6 συμπεριφορές που στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία σου

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει, αλλά η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Καλό είναι, λοιπόν, να μάθεις ποιες συμπεριφορές σου βάζουν… τρικλοποδιές.

Κάθε φορά που αναλαμβάνεις δράση, κάθε φορά που παίρνεις ρίσκα, κάθε φορά που κυνηγάς έναν στόχο, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: να τα καταφέρεις ή να μην τα καταφέρεις. Με τον καιρό, λοιπόν, μαθαίνεις ότι η αποτυχία αποτελεί μέρος του παιχνιδιού της ζωής.

Μάλιστα, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι παραδέχονται ότι χρειάστηκε να βιώσουν πολλές αποτυχίες μέχρι να αποκτήσουν αυτό που ήθελαν, ενώ αυτές οι αποτυχίες τους δίδαξαν περισσότερα από τις νίκες.

Το βέβαιο είναι ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε βοηθά να ανακαλύψεις δύο πράγματα:

  • έναν τουλάχιστον λόγο που σε οδήγησε στην αποτυχία,
  • ότι έχεις τη δύναμη και την ικανότητα να σταθείς ξανά στα πόδια σου.

Παρακάτω θα βρεις έξι συμπεριφορές που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο σου. Αν μπορέσεις να τις αλλάξεις, θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. Η έλλειψη επιμονής

Μήπως δεν έχεις υπομονή και τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία; Υπάρχουν άνθρωποι που αποτυγχάνουν όχι επειδή τους λείπουν οι γνώσεις ή το ταλέντο, αλλά επειδή εγκαταλείπουν την προσπάθεια στη μέση. Όμως, το να επιμένεις σε κάτι που πραγματικά θες και να αντιστέκεσαι στην επιθυμία να διαλέξεις τον δρόμο της εξόδου είναι στοιχεία απαραίτητα για κάποιον που θέλει να πετύχει. Φυσικά, η επιμονή σημαίνει και δοκιμή νέων προσεγγίσεων, γιατί δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνεις τις ίδιες ενέργειες ξανά και ξανά, ελπίζοντας σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Δες προσεκτικά τις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειές σου και κάνε μικρές ή μεγάλες προσαρμογές, χρησιμοποιώντας την εμπειρία ως οδηγό.

2. Βλέπεις την αποτυχία μέσα από την εκλογίκευση

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ανάλυση και στην εκλογίκευση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορεί να αναλύουν μια κατάσταση, αλλά δεν την εκλογικεύουν. Εκείνο που δεν σε ωφελεί είναι να την εκλογικεύεις και να έχεις ένα βιβλίο γεμάτο δικαιολογίες. Στην περίπτωση αυτή, προσπάθησε να αλλάξεις την οπτική σου. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πέτυχαν τον στόχο τους στην πρώτη προσπάθεια. Οι περισσότεροι χρειάζεται να προσπαθούμε ξανά και ξανά, αξιολογώντας παράλληλα τα λάθη μας.

3. Απορρίπτεις το λάθος και την αποτυχία

Μερικοί άνθρωποι ζουν και μαθαίνουν, ενώ κάποιοι μόνο ζουν. Η αποτυχία μπορεί να γίνει σημαντικός δάσκαλος, αφού σου προσφέρει ανεκτίμητη εμπειρία. Προσπάθησε, επομένως, να προσδιορίσεις καλύτερα το πρόβλημα, αναλύοντας την κατάσταση (τι θες να πετύχεις, ποια ήταν η στρατηγική σου, γιατί δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα). Αν, για παράδειγμα, χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα αλλά δεν έχεις την επιλογή για αύξηση μισθού, ίσως σε βοηθήσει μια μείωση στις δαπάνες σου.

4. Δεν έχεις πειθαρχία

Κανείς δεν έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο χωρίς πειθαρχία. Η πειθαρχία απαιτεί αυτοέλεγχο, θυσίες και αποφυγή περισπασμών και πειρασμών. Σημαίνει να μένεις συγκεντρωμένος. Και ναι, κανείς δεν είπε ότι όλα τα παραπάνω είναι εύκολα, γι΄ αυτό έχε υπομονή και keep trying.

5. Εξιδανικεύεις την επιτυχία

Ρίξε μια καλή ματιά στον εαυτό σου. Μήπως είσαι τελειομανής; Μήπως έχεις στο μυαλό σου μια εξιδανικευμένη εικόνα για το πώς είναι η επιτυχία και τι αίσθηση μπορεί να σου δημιουργήσει; Αν και τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο, μπορεί ταυτόχρονα να μην είναι ρεαλιστικά. Μην ξεχνάς, λοιπόν, ότι η επιτυχία σε έναν τομέα δεν θα εξαλείψει όλα σου τα προβλήματα.

6. Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού προς τον εαυτό σου και την αξία σου. Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση προσπαθούν συνεχώς να βρουν τον εαυτό τους αντί να δημιουργήσουν το άτομο που θέλουν να γίνουν. Μπορεί να έχεις αποτύχει σε κάτι (join the club!), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένος. Η αποτυχία έρχεται όταν εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…