Πρακτικές συμβουλές για την ώρα του φαγητού

Συντάκτης: Flowmagazine

Στη συνέχεια, θα βρείτε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να γίνει πιο διασκεδαστική η ώρα του φαγητού.

Πολλές μαμάδες βρίσκουν πως η ώρα του φαγητού του νηπίου αποτελεί σε έναν βαθμό, πρόκληση. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του νηπίου σας. Στην ηλικία αυτή το βασικό θέμα είναι η επιθυμία του παιδιού σας να επιβάλλει τις δικές του επιλογές, να κάνει καινούργιες ανακαλύψεις, νιώθοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια ενός σταθερού προγράμματος. Στη συνέχεια, θα βρείτε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να γίνει πιο διασκεδαστική η ώρα του φαγητού.

Πώς να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να απολαμβάνει την ώρα του φαγητού

Το νήπιό σας βρίσκεται στην ηλικία που χτίζει την προσωπικότητα, την υπόσταση και τις επιλογές του. Έτσι, δύο καλές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα είναι πρώτον να το εμπλέξετε στην προετοιμασία του φαγητού και δεύτερον να μετατρέψετε το φαγητό σε διασκέδαση.

Προγραμματίστε τακτικές ώρες φαγητού

 • Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά, γι’ αυτό καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες για το φαγητό και τα ενδιάμεσα γεύματα. Μην σερβίρετε το φαγητό ακριβώς πριν από την ώρα του ύπνου γιατί είναι πιθανό πως το νήπιό σας θα είναι πολύ κουρασμένο για να φάει.
 • Εκτός απ’ τα τρία τακτικά γεύματα, μπορείτε επίσης να προσφέρετε δύο ή τρία μικρά υγιεινά σνακ στη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε κομπόστες φρούτων, άγλυκα μπισκότα, μαλακά αποξηραμένα φρούτα, φέτες φρέσκων φρούτων, ένα μικρό σάντουιτς, ένα γιαούρτι, έναν φρουτοχυμό, μικρούς κύβους τυρί, κράκερ ή μπαστουνάκια λαχανικών.
 • Μην προσφέρετε πολλά ροφήματα, όπως χυμούς, στη διάρκεια της ημέρας γιατί μπορεί να φουσκώνουν το παιδί και να μην πεινάει πολύ την ώρα του φαγητού, με αποτέλεσμα να μοιάζει ιδιότροπο. Προτιμήστε να του δίνετε νερό και δοκιμάστε να κόψετε τη συνήθεια του νηπίου σας να κουβαλάει μαζί του μπιμπερό και να πίνει συνεχώς υγρά.
 • Αφήνετε το νήπιό σας να αποφασίσει πόσο φαγητό του αρκεί σε κάθε γεύμα. Θα μάθει να καταλαβαίνει πότε έχει χορτάσει και πότε πεινάει και η πρόσληψη τροφής θα εξισορροπείται στη διάρκεια της ημέρας.

Κάνετε το φαγητό διασκέδαση

 • Σερβίρετε φαγητά σε δημιουργικά και ελκυστικά σχήματα και μεγέθη για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι. Αν έχετε φόρμες για κουλουράκια σε όμορφα σχήματα χρησιμοποιήστε τις για να φτιάξετε σάντουιτς αστεράκια, καρδιές ή ζωάκια! Αν το νήπιό σας αγαπά τα ζυμαρικά αναζητήστε στο σούπερ μάρκετ ενδιαφέροντα σχήματα, όπως γράμματα της αλφαβήτου για να του κινήσετε το ενδιαφέρον.
 • Σκεφτείτε ιδιαίτερους τρόπους να παρουσιάζετε στο νήπιό σας το φαγητό και δίνετε σε κάθε πιάτο περίεργα ονόματα. Οι φουντίτσες απ’ το μπρόκολο και το κουνουπίδι μοιάζουν κάπως με μικρά δέντρα, έτσι μπορούν να μεταμορφωθούν σε «Δάσος της χαράς». Ή δοκιμάστε να κάνετε μια τρύπα σε μερικές φέτες ψωμί του τοστ, να βάλετε μέσα ένα βραστό αβγό και να υποκριθείτε πως το αβγό κρύβεται μέσα στην τρύπα!
 • Διακοσμήστε τα πιάτα με γελαστά προσωπάκια χρησιμοποιώντας διαφορετικά τρόφιμα για κάθε χαρακτηριστικό ή δημιουργήστε ένα δικό σας παιχνίδι για να ανταμείβετε το νήπιό σας κάθε φορά που ένα κομματάκι φαγητού πηγαίνει στο στόμα του. Θα μπορούσατε ακόμη και να οργανώσετε ένα πικ-νικ μέσα στο σπίτι μ’ ένα χαλάκι στο πάτωμα και διάφορα σνακ που θα μοιραστείτε.

Εμπλέξτε το στη διαδικασία του φαγητού

 • Τα νήπια ανταποκρίνονται καλά αν τα εμπλέξετε στη διαδικασία της αγοράς, στο μαγείρεμα και στην επιλογή του φαγητού τους.
 • Στο σούπερ μάρκετ ζητήστε του να εντοπίσει εύκολα αναγνωρίσιμες τροφές, όπως τομάτες ή καρότα, και μετά συγχαρείτε το που τα κατάφερε. Υπενθυμίστε του μετά πως το συστατικό που τρώει είναι αυτό που ανακάλυψε μόνο του στο σούπερ μάρκετ!
 • Το νήπιό σας είναι πολύ μικρό για να αναμειχθεί στο μαγείρεμα, μπορεί όμως να παρακολουθεί και να σας ακούει απ’ το καρεκλάκι του καθώς ξεφλουδίζετε και κόβετε συστατικά και του μιλάτε ενώ προετοιμάζετε το γεύμα.
 • Ζητήστε του να διαλέξει τα λαχανικά που θα ήθελε με το φαγητό του ή δώστε του να επιλέξει ανάμεσα σε μερικά ροφήματα. Θα του αρέσει να συμμετέχει κι αυτό στη λήψη αποφάσεων!

Συμπεριφερθείτε στο νήπιό σας σαν ξεχωριστή προσωπικότητα

 • Παρότι είναι μικρό, το νήπιό σας θα έχει ήδη αναπτύξει προσωπικές προτιμήσεις για το πώς του αρέσει να του σερβίρετε το φαγητό του. Βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε τις προτιμήσεις του όταν ετοιμάζετε το πιάτο του, αλλά μην το παρακάνετε μαγειρεύοντάς του χωριστά γεύματα.
 • Μπορείτε επίσης να δίνετε στο νήπιό σας τα αγαπημένα του κουταλοπήρουνα, πιάτο και κούπα ώστε να ανυπομονεί να καθίσει για φαγητό.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…