5 βασικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες το 2024

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι εργοδότες/τριες αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο έντονες. Οι υποψήφιοι/ες δυσκολεύονται να παραμείνουν αισιόδοξοι/ες για το επαγγελματικό τους μέλλον, λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου εργασιακού περιβάλλοντος και της αύξησης του κόστους ζωής.

Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ταλέντων (talent shortage), οι υποψήφιοι/ες επιδιώκουν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα τους, ενώ ταυτόχρονα επανεξετάζουν τις προσδοκίες τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad, Workmonitor, το 36% των εργαζομένων, δήλωσε ότι θα αποχωρούσε από την εργασία του αν δεν του πρόσφερε ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Είναι καλό να θυμάσαι ότι οι εργοδότες δεν αναζητούν ταλέντα που ταιριάζουν πλήρως στην περιγραφή της θέσης εργασίας, αλλά αναζητούν εργαζόμενους/ες που θα είναι ικανοί/ες να διαμορφώσουν το μέλλον της κάθε επιχείρησης. 

Η «διαχρονικότητα» των δεξιοτήτων σου είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να καταφέρνεις να εκπληρώνεις όλες τις αρμοδιότητές σου στην τρέχουσα εργασία σου, αλλά και μελλοντικά να μπορείς να προβλέπεις τις ανάγκες της εταιρείας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εξέλιξη της καριέρας σου. 

Παρακάτω θα βρεις τις 5 βασικές δεξιότητες, που σήμερα αναζητά ένας/μια εργοδότης/τρια.

1. Κατανόηση των ψηφιακών εργαλείων και δεξιοτήτων 

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός έχει αποκτήσει μια ευρύτερη έννοια, γιατί η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και οι απλές τεχνικές δεξιότητες δεν είναι πλέον αρκετές. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχουν ήδη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εργασιακού περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό, η έρευνα HR trends, φέτος, αναλύει την τεχνητή νοημοσύνη και εστιάζει στην επιρροή της στις θέσεις εργασίας για το 2024. Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το πλήθος των ανοικτών θέσεων εργασίας θα παραμείνει το ίδιο στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με πέρυσι. Το 34% του δείγματος, προβλέπει ότι το πλήθος των διαθέσιμων θέσεων θα μειωθεί. Τέλος, το 15% των εταιρειών υποστηρίζει ότι το σύνολο των θέσεων στην αγορά εργασίας θα αυξηθεί.

Σήμερα η κατανόηση των ψηφιακών εργαλείων και δεξιοτήτων, περιλαμβάνει μια νοοτροπία συνεχούς εκμάθησης και προσαρμοστικότητας στις νέες τεχνολογίες. Η πλοήγηση σε υπολογιστικά φύλλα, η κατανόηση αλγορίθμων, όπως και η γνώση κώδικα είναι πλέον περιζήτητες. Ο κλάδος της τεχνολογίας και της πληροφορικής έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα HR trends 2024, το 53% των εταιρειών όπου συμμετείχε στην έρευνα υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί tech ταλέντα.

Η ανάλυση των δεδομένων με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα, όπως τα πρότυπα συμπεριφοράς καταναλωτών ή τις τάσεις στην αγορά. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, μπορούν να επηρεάσουν θετικά, τη μελλοντική πορεία όχι μόνο της επιχείρησης, αλλά και των υποψηφίων. 

Στη σημερινή αγορά εργασίας, οι εργοδότες πλέον δεν αναζητούν μόνο επαρκείς ικανότητες, αλλά θέληση και ενθουσιασμό για νέες τεχνολογικές δεξιότητες, με σκοπό να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. 

2. Αποτελεσματική επικοινωνία 

Στον εργασιακό χώρο, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο βασικός παράγοντας για την ομαλή εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων, την επίτευξη επαγγελματικών στόχων και τη διατήρηση της αποδοτικότητας της επιχείρησης. Αποτελεσματική επικοινωνία σημαίνει να εκφράζεις τις απόψεις σου με σαφήνεια, να έχεις κατανόηση και πειθώ. Δεν αρκεί μόνο να βρεις τη λύση στο πρόβλημα, οφείλεις να το εξηγήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συνάδελφοί σου και η διοίκηση να σε αντιληφθούν και να σε υποστηρίξουν. 

Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε καλογραμμένα email και παρουσιάσεις, αλλά περιλαμβάνει επίσης το να είσαι ενεργός/η ακροατής/τρια, να προωθείς τον διάλογο και να έχεις ομαδικό πνεύμα. Αν κατέχεις αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε προσλάβουν στη θέση που σε ενδιαφέρει, καθώς οι επιχειρήσεις εκτιμούν τους/τις εργαζομένους/ες που μπορούν να εκφράσουν το όραμά τους και να βελτιώσουν την επικοινωνία. 

3. Kριτική σκέψη

Οι αλλαγές στον εργασιακό χώρο είναι ξαφνικές και συχνές, γι’ αυτόν το λόγο, η ικανότητα κριτικής σκέψης είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για έναν/μια υποψήφιο/α. Η κριτική σκέψη είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεσαι τα προβλήματα και τα δεδομένα, εντοπίζοντας αποτελεσματικές λύσεις που ταιριάζουν με τους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης.

Από την εξέλιξη ποικίλων στρατηγικών, έως την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, η οπτικοποίηση των δεδομένων αποτελεί ισχυρό εργαλείο. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και την επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο.

Σήμερα, η κριτική σκέψη είναι πολύ σημαντική, αν λάβουμε υπόψιν ότι η εισαγωγή του διαδικτύου στη ζωή μας, έφερε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην πληροφορία. Εξαιτίας αυτού, οι εργοδότες ζητούν υποψήφιους/ες με ισχυρές ικανότητες κριτικής σκέψης, που μπορούν να συνδυάσουν πολλές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, φιλτράροντας τα χρήσιμα στοιχεία. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να προβλέψεις εν δυνάμει αποτελέσματα και ταυτόχρονα να πάρεις έξυπνες και σημαντικές αποφάσεις, ακόμα και αν έχεις περιορισμένα δεδομένα. 

Η εύρεση υποψηφίων με ισχυρή κριτική σκέψη δυσκολεύει αρκετά τους/τις εργοδότες/τριες. Για να καταφέρουν να αξιολογήσουν τους/τις κατάλληλους/ες υποψηφίους/ες, τείνουν να χρησιμοποιούν τη συμπεριφορική συνέντευξη.

Η εξοικείωσή σου με τέτοιου τύπου συνεντεύξεις είναι απαραίτητη, για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις και να αποδείξεις στον/στη μελλοντικό/ή εργοδότη/τρια σου ότι όχι μόνο μπορείς να ανταπεξέλθεις στο ρόλο, αλλά και ότι ταιριάζεις στο περιβάλλον εργασίας. 

4. Αντίληψη της κουλτούρας

Η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά ποικιλόμορφη, γι’ αυτό η αντίληψη της κουλτούρας είναι προαπαιτούμενο για κάποιον/α που αναζητά εργασία σήμερα. Η κατανόηση της εταιρικής κουλτούρας σε εξοπλίζει όχι μόνο με ικανότητες διαχείρισης συγκρούσεων, αλλά σε βοηθά να εντοπίσεις και να εξαλείψεις πολιτισμικές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Έτσι, καταφέρνεις να βρίσκεις κοινά αποδεκτές λύσεις που περιέχουν όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες. 

Η ικανή αντίληψη της εταιρικής κουλτούρας της επιχείρησης είναι απαραίτητη, διότι όχι μόνο σε βοηθά να προσδιορίσεις το ρόλο σου, αλλά δείχνει πως ξέρεις να συνυπάρχεις σε ένα περιβάλλον με διαφορετικότητα. 

Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad, το 35% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δε θα δέχονταν μια θέση, εάν ο οργανισμός δεν κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση της διαφορετικότητας και ισότητας.

Είναι σημαντικό όταν οι υποψήφιοι βάζουν ως προτεραιότητα την αντίληψη της εταιρικής κουλτούρας, διότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ισότητα και εστιάζει στην επαγγελματική εξέλιξη όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως. 

5. Συναισθηματική νοημοσύνη

Το περιβάλλον εργασίας δεν αφορά μόνο τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και τις εργασιακές επιτυχίες. Συναισθηματική ικανότητα σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα των συναδέλφων σου, κάτι που βελτιώνει την εργασιακή εμπειρία. 

Η επαφή με ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου υγεία. Αντιθέτως, ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, που ευνοεί τη συναισθηματική κατανόηση, προσφέρει ευημερία. Όταν είσαι μέλος ενός ασφαλούς υγιούς περιβάλλοντος σημαίνει ότι γνωρίζεις πως οι απόψεις σου είναι σεβαστές και δεν χρειάζεται να κρύβεις πτυχές του εαυτού σου στην εργασία σου. Όλα αυτά συντελούν στην αύξηση της παραγωγικότητάς σου.

Οι εργοδότες/τριες αναζητούν, σήμερα, υποψηφίους/ες με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, για να καταφέρουν να ταιριάξουν στο εργασιακό περιβάλλον και ταυτόχρονα να είναι αποδοτικοί/ες. Έτσι και εσύ, με τη σειρά σου οφείλεις να είσαι ένας/μια υποψήφιος/α που αναζητά μια εταιρεία που προσφέρει ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. 

Ας βρούμε τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, το να εστιάσεις σ’ αυτές τις 5 δεξιότητες είναι απαραίτητο, για να καταφέρεις να βρεις τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Αν ετοιμάζεσαι για αλλαγή καριέρας ή επιθυμείς να αποκτήσεις νέες δεξιότητες, τότε οι δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς επαγγελματικά, εξοπλίζοντας τον εαυτό σου μελλοντικά με ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…