Γιατί το burnout είναι γυναικεία υπόθεση; Οι ειδικοί εξηγούν πώς θα το αντιμετωπίσεις

Συντάκτης: Flowmagazine

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. 

Έχεις παρατηρήσει ότι φτάνει το τέλος της εβδομάδας και αντί να χαίρεσαι που θα κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, εσύ νιώθεις σωματικά και πνευματικά εξαντλημένη;

Δεν είσαι η μόνη. Μια πρόσφατη έκθεση από τη Mental Health UK διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση (burnout) από τους άνδρες, με το 93% των γυναικών που ερωτήθηκαν να μοιράζονται εμπειρίες πολύ έντονου στρες.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Η έντονη εξουθένωση που νιώθει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων γυναικών οφείλεται εν μέρει στο σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να διεκπεραιώσει όπως η διαχείριση του σπιτιού, η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον σύντροφο και η φροντίδα της οικογένειας. Όταν μάλιστα υπάρχουν παιδιά, η λίστα υποχρεώσεων πολλαπλασιάζεται σε χρόνο Dt.

Κακά τα ψέματα, η σύγχρονη γυναίκα τρέχει διαρκώς για να τα προλάβει όλα, με τον χρόνο για ανάπαυση και αποφόρτιση να αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Όταν μάλιστα καλείσαι να ακούσεις/κατανοήσεις τις ανάγκες των αγαπημένων σου προσώπων, τα δικά σου «θέλω» μπαίνουν ξανά στον πάγο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αποσύνδεση από τον εσωτερικό σου κόσμο, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σύνδεση μυαλού-σώματός. Εκτεταμένες περίοδοι άγχους με αποσύνδεση από τις δικές σου ανάγκες, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή εξάντληση.

Πώς θα εντοπίσεις το burnout − Τα συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις εύκολοι τρόποι αναγνώρισης της επαγγελματικής εξουθένωσης:

1) Συναισθηματική εξάντληση: Η κούραση που εμφανίζεται όταν έχεις φροντίσει όλους τους άλλους εκτός από εσένα. Αίσθημα εξάντλησης και κακή διάθεση.

2) Αποπροσωποποίηση: Μια αποσύνδεση από το μυαλό και το σώμα σου και μαζί της μια αποσύνδεση από τα συναισθήματά σου.

3) Μειωμένη αίσθηση ολοκλήρωσης: Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τις επιτυχίες σου και αναζητάς διαρκώς την επιβεβαίωση, κάτι δεν πάει καλά.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το burnout;

  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Μελέτες έχουν δείξει πως το τρέξιμο, η yoga και ο διαλογισμός έχουν ορατά αποτελέσματα στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Μάθε να αναπνέεις σωστά και δοκίμασε να παίρνεις ανάσες όταν έχεις έντονο στρες.
  • Αν χρειαστεί εκτόνωσε τα συναισθήματα και την πίεσή σου με κλάμα ή φωνές. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
  • Δώσε προτεραιότητα στις ανάγκες σου και φτιάξε ένα καλύτερο πρόγραμμα.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…