Ποιά είναι η προέλευση και τα οφέλη του βελονισμού;

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Πρόκειται για θεραπευτική μεθοδολογία της οποίας οι ρίζες ανάγονται περίπου στο 100 π.Χ. στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στην Κίνα ο βελονισμός χρησιμοποιείται για θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών και συμπτωμάτων τους. Το κείμενο δεν δηλώνει ότι όλες οι αναφερόμενες στον κατάλογο καταστάσεις μπορούν να θεραπευτούν. Μερικές μπορούν μόνο να βελτιωθούν ή να υπάρξει συμπτωματική θεραπεία.

Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό.

Δεν υπάρχει μόνο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά επίσης ο ιαπωνικός βελονισμός, ο κορεατικός βελονισμός κλπ. Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τον βελονισμό στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνας.

Η αρχαία πρακτική του βελονισμού ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή πριν από χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί έναν πλήρη οδηγό που εστιάζει στη διόρθωση των ανισορροπιών της ενέργειας στο σώμα και έχει πολλά σχετικά οφέλη.

Στην κινεζική ιατρική θεωρία, τα οφέλη του βελονισμού συνδέονται με την ικανότητά του να εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας ή το «τσι», γνωστό και ως η ζωτική δύναμη της ζωής ενός ατόμου σε όλο το σώμα.

Με την εισαγωγή μικροσκοπικών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης του σώματος, λέγεται ότι επαναφέρει τη ροή ενέργειας στη σωστή ισορροπία, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο και προάγοντας την αίσθηση της ευεξίας.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του βελονισμού;

Η λίστα είναι ατελείωτη. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας:

Ισχυρό παυσίπονο

Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, τόσο άμεσα, όσο και σε χρόνιους. Η αντιμετώπιση του πόνου, μπορεί να είναι εξίσου ισχυρή με μία φαρμακευτική αγωγή, χωρίς τις αντίστοιχες παρενέργειες των φαρμάκων.

Είναι επίσης εξαιρετική βοήθεια για τους ασθενείς πριν και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, μιας και μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη και την προώθηση της επούλωσης των ιστών.

«Εάν παίρνετε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τον πόνο, όχι μόνο μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας, αλλά δεν πηγαίνει απευθείας στην πηγή του πόνου και του επιτίθεται. Το σπουδαίο με τον βελονισμό είναι ότι μπορείς να γίνεις τόσο τοπικός και η περιοχή αντιμετωπίζεται αμέσως, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός», είπε ο Benjamin W. Griffith II, M.Ac., L.Ac, Dipl. Ac., Πρόεδρος Τμήματος Σπουδών Βελονισμού στο Won Institute of Graduate Studies.

Αλλάζει την αντίληψη του πόνου

Ο βελονισμός αλλάζει τη χημεία στον θάλαμο του εγκεφάλου και μπορεί να λειτουργήσει στην επούλωση του σώματος. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Natural Neuroscience έδειξε ότι η διέγερση με τον βελονισμό μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο απελευθερώνοντας μια φυσική χημική ουσία που καταπολεμά τον πόνο που ονομάζεται αδενοσίνη.

Αυτό το φυσικό παυσίπονο στο σώμα συνήθως αυξάνεται όταν κάποιος τραυματίζεται και αυτή μπορεί να είναι η εξήγηση γιατί κάποιος αισθάνεται ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κρυολογήματα, λοιμώξεις και αλλεργίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των Τ-κυττάρων του σώματος.

Το επιπλέον επίπεδο Τ-κυττάρων μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς ιούς και βακτήρια στο σώμα. Αντίστοιχα ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει την ανοσία και να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση.

Μειώνει το στρες και ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα

Ο βελονισμός δίνει στους περισσότερους ανθρώπους μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Λέγεται ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες και να ρυθμίσει τη διάθεση για να μειώσει το άγχος.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Ο βελονισμός μπορεί να θρέψει τα όργανα του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τη φλεγμονή. Μας βοηθάει σε διάφορες πεπτικές διαταραχές όπως καούρα, κοιλιακό άλγος, ευερέθιστο κόλον, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τονώνει τους πνεύμονες

Ο βελονισμός προάγει την κυκλοφορία όλων των ουσιών στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιστοποιείται, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Βοηθά στην υπογονιμότητα

Για ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν ένα μωρό, ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος. Εναρμονίζει τη μήτρα και τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στη μήτρα, η οποία πυκνώνει την ενδομήτρια επένδυση και βοηθά στην εμφύτευση του ωαρίου.

Όταν μια γυναίκα κάνει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ο βελονισμός χαλαρώνει τη μήτρα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της εμφύτευσης του ωαρίου κατά 10 έως 15 βαθμούς.

Απώλεια κιλών και διατήρηση ιδανικού βάρους

Τα περιττά κιλά είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία ενός σώματος. Ανακαλύπτοντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του σώματός μας συνολικά και μέσα από αυτό να οδηγηθούμε και στην απώλεια των περιττών κιλών που μας ταλαιπωρούν.

Η προσθήκη της θεραπείας με βελονισμό στον λογικό συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη διαχείριση βάρους. Δουλεύοντας με τη ζωτική ενέργεια και τα σημεία του σώματος όπου αυτή έχει μπλοκαριστεί, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο το αίμα ρέει αβίαστα και εξαλείφονται πιθανά πρηξίματα και φλεγμονές που δημιουργούν στο περιττό βάρος.

Φροντίδα του δέρματος και αντιγήρανση

Σύμφωνα με τον αισθητικό βελονισμό, διαφορετικά μέρη του προσώπου αντιπροσωπεύουν διάφορα όργανα του σώματος. Το πρόσωπο θεωρείται ένας χάρτης που απεικονίζει την υγεία (ή και την ασθένεια) των εσωτερικών οργάνων ενός ατόμου.

Καθώς η υγεία των οργάνων ενισχύεται και ισορροπεί, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή, όχι μόνο στο πως αισθάνεται ο θεραπευόμενος, αλλά και στην εμφάνισή του.

Υγεία του προστάτη

Ο βελονισμός κάνει το αίμα και το λεμφικό σύστημα να κινούνται, κάτι που βοηθά με το πρήξιμο που τείνουν να προκαλούν χρόνια προβλήματα στους άνδρες, όπως ο διογκωμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ο βελονισμός είναι ασφαλής

Η μέθοδος του βελονισμού είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες, εφόσον απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο γιατρό που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες.

Ως θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρούς στην καθημερινή τους πρακτική. Παρότι οι ρίζες του πηγαίνουν πολλούς αιώνες πίσω, με την πάροδο των χρόνων και της εξέλιξης, έχει τροποποιηθεί και βελτιστοποιηθεί κατά πολύ.

Πως μπορεί να με βοηθήσει; 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Έτσι ακριβώς είναι και το θεραπευτικό του ταξίδι, το οποίο εξετάζεται κατά περίπτωση από τον ιατρό και με βάση το αίτημα του ασθενούς. Μέσα από μία  προσωποποιημένη προσέγγιση, ξεχωριστή ανά ασθενή, επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ολιστικής θεραπείας.

Επίλογος

Επιστημονική τεκμηρίωση:

Επιστημονικά ο βελονισμός ελέγχεται συνεχώς με κλινικές έρευνες, ενώ σε ορισμένες νόσους έχει αποδειχθεί η υπεροχή των αναλγητικών αποτελεσμάτων του βελονισμού έναντι των κλασικών μεθόδων της συμβατικής ιατρικής. Λόγω της ασφάλειάς του και της δυνατότητας συνδυασμού του με τις υπόλοιπες θεραπευτικές μεθόδους της συμβατικής ιατρικής, έχει ευρεία αποδοχή και εντάσσεται στις καλύψεις των σύγχρονων υγειονομικών συστημάτων.

Μηχανισμός δράσης:

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της μεθόδου είναι ακόμα άγνωστος. Κατά πάσα πιθανότητα ο μηχανικός ερεθισμός ορισμένων σημείων μέσω των βελονών, έχει ρυθμιστική δράση σε τοπικά ή σε απομακρυσμένα σημεία μέσω ενδογενών νευρικών και ορμονικών μηχανισμών.

Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περιφερική διέγερση σημείων βελονισμού προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση ενδορφινών, εγκεφαλινών και δυνορφινών (ενδογενή οποιοειδή) στην περιοχή του μεσεγκεφάλου, κάτι που συμβάλλει στη μείωση του πόνου.

Πιο σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι τα επίπεδα αδενοσίνης (ενός φυσικού μορίου με αντιφλεγμονώδη δράση) είχαν αυξηθεί αρκετές φορές τοπικά και σε σημεία που βρίσκονταν σε άμεση γειτνίαση με τις βελόνες.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…