Τα Φλαφ της ευτυχίας, της Μαρίνας Γιώτη

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

«Τα φλαφ της ευτυχίας» είναι ένα εκπληκτικό παραμύθι για την ευγνωμοσύνη και τη φιλία, έννοιες που τα παιδιά από 4 ετών και πάνω μπορούν να κατανοήσουν.

Η ιστορία από μόνη της έχει εκπλήξεις και ανατροπές που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους, επομένως με την κατάλληλη καθοδήγηση και μια όμορφη συζήτηση μπορούν να κατανοήσουν νοήματα που σπάνια έχω συναντήσει σε παιδικά βιβλία. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν ασκήσεις ευγνωμοσύνης που ετοίμασε η εκπαιδευτικός Γεωργία Σολωμού και θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Η ευγνωμοσύνη, η αναγνώριση ότι η ζωή και τα αγαθά της σου έχουν δοθεί ως δώρο είναι μία συναισθηματική δεξιότητα, αφού πρέπει να προσπαθούμε να την τοποθετήσουμε στις νοητικές λειτουργίες των παιδιών μας, ώστε να απολαύσουν στο έπακρο το θείο δώρο της ζωής, με όλες τις παραμέτρους του.

Τι είναι το Φλαφ

Ο Ο-ΧΙ είναι κάτοικος ενός μικρού πλανήτη. Ζει στο φωτεινό και χαρούμενο σύμπαν αυτού του πλανήτη όπου μοιάζει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι ευτυχισμένος. Ένα πράγμα πιστεύει ότι του λείπει: ένα Φλαφ. Τι είναι το Φλαφ; Ας πούμε ότι είναι μια απαλή μπάλα που εκπέμπει ένα ζωηρό φως και που στο άγγιγμά της αντλεί κανείς ταυτόχρονα δύναμη αλλά και πλημμυρίζει από ένα αίσθημα απόλυτης χαλάρωσης. Το συναίσθημα δηλαδή που προσφέρει η επίτευξη ενός στόχου, η προσέγγιση της ευτυχίας για τον καθένα.

Επίσης, τα Φλαφ είναι κίτρινα. Ένα χρώμα που συμβολίζει τη χαρά, την ευτυχία, την επιτυχία, συμβολίζει τη φιλία, ενώ αποπνέει θετική ενέργεια καθώς θυμίζει τον ήλιο και τις ζωογόνες ιδιότητές του.

Η ιστορία του βιβλίου

Ένας μικρός πλανήτης στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος έχει τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό. Φωτίζεται από χιλιάδες φωτεινά φλαφ, δηλαδή μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που λένε πως αν τα πιάσεις σου φέρνουν πραγματική ευτυχία.

Ο εξωγήινος ΟΧ-Ι τα θαύμαζε και ήθελε τόσο πολύ να τα αγγίξει! Όταν μια μέρα ένα φλαφ πέφτει από τον ουρανό το κρατάει κοντά του, τι θα συμβεί όμως όταν σβήσει ο αρχικός ενθουσιασμός;

Λίγες μέρες μετά κουράστηκε να το κρατάει. Άλλωστε το Φλαφ δεν έκανε κάτι. Στεκόταν απλώς λαμπερό και αμίλητο. Κοίταξε τα άλλα Φλαφ. Ήταν πιο λαμπερά από το δικό του. “Μάλλον το δικό μου είναι χαλασμένο, γι΄αυτό έπεσε”, σκέφτηκε. Και έτσι το παράτησε. Και έγινε ξανά στενοχωρημένος. Και τότε εμφανίστηκε ένα κορίτσι. Η ΝΑ-Ι. Και τα πράγματα άλλαξαν…

Γιατί ξεχωρίζει;

Η Μαρίνα Γιώτη, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης, θέτοντας την ευγνωμοσύνη στο κέντρο της ύπαρξής μας. Ποιος δεν έχει πιάσει τον εαυτό του, μια στο τόσο να είναι μίζερη/-ος, να εκνευρίζεται με μικροπράγματα, να ξεφυσά, να χάνει την χαρά ή την ηρεμία του με μικροπρέπειες και ανοησίες της καθημερινότητας; Να γκρινιάζει για πράγματα που λίγη ώρα μετά φαίνονται τουλάχιστον ασήμαντα;

Εν προκειμένω ο ΟΧ-Ι, σύμβολο του αρνητισμού, τα βάζει με την τύχη του γιατί το Φλαφ που του ήρθε ουρανοκατέβατο, δεν είχε τόση λάμψη όση ήθελε. Και έρχεται η ΝΑ-Ι, σύμβολο της θετικής σκέψης και της ευγνωμοσύνης και τον ταρακουνά και του δείχνει τον δρόμο της εσωτερικής γαλήνης και της αποδοχής της χαράς και όχι της συνεχούς διεκδίκησης, απληστίας και γκρίνιας.

Ασφαλής δρόμος δυστυχίας το “να είχα ένα…”. Ασφαλής δρόμος γαλήνης το “είμαι καλά με όσα έχω…”. Πες “ευχαριστώ” που ζεις, που είσαι εδώ, που είσαι καλά, που έχεις τόσα όμορφα πράγματα.

Είναι μια μαγική λέξη το “ευχαριστώ”. Μπορείς να μάθεις το παιδί σου να τη χρησιμοποιεί συχνά μέσα στην ημέρα για όλα όσα δεν είναι δεδομένα. Από το ότι πέρασε καλά στο σχολείο, από το ότι διαχειρίστηκε καλά ένα πρόβλημα, μέχρι το ότι είχε λίγο χρόνο με τους γονείς του, ότι έπαιξε, ότι χάρηκε.

Όλα τα συναισθήματα σ’ ένα βιβλίο

Ο ΟΧ-Ι αρχίζει να υποτιμάει αυτό που έχει και να θέλει τα άλλα φλαφ, που είναι τόσο λαμπερά και ζωηρά, ενώ το δικό του απλώς κάθεται, χωρίς να κάνει τίποτα. Στενοχώρια, θυμός, αδικία γεμίζουν αρνητική ενέργεια τον γλυκό εξωγήινο, ώσπου ένα κορίτσι που το λένε ΝΑ-Ι θα αλλάξει τη ζωή του.

Πόσες φορές θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που έχουμε, γιατί τάχα δεν καλύπτει τις ανάγκες μας; Επομένως πώς θα αντιδράσει το φλαφ όταν το αγγίξουν ταυτόχρονα δύο φίλοι; Η ιστορία απογειώνεται και παρασύρει τα παιδιά σ’ ένα φωτεινό και λαμπερό σύμπαν εντελώς διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε.

Η εικονογράφηση βασίζεται στους τόνους του κίτρινου και γεμίζει φως τα παιδικά μάτια. Απλές γραμμές που όμως χτίζουν ένα πλήρες φόντο, γλυκά χαρακτηριστικά σε εξωγήινο και παιδί, ενδιαφέρουσες και ποικίλες οπτικές γωνίες, εικόνες που χρησιμοποιούν όλες τις πλευρές ενός βιβλίου, με τα χεράκια να το γυρνάνε αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω για να έρθουν στην ευθεία με τους χαρακτήρες του παραμυθιού.

Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Τα Φλαφ της ευτυχίας» της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα ποιητικό, φωτεινό και αισιόδοξο παραμύθι που δείχνει σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά από την ευγνωμοσύνη.

Αναζητώντας την ευτυχία

Η Μαρίνα Γιώτη έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανέφελο και έναν ήρωα που παρά το αρνητικό πρόσημο που φέρει το όνομά του προσέρχεται με ενθουσιασμό στη ζωή και αναζητεί, τι άλλο; την ευτυχία.

Το όνειρο εκπληρώνεται. Ο Ο-ΧΙ αποκτά με ουρανοκατέβατο τρόπο το δικό του Φλαφ. Περήφανος για αυτό, καμαρώνει για το απόκτημά του γιατί είναι το λαμπρότερο, το καλύτερο και, κυρίως, κάτι που οι άλλοι δεν έχουν. Καθώς όμως ο αρνητισμός ελλοχεύει, ο ήρωάς μας γνωρίζει γρήγορα την πικρή γεύση της ματαιότητας.

Στο σημείο αυτό της ιστορίας, που η χαρά έχει δώσει τη θέση της στην αμφιβολία και την αγωνία ότι τελικά η ευτυχία είναι και πάλι κάπου αλλού. Ο Ο-ΧΙ δεν θα συνειδητοποιήσει την αξία του αποκτήματός του πριν το δει μέσα από το βλέμμα του άλλου. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια συνάντηση με ένα πλάσμα με θετική διάθεση.

Η συνύπαρξη, το μοίρασμα, η συντροφικότητα μεταξύ των δύο λειτουργούν εδώ αποκαλυπτικά. Ένα νέο πρόσωπο με θετικό όνομα κάνει την εμφάνισή του. Είναι η ΝΑ-Ι. Κι έτσι, ο ήρωας αποκτά μια άλλη γωνία θέασης της δικής του ιστορίας.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…