“Γκουστάβο. Το ντροπαλό φαντασματάκι” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Είναι ένα βιβλίο που προτρέπει τα παιδιά να τολμήσουν, να δουλέψουν το θάρρος τους, να χρησιμοποιήσουν τα χαρίσματά τους και ταυτόχρονα μιλάει για τη σημασία του ανήκειν!

Σαν σημείο αναφοράς έχει το έθιμο ‘’την ημέρα των νεκρών’’(Η Ημέρα των Νεκρών είναι κεντροαμερικανικη εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων), αλλά το νόημα είναι άλλο και πολύ βαθύτερο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Γκουστάβο, ένα ντροπαλό φαντασματάκι, λαχταράει όσο τίποτα να κάνει φίλους… Όποτε έχει προσπαθήσει να τους πλησιάσει, οι άλλοι δεν μπορούν να τον δουν.

Θα χρειαστεί όλο του το θάρρος, η αγάπη του για τη μουσική που τον κάνει να λάμπει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και μια ιδιαίτερη πρόσκληση- γράμμα για να δει τελικά πως ο τολμών νικά!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

H Φλάβια Ζ. Ντράγκο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη του Μεξικού. Όταν ήταν μικρή, ήθελε να γίνει γοργόνα. Καθώς αυτό δε συνέβη, ξεκίνησε την καριέρα της ως γραφίστρια και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Το ντεμπούτο της, Γκουστάβο, το ντροπαλό φαντασματάκι, σημείωσε τεράστια επιτυχία και βρέθηκε στην πρώτη θέση στη λίστα βιβλίων της εφημερίδας New York Times.

Η Φλάβια έχει μεταπτυχιακό στην Εικονογράφηση Παιδικού Βιβλίου από τη Σχολή Τεχνών του Κέιμπριτζ. To 2018 ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Sebastian Walker, ενώ το 2021 τιμήθηκε με το Βραβείο Klaus Flugge για τον Γκουστάβο.

Η Φλάβια αγαπά τα χρώματα, τις υφές και τα σχήματα και απολαμβάνει να τα δημιουργεί χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και λίγη ψηφιακή μαγεία.

Η εικονογράφηση κινείται σε γήινους- μουντούς τόνους και προσωπικά την βρίσκω πανέμορφη. Η συγγραφέας/ εικονογράφος εκμεταλλεύεται πανέξυπνα τα στοιχεία του συγκεκριμένου εθίμου- γιορτής και τα χρησιμοποιεί μέσω συμβολισμών για να περάσει υπέροχα μηνύνατα.

Η διαφάνεια του φαντάσματος χρησιμοποιείται για να τονιστεί ότι οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία και τα χαρίσματα του Γκουστάβο… Η χαρά του όταν παίζει βιολί δεν κρύβεται και η καλή του διάθεση αντανακλάται στον ίδιο και αρχίζει να λάμπει! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 3 ετών και πάνω και θεωρώ ότι αξίζει πολύ! Τα ντροπαλά παιδιά θα ταυτιστούν με τον Γκουστάβο και θα πάρουν θάρρος.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…