Πάσχα: τα πιο περίεργα και ξεχωριστά έθιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, που δεν είχες ιδέα ότι υπήρχαν!

Συντάκτης: Flowmagazine

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Είναι μία γιορτή στην καρδιά της Άνοιξης, ιδανική περίοδος για τις διακοπές που έχουμε όλοι ανάγκη. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες ήθη κι έθιμα που ο κάθε τόπος ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα σε όλη την Ελλάδα, που σίγουρα μέχρι τώρα δεν ήξερες ότι υπήρχαν:

pasxa-ta-pio-perierga-kai-ksexorista-ethima-se-oloklhrh-thn-ellada-pou-den-eixes-idea-oti-yparxoun

 1. Θράκη

Στη Θράκη το πιο σημαντικό έθιμο είναι αυτό του «καψίματος του Ιούδα». Αφού τα παιδιά της περιοχής φτιάξουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Τη Μ. Παρασκευή ύστερα από την περιφορά του Επιταφίου, βάζουν φωτιά και καίνε τον Ιούδα. Ύστερα, οι στάχτες αποθηκεύονται και πετιούνται στα μνήματα.

 1. Σέρρες

Τη Μ. Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου, αναβιώνει το έθιμο «Αδώνια». Αυτό επιτάσσει σε κάθε κατώφλι του σπιτιού να έχει τοποθετηθεί ένα τραπεζάκι, με θυμίαμα, την εικόνα του Εσταυρωμένου κι ένα πιάτο με κριθάρι ή φακές. Πρόκειται για ένα έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους».

 1. Τυρός

Στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Αρκαδίας, η περιφορά των Επιταφίων γίνεται με εναλλακτικό τρόπο στην παραλία, με τη συνοδεία ψαροκάικων.

 1. Λευκάδα

Στο νησί του Ιονίου, το Μ. Σάββατο η φιλαρμονική παίζει μουσική, ενώ οι νοικοκυρές σπάνε έξω από τα σπίτια τους πήλινα αγγεία.

 1. Καστανούσα Κερκίνης

Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνουν οι παραδοσιακές «αυγομαχίες». Το έθιμο έχεις τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

 1. Καλαμάτα

Εδώ έχουμε το διαγωνισμό των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές κι οπλισμένοι με σαΐτες, επιδίδονται σε «σαΐτοπόλεμο». Το έθιμο αυτό έχεις τις ρίζες του πίσω στους αγώνες της Επανάστασης του 1821.

 1. Λιβαδειά

Οι πολίτες συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Στα νερά της Κρύας Βρύσης, στήνουν υπαίθριους λάκκους κι ανάβουν φωτιές για να ψήσουν αρνιά, τα οποία και προσφέρουν δωρεάν σε περαστικούς.

 1. Ορεστιάδα

Κατά τη δεύτερη Ανάσταση, τίθεται σε δημοπρασία η εικόνα της Αγίας Αναστασίας. Όποιος πλειοδοτήσει, κρατά την εικόνα στο γύρο που γίνεται, σχηματίζοντας το «μαγικό κύκλο», ο οποίος προστατεύει το χωριό από κάθε κακό.

 1. Αράχωβα

Πρωτεύον έθιμο, η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Ακόμη πραγματοποιείται κι ο «αγώνας των γερόντων». Οι ηλικιωμένοι άντρες του χωριού ξεκινούν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο. Οι δοκιμασίες που ακολουθούν αλλά και τα αγωνίσματα ονομάζονται «κλέφτικα».

 1. Κύθνος

Στην Κύθνο, υφίσταται το ιδιαίτερο έθιμο της «κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα, στήνεται μία κούνια στην κεντρική πλατεία του χωριού, στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων, για γάμο!

 1. Μακεδονία

Στη Μακεδονία, διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας, το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μου». Το έθιμο αυτό γιορτάζεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα και συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.

 1. Ύδρα

Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο τη Μ.Παρασκευή. Εκεί στη συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν στη συνέχεια τον ουρανό.

 1. Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιο, γίνεται κάτι μοναδικό. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό.

 1. Ρόδος

Στη Ρόδο, τα παιδιά το Μ. Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Ένα ακόμα έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

 1. Χίος

Στη Χίο, υπάρχει το γνωστό σε όλους μας πια έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…