Eco-friendly αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκούν κάποιες μικρές αλλαγές, που μπορούν να ισορροπήσουν την κατάσταση και να μας αφήσουν να αναπνέουμε ελεύθερα.

Ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα κινδύνου και είναι απαραίτητο να τον ακούσουμε. Όσο και να μας τρομάζει αυτή η φράση, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκούν κάποιες μικρές αλλαγές, που μπορούν να ισορροπήσουν την κατάσταση και να μας αφήσουν να αναπνέουμε ελεύθερα.

Ποιες είναι όμως αυτές και πώς μπορούμε να τις υιοθετήσουμε για να προστατεύσουμε με πράξεις το σπίτι μας; Σας τα αναλύουμε όλα παρακάτω. Πάμε να πάρουμε κάποιες ιδέες!

Οικολογικές εναλλακτικές

Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι!) προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία “εύκολη” καθημερινότητα, η οποία έχει μία σταθερή ροή. Για αυτό λοιπόν πολλές φορές δε σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο κάποιων πράξεών μας, ειδικά στην περίπτωση που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Πόσοι λοιπόν από εμάς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί την ευκολία του αυτοκινήτου ή του βολικού air condition που μας κρατάει πάντα σε τέλεια θερμοκρασία;

Η απάντηση δε σοκάρει, καθώς σχεδόν όλοι μας χαιρόμαστε τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και δε θα έπρεπε να νιώθουμε ενοχικά με αυτό. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, με τέτοιον τρόπο ώστε να την κάνουμε έναν δυνατό σύμμαχο για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, τα “οικολογικά” κλιματιστικά και οι διάφορες άλλες εναλλακτικές είναι μία καλή επένδυση που αξίζει να δοκιμάσουμε. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να αγχωθούμε με μία μεγάλη αγορά.

Αντίθετα, υπάρχουν ευέλικτα προγράμματα, όπως για παράδειγμα είναι το switch.myavis.gr, που μας δίνει τη δυνατότητα μηνιαίας μίσθωσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου για να δούμε αν μας ταιριάζει. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βρούμε πολλές και διαφορετικές λύσεις, οι οποίες θα μας φέρουν όλο και πιο κοντά σε μια πιο περιβαλλοντικά φιλική πραγματικότητα.

Αλλαγή συνηθειών

Με γνώμονα τα παραπάνω, δεν αρκεί να βρούμε μόνο εναλλακτικές, αλλά και να αλλάξουμε οριστικά κακές μας συνήθειες. Μπορούμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά μπουκάλια ή τα τάπερ με πανομοιότυπα προϊόντα φτιαγμένα από οικολογικά υλικά, όπως είναι αυτά της Eco Living Greece.

Εξάλλου όλοι μας, λίγο πολύ, γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει το πλαστικό στο περιβάλλον και είναι καλό να το βγάλουμε τελείως από τη ζωή μας. Αντιστοίχως, είναι απαραίτητο να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρειαζόμαστε, να προτιμάμε καλαμάκια μεταλλικά ή από μπαμπού και γενικότερα να στραφούμε σε πιο καλές, για εμάς, αλλά και για τον πλανήτη μας, συνήθειες.

Ανακύκλωση

Η αξία της ανακύκλωσης είναι κάτι που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αρκετοί από εμάς δεν ξέρουμε να την πραγματοποιούμε σωστά. Οι μπλε κάδοι βρίσκονται σε κάθε γειτονιά, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ακριβώς τα υλικά που ανακυκλώνουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να εκπαιδευτούμε κατάλληλα και να κάνουμε την ανακύκλωση καθημερινή προτεραιότητα.

Και αυτό γιατί τα οφέλη της συγκεκριμένης πρακτικής είναι πραγματικά πολλά και αποτελεσματικά, καθώς μπορούμε εύκολα να δώσουμε ξανά ζωή στα σκουπίδια μας και φυσικά να βάλουμε το λιθαράκι μας για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Αν επίσης λάβουμε υπόψη μας ότι η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ένα αλουμινένιο κουτάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακούσουμε ραδιόφωνο για τέσσερις ώρες, τότε ίσως καταλάβουμε την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και την εφαρμόσουμε άμεσα.

Δημιουργία προσωπικών “οάσεων”

Τα φυτά δε χαρίζουν απλά ένα όμορφο σκηνικό, αλλά λειτουργούν και ως όαση για τον πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λοιπόν, όταν δηλαδή φωτοσυνθέτουν, μας προσφέρουν οξυγόνο και απορροφούν το ανεπιθύμητο διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτό λοιπόν η δημιουργία ενός μικρού παράδεισου με φυτά και λουλούδια σε κάθε μπαλκόνι, ομορφαίνει απόλυτα την κάθε περιοχή και φυσικά βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του φιλτραρίσματος του αέρα.

Ας φτιάξουμε λοιπόν πολύχρωμους κήπους, βεράντες και μπαλκόνια, τα οποία όχι μόνο θα είναι eco-friendly, αλλά θα μας φτιάχνουν καθημερινά τη διάθεση. Μένει μόνο να βρούμε τα φυτά που μας αρέσουν και να τους δείξουμε φροντίδα και αγάπη.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, μόλις είδατε κάποιες από τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον. Μικρές ή μεγάλες, είναι όλες στο χέρι μας και βελτιώνουν αισθητά τη ζωή μας!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…