Βιολογικά καλλυντικά: γιατί να τα επιλέξουμε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου σήμερα είναι γεμάτη με πολλαπλά ερεθίσματα τα οποία πηγάζουν από το περιβάλλον μας. Τέτοια μπορεί να είναι, από τις τροφές που καταναλώνουμε μέχρι τον ατμοσφαιρικό αέρα που αναπνέουμε. Φυσικά, τα αγαπημένα μας καλλυντικά, οι ουσίες δηλαδή που εφαρμόζουμε στο σώμα μας προκειμένου να δείχνουμε αλλά και να νιώθουμε όμορφα, αποτελούν με τη σειρά τους μεγάλη πηγή εξωτερικών ερεθισμάτων για την υγεία μας.

Όπως λοιπόν ανησυχούμε για το είδος της τροφής που καταναλώνουμε και πάντα επιθυμούμε τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες στα πιάτα μας, έτσι μας απασχολεί και το είδος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα του προσώπου και του σώματός μας, μιας και οι ουσίες που περιέχουν απορροφώνται από την επιφάνεια του δέρματος και εισέρχονται στους ιστούς μας.

Η απάντηση σε αυτή μας την ανησυχία λοιπόν, δεν είναι άλλη από τα λεγόμενα «βιολογικά καλλυντικά». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα βιολογικά καλλυντικά και γιατί αξίζει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι;

Βιολογικά καλλυντικά

Τα βιολογικά καλλυντικά είναι παρασκευάσματα ειδικά για την περιποίηση προσώπου και σώματος τα οποία δεν περιέχουν ισχυρά συντηρητικά, πετροχημικά, βαζελίνη, παραφίνη πρόσθετα χρώματα ή αρώματα ή οτιδήποτε τοξικό για την επιδερμίδα, ενώ παρασκευάζονται  αποκλειστικά από πιστοποιημένες πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας. Συνεπώς, είναι απολύτως ασφαλή τόσο για εμάς, όσο και για το περιβάλλον.

Γιατί να τα επιλέξετε;

Για ποιο λόγο αξίζει κάποιος να χρησιμοποιήσει βιολογικά καλλυντικά και όχι συμβατικά, όπως κάναμε τόσα χρόνια; Πραγματικά υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να βάλουμε τα βιολογικά καλλυντικά στη ζωή μας:

  • Απόλυτα ασφαλή για τον οργανισμό μας: αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικά συστατικά, χωρίς ύποπτες χημικές ουσίες, γεγονός που τα καθιστά απόλυτα εναρμονισμένα με την υγεία και τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας.
  • Πολύ αποτελεσματικά: Τα βιολογικά καλλυντικά είναι γεμάτα από ενεργά συστατικά, το οποία λαμβάνουν από τις φυτικές πρώτες ύλες, ενώ φτιάχνονται χρησιμοποιώντας το κατάλληλο συστατικό για το αντίστοιχο «πρόβλημα». Έτσι χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα, πλούσια μαλλιά ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο χαρακτηριστικό.
  • Με αγάπη προς το περιβάλλον: τα βιολογικά καλλυντικά είναι βιοδιασπώμενα. Αυτό σημαίνει ότι αφού πεταχτούν στα σκουπίδια τα συστατικά τους αφομοιώνονται από το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουν τη γη ή τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως πετροχημικά και τα παράγωγά τους, διαλύτες, όπως η προπυλενογλυκόλη, ή ερεθιστικά επιφανειοδραστικά, ενώ οι συσκευασίες τους είναι συνήθως ανακυκλώσιμες. Επιπλέον, τα εν λόγω καλλυντικά δεν δοκιμάζονται σε ζώα.
  • Άλλοι λόγοι: πριν την κυκλοφορία τους υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, είναι αρκετά οικονομικά, αφυπνίζουν τη συνείδηση του καταναλωτή κ.α.

Βιολογικά, φυτικά ή φυσικά καλλυντικά; Υπάρχει διαφορά;

Προτού απαντήσουμε αυτό το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε ή να φοβόμαστε τον χαρακτηρισμό «χημικές ουσίες» και αυτό γιατί όλη η φύση γύρω μας (και μέσα μας) είναι γεμάτη από χημικές ουσίες και αυτό είναι γεγονός.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές είναι ωφέλιμες και ευεργετικές, ενώ άλλες ύποπτες και καρκινογόνες. Με την ίδια λογική, υπάρχουν ουσίες οι οποίες φτιάχνονται από τον άνθρωπο (επίσης χημικές), που άλλες είναι ευεργετικές κι άλλες επικίνδυνες.

Φυσικά καλλυντικά

Όλα τους τα συστατικά προέρχονται από τη φύση, ακατέργαστα. Όμως, οι καλλιέργειες των αντίστοιχων φυτών μπορεί να έχουν γίνει παρουσία φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λοιπών επικίνδυνων ουσιών.

Φυτικά καλλυντικά

Κατά κύριο λόγο, οι πρώτες ύλες για την παρασκευή τους προέρχονται από φυτά και βότανα, χωρίς αυτό να αποκλείει την ύπαρξη τεχνητών χημικών ουσιών. Τα φυτικά καλλυντικά μπορεί να περιέχουν εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.α.

Βιολογικά καλλυντικά

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία συνοψίζουν τις έννοιες «φυτικά» και «φυσικά» καλλυντικά, με τη διαφορά ότι για την παρασκευή τους δε χρησιμοποιούνται καθόλου τεχνητές χημικές ουσίες, ενώ όλες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες και βιολογικές. Επίσης πιστοποιημένα είναι και τα ίδια τα βιολογικά καλλυντικά.

Αποσμητικοί κρύσταλλοι

Μήπως αναζητάτε μία απολύτως φυσική μέθοδο για την απομάκρυνση των σωματικών οσμών μέσα στην καθημερινότητα; Σίγουρα δεν υπάρχει ιδανικότερη λύση από τους αποσμητικούς κρυστάλλους. Πρόκειται για κομμάτια κρυστάλλων ηφαιστειακής προέλευσης, τα οποία είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

Αποτελεί σίγουρα μία άριστη επιλογή μέσα στην ημέρα, καθώς είναι απολύτως αποτελεσματικοί και υγιεινοί. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αποσμητικοί κρύσταλλοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των αντιϊδρωτικών, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπουν τη φυσική εφίδρωση του σώματος, δρώντας όμως τοπικά και εξουδετερώνοντας μικρόβια και δυσάρεστες οσμές. Σίγουρα είναι ένα προϊόν που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το Flowmagazine προτείνει

Αν ψάχνετε κι εσείς μία εταιρεία καλλυντικών (και όχι μόνο) εμπνευσμένη από τη φύση, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη Vitamelia. Η Vitamelia ιδρύθηκε για να προσφέρει απλές και φυσικές λύσεις με προϊόντα που προάγουν την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.

Διαθέτει μοναδικές φόρμουλες σε μία μεγάλη γκάμα με φυσικά Συμπληρώματα Διατροφής, Βιολογικά Καλλυντικά, Βιοδιασπώμενα Καθαριστικά και Φίλτρα Νερού.

Δεσμεύεται και εξασφαλίζει στους καταναλωτές άριστη ποιότητα προϊόντων και μέγιστη αποτελεσματικότητα, ενώ κατέχει τους τρόπους, τα γνωστικά εργαλεία και το αφοσιωμένο επιστημονικό δυναμικό που μπορούν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη ζωή και τον εαυτό σας!

Εθνάρχου Μακαρίου 56, ΤΚ 12132 Περιστέρι, Αθήνα
Νίκου Παττίχη 92, ΤΚ 3070 Λεμεσός, Κύπρος

Τ. 210 577 99 54  | info@vitamelia.gr  |  www.vitamelia.gr

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…