Φιλία: το καλύτερο φάρμακο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η φίλια έχει τιμηθεί μέσα από πολλούς αρχαίους μύθους και ιστορίες. Όμως πλέον, ακόμα και η σύγχρονη επιστήμη αποδεικνύει ότι η φιλία όντως μας κάνει καλό.

Την φιλία έχουν εξυμνήσει πολλοί συγγραφείς, νεότεροι και παλιότεροι. Η μοντέρνα ιατρική όμως πλέον έχει αναδείξει την αξία της φιλίας στην καλή υγεία και ευζωία του κάθε ανθρώπου και μάλιστα, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Τα οφέλη της είναι αρκετά και παρουσιάζονται παρακάτω.

Συμβάλλει στην καλή διάθεση

Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι σχεδιασμένος να παράγει ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την χαρά όταν βρίσκεται μαζί με αγαπημένα του πρόσωπα. Μια αγκαλιά από έναν φίλο, μια όμορφη κουβέντα, ένα αστείο ή απλά λίγος ποιοτικός χρόνος με τους οικείους μας ανθρώπους, είναι αρκετά ώστε να μας κάνουν να νιώσουμε χαρούμενοι. Να διευκρινιστεί, ότι ανθρώπινο σώμα εκκρίνει τις ορμόνες που είναι  υπεύθυνες για αυτό ασυναίσθητα, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε.


Διαβάστε επίσης: Όταν η φιλία είναι ο λόγος πίσω από μια σπουδαία εφεύρεση


Φιλία: το καλύτερο φάρμακο

Όντως βοηθά στην καλή υγεία μας

 Έρευνες από μεγάλα πανεπιστήμια παγκοσμίως δείχνουν ότι το 22% των ηλικιωμένων είχανε μικρότερη πιθανότητα θανάτου αν είχανε φίλους, επίσης προάγεται η καλή λειτουργία του  εγκεφάλου  ακόμα και σε άτομα ηλικιωμένα. Επίσης η καλή διάθεση που μας δημιουργεί η συντροφιά ενός φίλου ασκεί σαφέστατα μια ευνοϊκή επίδραση στην περίπτωση της ασθένειάς μας, η οποία λειτουργεί θετικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης.

Αποτελούν στήριγμα στις δύσκολες στιγμές μας

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό όχι μόνο εκείνη την στιγμή. Η ασφάλεια και η σιγουριά που νιώθουμε όλες τις υπόλοιπες ώρες και το γεγονός  ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας είναι σημαντική ψυχολογική δύναμη. Μας βοηθά να γνωρίζουμε ότι έχουμε πάντα σε κάποιον αξιόπιστο να απευθυνθούμε ο οποίος όχι απλά θα μας ακούσει, αλλά η γνώμη του μετράει στην απόφαση την οποία θα πάρουμε και στον τρόπο με τον οποίο θα επέλθει η τελική λύση του προβλήματός μας.


Διαβάστε επίσης: Ουσιαστική φιλία σημαίνει μοιράζομαι και δίνω χώρο στη ζωή μου


Πώς μπορούμε να κάνουμε καινούριους φίλους

Μπορούμε να κάνουμε καινούριους φίλους μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Μπορείτε να γίνετε μέλος σε μια οργάνωση, μέσω του αθλητισμού, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με παλιούς φίλους ή να κάνετε ταξίδια και πολλά άλλα.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε τα οφέλη της φιλίας είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ευζωία και υγεία.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.