Ποια είναι η κατάλληλη καριέρα για εσάς;

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Μπορεί να έχετε μόλις τελειώσει το σχολείο, και να ξεκινάτε την ενήλικη ζωή σας. Μπορεί να είστε ακόμα στο λύκειο και να αναρωτιέστε για το μέλλον σας. Μπορεί, επίσης, να έχετε χτίσει μία καριέρα και να επιθυμείτε μία επιβεβαίωση ή μία στροφή αυτής. Ποια είναι όμως η πιο κατάλληλη καριέρα για εσάς;

Τι αγαπάτε να κάνετε; Τι σας παθιάζει;

Η πρώτη συμβουλή, είναι και το πιο προφανές. «Αν η δουλειά σας είναι κάτι που αγαπάτε, τότε δεν θα χρειαστεί να δουλέψετε ποτέ στη ζωή σας», ή αλλιώς «κάντε το χόμπι σας επάγγελμα», λέει η γνωστή φράση του φιλόσοφου Κομφούκιου και η οποία πραγματικά ισχύει. Όλοι, από τη στιγμή της γέννησης, έχουν κάποιες αδυναμίες σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να γίνετε πολύ καλοί σε αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να τις αναπτύξετε σε καριέρα. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, επειδή κάποια ανάλογα επαγγέλματα δεν είναι τόσο επικερδή ή να μην έχουν μέλλον στον τόπο που βρίσκεστε. 

Σε τι έχετε ταλέντο; 

Πολλές φορές, η απασχόληση που σας παθιάζει, είναι και αυτή στην οποία έχετε και ταλέντο.  Το να ασχολείστε με κάτι που αγαπάτε και στο οποίο είστε πολύ καλός είναι η ιδανική έκβαση της κατάστασης. Βέβαια το ότι έχετε ταλέντο σε κάποιες δραστηριότητες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας συναρπάζουν.  Εννοείται όμως, πως η ιδεώδης καριέρα για να ασχοληθείτε, είναι αυτή στην οποία έχετε κλίση και σας βγαίνει φυσικά. Έτσι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστεί να εκπαιδευτείτε από την αρχή ή να αναπτύξετε κάποια ικανότητα, αφού την έχετε ήδη. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να προσαρμόσετε το ταλέντο σας ανάλογα την περίσταση, ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας και να το κάνετε αυτό που αγαπάτε.

Τι στόχους έχετε στη ζωή;

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, είναι το να γνωρίζετε ποιοι είναι και οι υπόλοιποι στόχοι σας. Οποιοσδήποτε τρόπος ζωής ή μακροχρόνιος στόχος, όπως το να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο ή να κάνετε οικογένεια ή να γίνετε διάσημος, έχει διαφορετικές υποχρεώσεις και διαφορετικές χρηματικές απαιτήσεις. Οπότε καλό είναι να σκεφτείτε πολύ σοβαρά και τις απολαβές, ανάλογα με την επιλογή της καριέρας σας, ώστε να θέσετε τις σωστές προτεραιότητες, άσχετα από αν σας αρέσει το αντικείμενο ή όχι. 

Άρα το ιδανικό είναι να βρείτε μια καριέρα που αγαπάτε, στην οποία θα είστε πολύ καλοί και η οποία θα σας προσφέρει καλές μισθοδοτικές αποδοχές.  Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βάλετε προτεραιότητες σε ό,τι αποφασίσετε. 

Ποιος κλάδος από αυτούς που σας ενδιαφέρουν, έχει το μεγαλύτερο μέλλον και πού;

Πέρα από όλα τα παραπάνω, πρέπει να σκεφτείτε αν το αντικείμενο με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε έχει μέλλον στον τόπο που βρίσκεστε. Το να ακολουθήσετε μια καριέρα, η οποία σε δύο χρόνια μπορεί να μην υπάρχει τότε θα σίγουρα θα αγχωθείτε για το μέλλον σας. 

Επομένως θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο επάγγελμα που είτε ανθίζει στον τόπο που βρίσκεστε, βάζοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα είτε θα ακολουθήσετε τα όνειρά σας και θα μεταβείτε εσείς στον τόπο, που έχει μέλλον το επάγγελμά σας. Καλό θα είναι λοιπόν να κάνετε μια έρευνα ώστε να βρείτε τις καταλληλότερες συνθήκες για σας. 

Πάντως ό,τι κι αν αποφασίσετε, πρέπει να έχετε πίστη ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει και αν σε περίπτωση κάτι δεν πάει καλά, δε χρειάζεται να απογοητεύεστε, βάλτε νέους στόχους και προσπαθήστε ξανά. Δεν υπάρχει όριο στην προσπάθεια.

Τι πρέπει να κάνετε για να ακολουθήσετε αυτή την καριέρα;

Πολλές φορές, ο κλάδος που θέλετε να ασχοληθείτε, απαιτεί κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα, να φοιτήσετε σε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, να μετακομίσετε σε μία ξένη χώρα, να ζήσετε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής για ένα χρονικό διάστημα ή πολλά άλλα. 

Η αλήθεια είναι, ότι όσες συμβουλές και να διαβάσετε στο διαδίκτυο, όσα βίντεο και  να δείτε, καταλήγουν σε ένα πράγμα: στο πώς νιώθετε εσείς, στο τι προτεραιότητες θέλετε εσείς να θέσετε, τι ζωή θέλετε εσείς να ζήσετε. Αναμφίβολα το ιδανικό είναι, η καριέρα που θα επιλέξετε να έχει όλα τα παραπάνω. 

Κάθε καριέρα έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και εσείς θα πρέπει να επιλέξετε με ποια νιώθετε περισσότερο καλά ή αλλιώς να μην συμβιβαστείτε με τίποτα και να συνεχίσετε μέχρι να βρείτε την ιδανική καριέρα. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε ότι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, συμβαίνουν για καλό.

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.