Μύθοι και πραγματικότητα για την αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

UPDATED ARTICLE

Το γνωστό ρητό «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια» έχει σίγουρα εφαρμογή σε ό,τι αφορά στην έννοια της αυτοπεποίθησης. Η αυτοπεποίθηση είναι μια έννοια που λίγο πολύ όλοι θεωρούμε ότι γνωρίζουμε και αυτό είναι τελικά το πρόβλημα.

Πολλά πράγματα που πιστεύουμε, πολύ απλά δεν ισχύουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας παραπλανεί και να μας εμποδίζει να καλλιεργήσουμε αυτοπεποίθηση.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους πιο δημοφιλείς μύθους για την αυτοπεποίθηση και ας δούμε τελικά τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος Νο.1 – Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους

Το πρόθεμα «αυτό» στη λέξη αυτοπεποίθηση μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι η πεποίθηση που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Σωστό είναι αυτό, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό (ίσως καθοριστικό) από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Κανείς δεν ζει αποκομμένος από το περιβάλλον του και τα σχόλια που δεχόμαστε από τους άλλους συχνά έχουν καθοριστική επίδραση στην αντίληψή μας για τον εαυτό μας.

Μύθοι και πραγματικότητα για την αυτοπεποίθηση

Μύθος Νο. 2 – Η αυτοπεποίθηση είναι πεποίθηση

Είναι γεγονός ότι η αυτοπεποίθηση ξεκινάει από μια σκέψη, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο σκέψη. Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται στην πραγματικότητα μόνο πρακτικά. Επομένως αν την σκέψη μας δεν την ακολουθούν πράξεις, τότε η αυτοπεποίθησή μας θα είναι σχεδόν μηδενική.

Μύθος Νο. 3 – Η αυτοπεποίθηση είναι ενιαία

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ενιαία έννοια, αλλά πολυδιάσταση έννοια και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να έχουμε τελειώς διαφορετικό επίπεδο αυτοπεοίθησης σε διαφορετικές διαστάσεις. Έτσι μπορεί να βλέπεις έναν άντρα επιτυχημένο και μορφωμένο να ντρέπεται να μιλήσει σε μια γυναίκα γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση ως προς την εμφάνισή του. Ή να δυσκολεύεται να κάνει γνωριμίες γιατί του λείπει η ικανότητα της δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…