύρεται οριστικά. Μα ένα βράδυ, μια μαγική μουσική από την ταράτσα τον ξυπνά. Είναι ο… Ούγκο που παίζει βιολί με μεγάλη μαεστρία.

Είναι ο Ούγκο για τον οποίον συρρέουν από παντού για να τον ακούσουν. Είναι ο Ούγκο που τον καλεί στην μπάντα του ο διάσημος Αρκούδος-πιανίστας. “Είναι η ευκαιρία της ζωής σου”, του είπε ο Έκτορας που είχε φροντίσει προηγουμένως να του πει όσα είχε μάθει όλα αυτά τα χρόνια παίζοντας βιολί στους δρόμους.

Μα λίγο μετά, μια άλλη φωνή μέσα του, είπε στον φίλο του: “Μην πας μ’ αυτήν την ανόητη μπάντα, Ούγκο. Δεν τους έχουμε ανάγκη”. Και οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Ούγκο έγινε σπουδαίος και τρανός. Και ο Έκτορας ένας μοναχικός παλαίμαχος μουσικός.

Γιατί να το διαβάσετε στα παιδιά σας

Η φιλία του Ούγκο με τον Έκτορα δοκιμάζεται. Ο Έκτορας θυμώνει πολύ, πληγώνεται που δεν μπόρεσε ο ίδιος να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. ο Ούγκο φεύγει και η φιλία τους χάνεται…όχι όμως για πολύ! Ο συγγραφέας και εικονογράφος, David Litchfield, μέσα από τη δράση των πρωταγωνιστών καταφέρνει να μιλήσει στα παιδιά για το τι σημαίνει πραγματικός φίλος και για το ότι τελικά χρειάζεται κόπος και θέληση για να έχεις πραγματικούς φίλους αλλά και για να είσαι πραγματικός φίλος!

Στο βιβλίο επίσης κυριαρχούν τα συναισθήματα καθώς γίνονται πολλές εναλλαγές, κάτι που δίνει τροφή για συζήτηση με τα παιδιά.

Τι θα πει φιλία και φίλος πραγματικός;

Ποια υλικά συνιστούν μια τέτοια σχέση; Και κυρίως κάτι μαγικό και λιγότερο προφανές από το στερέωμα της φιλίας: το παλιό και το νέο, η απόσυρση του παλιού, ο χώρος στο νέο, η αποδοχή, η ζήλια για όσα δεν κατορθώθηκαν από τον παλιότερη γενιά, ο καλπασμός του νέου και η ορμή του, η τριβή και η αναγνώριση. Η ροή της ζωής.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο από 4 ετών.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…