8 καθημερινές συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

Συντάκτης: Flowmagazine

Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για να εκτελεί το στόμα σας κανονικά τις λειτουργίες του. Τα υγιή δόντια θα σας επιτρέψουν να δαγκώνετε, να μιλάτε, να τρώτε και να χαμογελάτε χωρίς προβλήματα. Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης και ενός όμορφου χαμόγελου. Η παραμέληση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η καλή στοματική υγιεινή βοηθά στην εξάλειψη και τον έλεγχο της συσσώρευσης βακτηριακής πλάκας. Έτσι αποτρέπονται οι βλαβερές επιπτώσεις της στα δόντια και τα ούλα και οι επακόλουθες στοματικές παθήσεις.

Ακολουθούν οι 8 συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου καθημερινά για καλή στοματική υγιεινή. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε, πώς, πότε και με ποια προϊόντα θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε το χαμόγελό σας χωρίς προβλήματα.

8 καθημερινές συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

 1. Βουρτσίστε τα δόντια σας σωστά

Ο τρόπος που βουρτσίζετε τα δόντια σας έχει μεγάλη σχέση με την υγεία των δοντιών σας. Μπορεί να νομίζετε ότι αρκεί να κινείτε τη βούρτσα στο στόμα σας για λίγη ώρα. Αλλά το να μην αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο, να το κάνετε με άτακτο τρόπο και να μην φτάνετε σε όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα.

Γι’ αυτό, όταν πρόκειται για την καλή στοματική υγιεινή, είναι σημαντικό να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να εκτελέσετε σωστά αυτή την εργασία. Θα πρέπει να τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45° προς τα ούλα, με τις τρίχες να ακουμπούν στη συμβολή των δοντιών και του ουλικού ιστού.

Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι απαλές αλλά σταθερές και θα πρέπει να επιδιώκουν να καθαρίζουν και να σαρώνουν όλες τις επιφάνειες των δοντιών από όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στο στόμα. Επομένως, βουρτσίστε τις εσωτερικές, τις εξωτερικές και τις μασητικές επιφάνειες των άνω και κάτω δοντιών.

Για να καθαρίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών, τοποθετήστε τη βούρτσα κάθετα και μετακινήστε την προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά.

Με αυτές τις σαρωτικές κινήσεις επιδιώκουμε την εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας. Αν δεν καθαρίσουμε αυτό το φιλμ βακτηρίων και υπολειμμάτων, συσσωρεύεται και σκληραίνει σχηματίζοντας πέτρα, προκαλώντας κοιλότητες, ουλίτιδα και κακή αναπνοή.

Το καθημερινό βούρτσισμα αποτελεί απαραίτητο μέρος της φροντίδας που πρέπει να παρέχουμε στο στόμα μας.

 1. Καθαρίζετε συχνά το στόμα σας

Ιδανικά, θα πρέπει να καθαρίζουμε το στόμα μας δύο φορές την ημέρα, όπως προτείνει η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA). Ορισμένοι ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο στοματικών παθολογιών ή που φορούν ορθοδοντικές συσκευές, είναι προτιμότερο να καθαρίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα.

Το βούρτσισμα το πρωί, στην αρχή της ημέρας, βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η παραγωγή σάλιου είναι χαμηλότερη και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται περισσότερο. Με αυτό το πρώτο βούρτσισμα θα ξεκινήσετε τη μέρα σας με καθαρό στόμα και φρέσκια αναπνοή.

Η στοματική υγιεινή τη νύχτα, πριν κοιμηθείτε, είναι επίσης πολύ σημαντική. Το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν πάτε για ύπνο εξαλείφει τη βακτηριακή πλάκα που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 1. Μην το παρακάνετε

Ο υπερβολικός, πολύ συχνός, πολύ μακρύς ή πολύ έντονος καθαρισμός μπορεί να είναι αντιπαραγωγικός. Το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών ή το βούρτσισμα με υπερβολική δύναμη και πίεση μπορεί να φθείρει το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια.

Το σμάλτο είναι ένας πολύ ισχυρός οδοντικός ιστός, ικανός να προστατεύει τα δόντια από όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο στόμα. Η κατανάλωση τροφής σε διαφορετικές θερμοκρασίες και με διαφορετικές υφές, η μάσηση και η έναρξη της πεπτικής διαδικασίας χωρίς ενοχλήσεις στα δόντια, είναι δυνατή χάρη σε αυτό το στρώμα ορυκτών.

Αν όμως τα δόντια χάσουν το πιο επιφανειακό τους στρώμα, η υποκείμενη οδοντίνη αποκαλύπτεται. Αυτός ο ιστός δεν είναι προετοιμασμένος για την επαφή με το εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ευαισθησίας ή πόνου.

Το πολύ σκληρό βούρτσισμα μπορεί επίσης να βλάψει τα ούλα. Όταν ασκείται υπερβολική δύναμη, ο ιστός των ούλων ανασύρεται, αφήνοντας μέρος της ρίζας του δοντιού εκτεθειμένο. Αυτό προδιαθέτει σε πόνο, ευαισθησία και τερηδόνα.

 1. Επιλέξτε τη σωστή οδοντόβουρτσα για καλή στοματική υγιεινή

Για να πραγματοποιήσετε καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητο να έχετε τα κατάλληλα στοιχεία. Η επιλογή της κατάλληλης οδοντόβουρτσας για το στόμα σας θα σας επιτρέψει να φτάσετε με ευκολία σε όλες τις περιοχές του στόματός σας και να το καθαρίσετε σωστά.

Υπάρχουν οδοντόβουρτσες με διαφορετικούς τύπους τρίχας, σχήματα και μεγέθη. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε μαλακές τρίχες, ώστε να μην καταστρέφετε το σμάλτο και τα ούλα.

Το μέγεθος της κεφαλής της βούρτσας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, ώστε να καθαρίζεται τμηματικά κάθε περιοχή του στόματος. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, το σχήμα και το υλικό, θα εξαρτηθεί από τα γούστα και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Οι οδοντόβουρτσες μπορούν επίσης να διακριθούν σε χειροκίνητες και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Και οι δύο είναι ικανές να επιτελέσουν επαρκή στοματική υγιεινή εάν χρησιμοποιούνται σωστά. Αν και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη για ορισμένους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να εκπληρώσει το σκοπό της. Είτε πρόκειται για ηλεκτρική είτε για χειροκίνητη, συνιστάται η ανανέωσή τους κάθε 3 μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες είναι ανοιχτές ή παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.

 1. Μην παραμελείτε τη γλώσσα σας

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι μια άλλη θεμελιώδης πτυχή που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν πρόκειται για καλή στοματική υγιεινή. Η βακτηριακή πλάκα συσσωρεύεται επίσης στις ανωμαλίες της επιφάνειας αυτού του οργάνου.

Η παραμονή βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής στη ράχη της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και άγευστη γλώσσα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την καθαρίζετε καθημερινά.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε ένα καθαριστικό γλώσσας. Πρόκειται για ένα όργανο ειδικά σχεδιασμένο για να ξύνει την επιφάνεια της γλώσσας και να απομακρύνει όλα τα υπολείμματα που συσσωρεύονται εκεί.

Η μη ύπαρξη αυτού του αξεσουάρ δεν αποτελεί λόγο παραμέλησης της γλώσσας. Αν δεν το έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για τον καθαρισμό του οργάνου.

Για να καθαρίσετε τη γλώσσα, πρέπει να κάνετε κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός, μέχρι να φτάσετε στην άκρη. Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, ξεπλένοντας το καθαριστικό σε κάθε πέρασμα, μέχρι να απολυμανθεί ολόκληρο το όργανο.

 1. Επιλέξτε οδοντόκρεμες με φθόριο

Οι οδοντόκρεμες είναι ένα καλό συμπλήρωμα που βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών και στην πρόληψη πολλών ασθενειών του στόματος. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και με διαφορετικές ενώσεις που παρέχουν συγκεκριμένα οφέλη.

Όταν επιλέγετε το καλύτερο προϊόν για το στόμα σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να υποδείξει την καταλληλότερη οδοντόκρεμα για τις ανάγκες σας.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να επιλέξετε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Αυτό το φυσικό στοιχείο είναι σε θέση να αποτρέψει την τερηδόνα, να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και να ενισχύσει τη δομή των δοντιών.

 1. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα κάθε μέρα για καλή στοματική υγιεινή

Η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την καλή στοματική υγιεινή. Το στοιχείο αυτό μας επιτρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή μεταξύ των δοντιών, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνότερα από τους ενήλικες συνίσταται στο να κόβουμε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος μήκους 50 εκατοστών και να το τυλίγουμε γύρω από κάθε μεσαίο δάχτυλο και των δύο χεριών. Στη συνέχεια, ασκώντας πίεση με το δείκτη και τον αντίχειρα, το οδοντικό νήμα περνάει ανάμεσα στα δόντια.

Οι κινήσεις πάνω-κάτω πρέπει να γίνονται για τα πάνω δόντια και από κάτω προς τα πάνω για τα κάτω στοιχεία, φτάνοντας μέχρι τη γραμμή των ούλων. Πιέστε το τοίχωμα ενός από τα δόντια σχηματίζοντας ένα σχήμα C. Στη συνέχεια, ο καθαρισμός επαναλαμβάνεται, ξύνοντας την πλευρά του άλλου δοντιού στο ίδιο διάστημα.

Αυτό επαναλαμβάνεται για κάθε ένα από τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών σε όλο το στόμα. Καθώς καθαρίζουμε, ξετυλίγουμε το αχρησιμοποίητο οδοντικό νήμα από το ένα μεσαίο δάχτυλο και τυλίγουμε το χρησιμοποιημένο νήμα πάνω στο άλλο μεσαίο δάχτυλο.

Για μερικούς ανθρώπους, το οδοντικό νήμα μπορεί να είναι δύσκολο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αλλά μην τα παρατάτε. Η εξάσκηση βοηθά στην απόκτηση της απαραίτητης επιδεξιότητας.

Επιπλέον, υπάρχουν εξαρτήματα που διευκολύνουν το οδοντικό νήμα, όπως οι υποδοχές για το νήμα. Πρόκειται για πλαστικά όργανα που μπορούν να συγκρατήσουν το οδοντικό νήμα και έχουν επίσης μια περιοχή για να πιάνετε άνετα και να έχετε πρόσβαση σε κάθε μεσοδόντιο χώρο.

Ορισμένα έρχονται με το οδοντικό νήμα ήδη προσαρτημένο και είναι μιας χρήσης. Άλλα απαιτούν την τοποθέτηση νέου νήματος κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.

 1. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης στοματικού διαλύματος για καλή στοματική υγιεινή

Τα στοματικά διαλύματα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην καλή στοματική υγιεινή. Αυτά τα υγρά βοηθούν στον καθαρισμό περιοχών του στόματος που είναι δύσκολα προσβάσιμες με άλλες μεθόδους.

Το ξέπλυμα χρησιμοποιείται στο τέλος της ρουτίνας στοματικής υγιεινής, μετά το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και την απόξεση της γλώσσας. Πάρτε μια ποσότητα του προϊόντος στο στόμα και κυκλοφορήστε το σε όλους τους ιστούς χωρίς να το καταπιείτε.

Το υγρό κινείται στο στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου ή του κατασκευαστή του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται συνήθως για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια φτύνεται ολόκληρο το προϊόν.

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα με διαφορετικά συστατικά που τους προσδίδουν ειδικά χαρακτηριστικά για διαφορετικές στοματικές ανάγκες. Πάντα ο οδοντίατρος θα είναι αυτός που θα συστήσει το καλύτερο προϊόν για χρήση σε κάθε στόμα.

Έτσι, υπάρχουν ξεπλύματα με αντισηπτικά που βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων, πολύ χρήσιμα σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα. Άλλα περιέχουν φθόριο για την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας ή τη μείωση της ευαισθησίας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα ξεπλύματα με λευκαντική δράση. Αυτά βοηθούν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων των θεραπειών λεύκανσης των δοντιών.

Τα στοματικά πλυσίματα εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Άλλες συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

Οι συμβουλές που μοιραζόμαστε εδώ θα σας βοηθήσουν να εφαρμόζετε καθημερινά καλή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα στα οποία θα πρέπει επίσης να δίνετε προσοχή προκειμένου να διατηρείτε το στόμα σας υγιές:

 • Πίνετε άφθονο νερό: Η κατανάλωση νερού με τα γεύματα βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και στη διατήρηση της στοματικής κοιλότητας καθαρής. Επιπλέον, ένα ενυδατωμένο και υγρό στόμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα βακτήρια.
 • Να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή: Μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή, με επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, φθόριο και φώσφορο, προάγει την υγεία των δοντιών και των ούλων.
 • Περιορίστε τις γλυκές και όξινες τροφές: η μείωση της πρόσληψης ζαχαρούχων, εξαιρετικά επεξεργασμένων ή όξινων τροφών ωφελεί επίσης τα δόντια. Αν θέλετε να φροντίσετε το στόμα σας, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και βιομηχανικών αρτοσκευασμάτων.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες σε ολόκληρο το σώμα και το στόμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα μια απόφαση που είναι καλή για την υγεία σας.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο: Οι τακτικές εξετάσεις και οι καθαρισμοί, κάθε 6 μήνες, σας επιτρέπουν να διατηρείτε το στόμα σας υγιές. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια πάθηση, η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή της βελτιώνει την πρόγνωση και αποφεύγει πιο επεμβατικές και δυσάρεστες θεραπείες.

Τα οφέλη της καλής στοματικής υγιεινής

Η ύπαρξη ενός υγιούς στόματος θα σας επιτρέψει να χαμογελάτε με αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιείτε το στόμα σας κανονικά. Το δάγκωμα, το φαγητό και η ομιλία δεν θα αποτελούν πρόβλημα για εσάς.

Η άσκηση καλής στοματικής υγιεινής όχι μόνο θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο στόμα σας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και επιπλοκές.

Με αυτές τις συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή θα μπορείτε να φροντίζετε το στόμα σας όπως χρειάζεται και να επωφεληθείτε από ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…