Η κίτρινη σημαδούρα, της Θεοδώρας Κατσιφή

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το καλοκαίρι ήρθε ξανά στην ώρα του, τα σχολεία έκλεισαν και οι βαλίτσες άρχισαν να γεμίζουν με προορισμό… διακοπές!

Με το βιβλίο “Η κίτρινη σημαδούρα” η συγγραφέας Θεοδώρα Κατσιφή προσεγγίζει τη σύγκρουση της επιθυμίας του μικρού παιδιού με τα όρια και τους κανόνες που θέτουν οι ενήλικες, ενίοτε προϋπόθεση ωρίμασης, αυτονόμησης και ενίσχυσης της αυτοαντίληψης του παιδιού.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η μικρή Βασιλού κάθε μέρα πηγαίνει με τους γονείς της στη θάλασσα. Την αγαπά τη θάλασσα και το κολύμπι. Αν και με μπρατσάκια ακόμα, έχει αποφασίσει να γίνει κολυμβήτρια. Ώσπου μια μέρα η προσοχή της στρέφεται σε ένα κίτρινο μπαλόνι που επιπλέει στα βαθιά. “Σημαδούρα”, της αποκαλύπτει το όνομα του μπαλονιού ο μπαμπάς της. Κι αυτή η σημαδούρα γίνεται για την Βασιλού το προσωπικό στοίχημα του καλοκαιριού. Θα τη φτάσει τη σημαδούρα;

Ο Στόχος της Βασιλούς

Η Βασιλού θέλει να πετύχει το ακατόρθωτο. Να πλησιάσει τον απαγορευμένο καρπό, να ξεπεράσει το όριο, να αποδείξει στον εαυτό της ότι μπορεί. Η κίτρινη απαγορευτική σημαδούρα, μακρινή αλλά όχι απόμακρη, αναδεικνύεται σε αντικείμενο επιθυμίας που εξάπτει τη φαντασία του παιδιού.

Μεταμορφώνεται σε ένα κίτρινο μπαλόνι που σε καλεί να το φτάσεις και να το αρπάξεις από το κρεμασμένο του σχοινάκι. Το κίτρινο χρώμα στο μυαλό του παιδιού φαντάζει φωτεινό και γεμάτο ενέργεια. Ταυτόχρονα προκαλεί και έντονα θετικά συναισθήματα που μετατρέπουν τη σημαδούρα σε αντικείμενο επιθυμίας.

Όρια και κανόνες

Για τους δυο γονείς τα όρια είναι μια έκφραση αγάπης και μια ένδειξη φροντίδας και ενδιαφέροντος για το παιδί τους, δεν παραγνωρίζουν αλλά και δεν αναστέλλουν τον αυθορμητισμό του. Η σημαδούρα, που βάζει όρια στη θάλασσα, δηλώνοντας έμμεσα τον χώρο και τον χρόνο της ιστορίας, σηματοδοτεί τον περιορισμό, τη ρητή απαγόρευση.

Μέσα από τις κορυφώσεις περνάει αβίαστα τα μηνύματά του, χωρίς να είναι καθόλου διδακτικό, αντιθέτως παραμένει ρεαλιστικό βοηθώντας το παιδί-αναγνώστη να ταυτιστεί με την ηρωίδα, να καταλάβει την επιμονή της, να ενστερνιστεί τους φόβους της, την επιθυμία της να καταρρίψει, να παραβιάσει τους κανόνες που θέτουν οι δικοί της στο θαλασσινό κολύμπι.

Έχει γενικότερο ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό ο τρόπος που συγκροτείται και αποτυπώνεται το γονεϊκό πρότυπο. Οι γονείς –η μητέρα περισσότερο αυστηρή, ο πατέρας περισσότερο διαλλακτικός, πάντα, όμως, σε κοινή γραμμή στις αποφάσεις τους– χωρίς να αποθαρρύνουν τη μικρή Βασιλού, κάνοντας διάλογο και αφήνοντας το παιδί να διατυπώσει τις απορίες του, εξηγούν με απλά λόγια το γιατί δεν επιτρέπεται στο παιδί να πλησιάσει τη σημαδούρα.

Από τα θετικά στοιχεία του κειμένου και ο τρόπος που οι γονείς αντιμετώπισαν από κοινού την παράβαση της μικρής: όχι τιμωρητικά ούτε και αδιάφορα. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο υποδεικνύουν το επικίνδυνο της πράξης, κατορθώνοντας παράλληλα να αποφορτίσουν συναισθηματικά το παιδί.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα για παιδιά από 3 ετών.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…