Οι τροφές και τα βότανα που απογειώνουν τη λίμπιντο

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια ειδικός αποκαλύπτει τις τροφές και τα βότανα που μπορούν να απογειώσουν την ερωτική επιθυμία, αναζωογονώντας τη σεξουαλική σας ζωή.

Η ερωτική επιθυμία είναι διαφορετική στον καθένα. Κάποιοι αισθάνονται πιο έντονη επιθυμία και αποζητούν τις σεξουαλικές εμπειρίες πιο τακτικά, ενώ σε άλλους η σεξουαλική ορμή είναι ένα πιο περιστασιακό φαινόμενο. Παράλληλα, η λίμπιντο δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά κυμαίνεται ακόμη και στο ίδιο το άτομο, ανάλογα με διάφορους σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τη σεξολόγο και σύμβουλο σεξουαλικότητας Jess O’Reilly, όλα τα διαφορετικά σενάρια είναι φυσιολογικά και η μειωμένη λίμπιντο αποτελεί πρόβλημα «μόνο εάν το ίδιο το άτομο την αντιλαμβάνεται ως τέτοιο».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας επιθυμία και, φυσικά, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και εδώ. Σύμφωνα με διάφορα ερευνητικά στοιχεία, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της σεξουαλικής ορμής και της γονιμότητας. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, επεξεργασμένα λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να τη βελτιώσει.

Η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στην τόνωση της σεξουαλικής ορμής. Η λίστα με τις τροφές που ενισχύουν τη λίμπιντο περιλαμβάνει:

 • εσπεριδοειδή,
 • όσπρια,
 • προϊόντα ολικής άλεσης,
 • φρέσκα λαχανικά,
 • ξηρούς καρπούς
 • και θαλασσινά.

Αντίθετα, οι τροφές που «ρίχνουν» τη σεξουαλική ορμή περιλαμβάνουν:

 • Κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα τηγανητά
 • Πολυακόρεστα λίπη, όπως αυτά που εμπεριέχονται στα φυτικά έλαια
 • Λευκό αλεύρι και ζάχαρη
 • Είδη με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μια ακόμη σημαντική διατροφική συμβουλή είναι να περιορίσετε το αλκοόλ. Σίγουρα, το αλκοόλ είναι ικανό να μειώσει προσωρινά τις αναστολές σας, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να μειώσει τη λίμπιντο και να διαταράξει τις σεξουαλικές λειτουργίες. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερη λίπανση και δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ενώ οι άνδρες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο τα γεννητικά τους όργανα όταν έκαναν σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να παραμείνετε σε ένα έως τρία ποτά.

Δοκιμάστε βότανα που τονώνουν τη σεξουαλική ορμή

Τα βότανα αποτελούν μια εξαιρετική φυσική λύση στην προσπάθεια τόνωσης της σεξουαλικής επιθυμίας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα βότανα έχουν αυτή την ιδιότητα.

Τέτοια είναι:

 • Τζίνσενγκ: Και ειδικά το κορεάτικο κόκκινο τζίνσενγκ, που βοηθά αποδεδειγμένα στην ενίσχυση της σεξουαλικής ορμής σε γυναίκες με εμμηνόπαυση.
 • Μάκα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η περουβιανή ρίζα είναι αφροδισιακή.
 • Τζίνγκο μπιλόμπα: Αυτό το εκχύλισμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Μπορείτε να βρείτε αυτά τα βότανα και με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…