Είσαι πιεσμένος; Πώς να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η διάθεσή μας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και η επιθυμία να είμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι όλη την ώρα δεν είναι και τόσο ρεαλιστική. Πολλά είναι αυτά που μας πιέζουν καθημερινά και μπορεί να μας στρεσάρουν.

Εμείς θα δούμε πως μπορούμε να καταλάβουμε την ενδεχόμενη πίεση, αλλά θα δούμε και τρόπους που θα μας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουμε.

Πώς να αναγνωρίσεις αν είσαι πιεσμένος

Έχεις ταχυκαρδίες. H ταχυπαλμία είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα του άγχους. Και ενώ σπάνια θα αποτελέσει πρόβλημα, είναι καλή ιδέα – αν την αντιμετωπίζετε τακτικά – να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Το κεφάλι σου πονάει συχνά. Το κεφάλι, ο αυχένας, οι ώμοι, είναι περιοχές στις οποίες συνηθίζει να χτυπάει η ένταση.

Σε ενοχλεί το στομάχι σου. Η νευρικότητα και το στρες «χτυπάνε» εκεί χωρίς να ρωτήσουν. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι οφείλεται σε αυτό που έφαγες, αλλά ίσως τελικά να φταίει αυτό που δεν μπορείς να «χωνέψεις» για να πας παρακάτω. Πόνος και πρήξιμο είναι συνήθως τα συμπτώματα.

Οι αρνητικές σκέψεις είναι πλέον συνήθεια. Το άγχος έχει την τρομερή ικανότητα να κάνει τα πάντα να δείχνουν μάταια και εν δυνάμει αποτυχημένα. Η αισιοδοξία παραλύει και δίνει τη θέση της σε μια δραστήρια, οργιώδη απαισιοδοξία που απλώνεται σε κάθε σκέψη πλέον. Δεν προσεγγίζεις τίποτα με ελπίδα, ούτε καν με ουδετερότητα.

Δεν κοιμάσαι καλά. Όταν χάνουμε τον ύπνο μας, έχουμε ήδη επιτρέψει στο άγχος και τα παρελκόμενά του να κάνει τη βρώμικη δουλειά του πάνω μας. Να μην μας επιτρέπει πια να ξεκουραστούμε, να εξαναγκάζει τον εγκέφαλό μας σε μία μόνιμη υπερδιέγερση, να μη μας σέβεται. Η αϋπνία είναι ένα από τα συμπτώματα και τις συνέπειες μιας ψυχολογίας που έχει κλονισθεί από την ένταση.

Ας δούμε όμως πώς να την αντιμετωπίσεις

Πάρε βαθιές ανάσες: Αυτές θα οξυγονώσουν καλύτερα τον εγκέφαλό σου και θα μειώσουν την ένταση.

Κάνε μια βόλτα: Πάρε χρόνο για τον εαυτό σου και κάνε μια βόλτα. Θα αλλάξει η οπτική σου και η ματιά σου θα καθαρίσει. Πολλά πράγματα μπορεί να μας ζορίζουν, αλλά ο καθαρός αέρας μας βοηθάει πάντα να βλέπουμε τα πάντα πιο καθαρά.

Γράψε κάτι: Άσε το μυαλό σου ελεύθερο. Μην το εγκλωβίζεις. Γράψε ό,τι σε βασανίζει σε ένα χαρτί και αυτό θα σου διώξει αυτόματα ένα βάρος.

Μίλα με κάποιον: Αυτό όπως και το γράψιμο κρύβουν μαγικές ιδιότητες. Μην κρατάς τα πάντα μέσα σου. Μοιράσου τους φόβους και τις ανασφάλειες που σου δημιουργούν έντονη πίεση και θα δεις πως αυτό βοηθάει σημαντικά.

Μη μένεις σιωπηλός σε πράγματα που δε σου αρέσουν: Η πιο χαρακτηριστική συμπεριφορά των ανθρώπων με έντονο στρες, είναι ότι συσσωρεύουν προσβολές και καταστάσεις που δεν τους αρέσουν, χωρίς να παίρνουν καμία απολύτως θέση σε όλο αυτό. Μίλα!

Φροντίστε τον εαυτό σας: Για να έχετε καλή συναισθηματική υγεία, είναι σημαντικό να φροντίσετε το σώμα σας με υγιεινή διατροφή, αρκετό ύπνο και άσκηση, για να απομακρύνετε τη συσσωρευμένη ένταση.

Το να σταματήσουμε κάποιες «κακές συνήθειες» που μας γεμίζουν αρνητισμό, θα μας βοηθήσει στο να γίνουμε πιο χαρούμενοι και με λιγότερο άγχος στην καθημερινότητά μας. Θυμήσου! Να ζητάς πάντα αυτό που σου αξίζει. Πρώτα ζήτα το από τον ίδιο σου τον εαυτό!

Πηγή

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.