10+1 τρόποι για να κάνεις την καθημερινή σου περιποίηση πιο φιλική προς το περιβάλλον

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Με  απλές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε την καθημερινή μας περιποίηση πιο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα. Η πράσινη ρουτίνα ομορφιάς σας όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, αλλά εξασφαλίζει και καλύτερη ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα. Υιοθετήστε μια βιώσιμη στρατηγική για την ομορφιά σας και ξενοιάστε.

Τι είναι βιώσιμο προϊόν- εταιρεία;

Μια μάρκα ομορφιάς μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη εξετάζοντας όλες ή μία από τις διαφορετικές πτυχές που συμβάλλουν σε ένα προϊόν – είτε πρόκειται για την επιλογή των συστατικών στη σύνθεση, τη διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, την αποστολή και τη διανομή, καθώς και τις προσφερόμενες επιλογές ανακύκλωσης.

Δεδομένου ότι η βιωσιμότητα στο κομμάτι της ομορφιάς βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και λόγω της φύσης του ίδιου του καταναλωτισμού, καμία μάρκα δεν μπορεί να είναι απόλυτα βιώσιμη. Ωστόσο, η κατανάλωση μπορεί να γίνει συνειδητά και ελπίζουμε στο μέλλον των ηθικών επιχειρήσεων,  που θα φέρνουν θετικές αλλαγές αντί να ζουν αποκλειστικά για τα κέρδη τους.

Τι είναι βιώσιμη συσκευασία;

Η μάρκα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε το 100% των συσκευασιών της να είναι βιώσιμες. Αυτό σημαίνει ότι η μάρκα είτε δεν χρησιμοποιεί καθαρό πλαστικό είτε εργάζεται ενεργά για τη σταδιακή κατάργηση του καθαρού πλαστικού.

10+1 τρόποι για να κάνεις την καθημερινή σου περιποίηση πιο φιλική προς το περιβάλλον

Παραδείγματα υλικών που θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον:

 • Χαρτί/χαρτόνι
 • Μπαμπού
 • Γυαλί
 • Μέταλλο (αλουμίνιο)
 • 100% ανακυκλωμένο πλαστικό μετά την κατανάλωση
 • Πλαστικά απόβλητα ωκεανών (ανακυκλωμένα)
 • Βιοπλαστικά, κατά προτίμηση βιοδιασπώμενα
 • Επαναγεμιζόμενη συσκευασία

Ρουτίνα ομορφιάς

Δεδομένου ότι το περιβάλλον επηρεάζει άμεσα την κατάσταση του δέρματός σας, είναι σημαντικό να έχετε μια φιλική προς το περιβάλλον ρουτίνα ομορφιάς.

 • Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό όταν κάνετε ντους και πλένετε το πρόσωπό σας.
 • Ενυδατική κρέμα: Εάν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, μπορεί να θέλετε να αλλάξετε σε ορό ή να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό χωρίς λάδι για προστασία. Εάν έχετε αφυδατωμένο δέρμα, σκεφτείτε μια πιο βαριά φυσική ενυδατική κρέμα, όπως προϊόντα με έλαια jojoba, αμύγδαλο ή βιταμίνη Ε.
 • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε vegan προϊόντα ομορφιάς ή προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
 • Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιείτε. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν υπερβολική χρήση ενυδατικής κρέμας. Ένα μέγεθος μπιζελιού είναι το μόνο που χρειάζεστε.
 • Αν θέλετε αυτή την τελευταία σταγόνα οδοντόκρεμα, ανοίξτε το σωληνάριο με ένα ψαλίδι.
 • Επιλέξτε αντικείμενα που έχουν επαναγεμιζόμενη συσκευασία. Eπαναγεμιζόμενα συμπαγή foundation με συμπιεσμένη πούδρα, προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Σαμπουάν και αφρόλουτρο

Αλλάζουμε το σαμπουάν και το αφρόλουτρο με μπάρες σαπουνιού οι οποίες είναι οικολογικές λόγω της συσκευασίας τους η οποία είναι συνήθως από χαρτί και όχι από πλαστικό αλλά και λόγω των συστατικών που περιέχουν. Μάθε πως να φτιάξεις το δικό σου αφρόλουτρο εδώ.

Οι μπάρες σαπουνιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα μαλλιά και το σώμα σου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις καθόλου πλαστικά μπουκάλια για το ντους σου, ενώ παράλληλα έχουν διπλή διάρκεια από τα σαμπουάν των πλαστικών δοχείων. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξεις, οπότε ανεξάρτητα από το άρωμα που προτιμάς, σίγουρα θα βρεις  αυτό που σου αρέσει.

10+1 τρόποι για να κάνεις την καθημερινή σου περιποίηση πιο φιλική προς το περιβάλλον

Σφουγγάρια

Το ήξερες ότι τα κοινά σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για το μπάνιο μας είναι φτιαγμένα με μεγάλο ποσοστό ή ακόμα και 100% από πλαστικό; Μπορείς να αντικαταστήσεις λοιπόν το σφουγγάρι σου με μια λούφα, ειδικά στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα και σε πολύ καλή τιμή (αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με το σφουγγάρι της κουζίνας, αλλά θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο).

Συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον

Ιδανικά, επέλεξε μια μάρκα ομορφιάς ή προσωπικής φροντίδας με συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον, αποφεύγοντας, κυρίως, την χρήση πλαστικού.  Για παράδειγμα, τα προϊόντα σε γυάλινα μπουκάλια ανακυκλώνονται ευκολότερα.

Συστατικά προϊόντος

Φυσικό & οργανικό

Μπορείς επίσης να αναζητήσεις μάρκες που χρησιμοποιούν φυσικά και βιολογικά συστατικά στα σκευάσματα τους, τα οποία παράγονται και συσκευάζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Θαλάσσια εκχυλίσματα και φύκια

Η αναζήτηση προϊόντων που περιέχουν θαλάσσια εκχυλίσματα και φύκια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτά τα συστατικά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο καθώς αναπτύσσονται. Επιπλέον είναι θαυματουργά για το δέρμα σου.

Εξάλειψη των μικροπλαστικών και των μικροσφαιριδίων

Ομοίως, βεβαιώσου ότι τα προϊόντα σου δεν περιέχουν μικροπλαστικά, που συνήθως κατασκευάζονται από πολυαιθυλένιο. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για το περιβάλλον. Δεν είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να μολύνουν τους ωκεανούς και να καταποθούν από τη θαλάσσια ζωή, τα ψάρια και τα ζώα.

Μαντηλάκια και δίσκοι ντεμακιγιάζ

Πρώτον, ξέχνα τα μαντηλάκια και τους δίσκους ντεμακιγιάζ. Αντ’ αυτού, μπορείς να αγοράσεις επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ ή ακόμα καλύτερα να φτιάξεις τους δικούς σου, κόβοντας μια παλιά πετσέτα. Αν φτιάξεις επτά ή οκτώ, μπορείς να τα χρησιμοποιείς κάθε βράδυ έχοντας και ένα εφεδρικό, πλένοντας τα μια φορά την εβδομάδα.

Ξυραφάκια

Μπορείς επίσης να αλλάξεις το ξυραφάκι σου με μια πιο βιώσιμη επιλογή. Τα ξυραφάκια μιας χρήσης είναι ίσως τα πιο συνηθισμένα, αλλά γιατί να μην δοκιμάσεις ένα ξυραφάκι ασφαλείας από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα ξυραφάκια δεν περιέχουν πλαστικό και αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση – αν τα φροντίζεις σωστά, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Λέγεται ότι προσφέρουν καθαρότερο ξύρισμα μεγαλύτερης διάρκειας. Αν πρέπει να αλλάξεις τις μεταλλικές λεπίδες και να πετάξεις τις παλιές, μπορούν να ανακυκλωθούν. Και το πιο σημαντικό, με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλεις στη ρύπανση από τα πλαστικά.

Πινέλα μακιγιάζ, βούρτσες μαλλιών και οδοντόβουρτσες

Πλέον υπάρχουν στην αγορά πινέλα μακιγιάζ και βούρτσες μαλλιών από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υλικά, όπως το μπαμπού. Επιπλέον, οι φυσικές οδοντόβουρτσες από μπαμπού είναι βιοδιασπώμενες και αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τις πλαστικές οδοντόβουρτσες.

Προϊόντα πολλαπλών χρήσεων

Η μείωση του αριθμού των προϊόντων που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε συνεπάγεται την μείωση της ποσότητας των συσκευασιών που καταναλώνουμε καθώς και των αποβλήτων μας. Γιατί, λοιπόν, δεν δοκιμάζεις ένα υγρό ρουζ-κραγιόν ή ένα foundation σε μορφή πούδρας αντί να χρησιμοποιείς ξεχωριστό foundation και πούδρα. Το ήξερες ότι τα μολύβια φρυδιών μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και ως eyeliner κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Less is more

Με τον ίδιο τρόπο, απλά δεν χρειαζόμαστε τις πολυάριθμες κρέμες προσώπου, τους ορούς και άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Θα εκπλαγείς από το πόσο παρόμοια είναι τα συστατικά σε όλα τα προϊόντα που σε έχουν πείσει ότι χρειάζεσαι για να διατηρήσεις λαμπερή την επιδερμίδα σου. Ένα καθαριστικό, μια τονωτική λοσιόν και μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζουν στον τύπο επιδερμίδας σου αρκούν και δεν θα σου λείψει τίποτα άλλο. Η απλότητα εκτός από χρόνο θα σου εξοικονομήσει και χρήμα, ενώ παράλληλα θα μειώσεις σημαντικά και τα οικιακά σου απορρίμματα.

Μην αφήνεις μισοτελειωμένες συσκευασίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι συχνά το προϊόν που έχει απομείνει μέσα στο μπουκάλι ή το σωληνάριο, που νομίζουν ότι είναι σχεδόν άδειο, στην πραγματικότητα τους φτάνει για πάνω από 10 χρήσεις ακόμη. Αν αντικαταστήσεις ένα προϊόν χωρίς πρώτα να έχεις τελειώσει το προηγούμενο, πετάς κυριολεκτικά χρήματα στα σκουπίδια.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.