Πώς βοηθάει το σελήνιο στον θυρεοειδή;

Συντάκτης: Flowmagazine

Παρακάτω, θα ανακαλύψουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το σελήνιο στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τις τροφές με υψηλή συγκέντρωση σεληνίου, καθώς και τη συνιστώμενη πρόσληψή του.

Το σελήνιο (Se) είναι ένα μέταλλο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεν συντίθεται στον οργανισμό, οπότε μπορούμε να το προσλάβουμε μόνο μέσω της διατροφής. Είναι ένα θρεπτικό συστατικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αφού συμμετέχει σε πολλές διαδικασίες του οργανισμού, όπως στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εγκεφάλου, στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, στη γονιμότητα και στη σύνθεση του DNA, στην προστασία από το οξειδωτικό στρες κ.α.

Ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο πρόσθιο μέρος του λαιμού, ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα. 

Είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του σώματος και είναι υπεύθυνος για τη σύνθεση, την αποθήκευση και την απελευθέρωση των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού και είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία όλων των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Παρακάτω, θα ανακαλύψουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το σελήνιο στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τις τροφές με υψηλή συγκέντρωση σεληνίου, καθώς και τη συνιστώμενη πρόσληψή του.

Ο ρόλος του σεληνίου στο θυρεοειδή αδένα

Στους ενήλικες ο θυρεοειδής είναι το όργανο με την υψηλότερη ποσότητα σεληνίου ανά γραμμάριο ιστού. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία και την προστασία του θυρεοειδούς αδένα από οξειδωτικές βλάβες. 

Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Το ιώδιο, που αποτελεί το δομικό στοιχείο και βασικό συστατικό αυτών των ορμονών, απαιτεί σελήνιο ώστε να συντεθεί σωστά σε θυρεοειδική ορμόνη.

Μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη σεληνίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του θυρεοειδούς όπως:

  • Υποθυρεοειδισμό
  • Υποκλινικό υποθυρεοειδισμό
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Νόσο Graves
  • Βρογχοκήλη

H λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου φαίνεται να σχετίζεται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει:

  • Η λήψη σεληνίου μείωσε τα αντισώματα υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.
  • Σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (νόσος Graves) υπήρξε δραματική επιβράδυνση εξέλιξης των συμπτωμάτων και παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
  • Σε ασθενής με θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρατηρήθηκε πως η συγχορήγηση με τη θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς.

Παρά τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη σύσταση για τη θεραπεία ασθενών με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς με συμπληρώματα σεληνίου. Όμως για τους νοσούντες με χαμηλά επίπεδα σεληνίου, η λήψη συμπληρώματος μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Πηγές σεληνίου

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το σελήνιο λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής ή με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Όσων αφορά τις φυτικές πηγές, η ποσότητα σεληνίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εδαφολογική σύσταση της κάθε περιοχής καλλιέργειας, αλλά και από το είδος του φυτού, καθώς κάποια έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα του ιχνοστοιχείου, ενώ άλλα όχι.

Οι κύριες πηγές σεληνίου, φυτικής και ζωικής προέλευσης, είναι:

Ξηροί καρποί

Τα brazilian nuts ή αλλιώς καρύδια βραζιλίας είναι η πλουσιότερη πηγή σεληνίου, αφού ένα μόνο ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, περιέχοντας 96μg. Αν θέλετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, φροντίστε να μην υπερβαίνετε τα 2 ημερησίως.

Οι ηλιόσποροι που αποτελούν αγαπημένο σνακ πολλών ανθρώπων, εκτός των βιταμινών και των μετάλλων, περιέχουν και σημαντική ποσότητα σεληνίου που αντιστοιχεί σε 79μg ανά 100γρ.

Θαλασσινά

Ο τόνος κατέχει την πρώτη θέση σε περιεκτικότητα σεληνίου ανάμεσα στα θαλασσινά. Στα 100γρ περιέχονται 92μg. Στη δεύτερη θέση έρχονται τα «αφροδισιακά» μύδια με 90μg ανά 100γρ και ακολουθούν οι σαρδέλες με 52μg ανά 100γρ. 

Επίσης, ο σολομός και οι γαρίδες αποτελούν καλές πηγές, παρέχοντας στην ίδια ποσότητα 47μg και 40μg αντίστοιχα. Τα θαλασσινά είναι επίσης πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη η κατανάλωσή τους μια φορά την εβδομάδα.

Κρεατικά

Το κρέας αποτελεί εξίσου καλή πηγή σεληνίου. Ανά 100γρ κρέατος, περιέχονται οι παρακάτω ποσότητες:

  • Χοιρινή μπριζόλα: 47,4μg
  • Μοσχαρίσια μπριζόλα: 36μg
  • Φιλέτο κοτόπουλο (στήθος): 31,9μg

Επίσης, το κρέας γαλοπούλας περιέχει 31μg σεληνίου στα 90γρ. και αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή, καθώς δεν περιέχει λίπος.

Ζυμαρικά & Δημητριακά

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη σεληνίου στη διατροφή σας, προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης που θα σας προσφέρουν το 77% της ημερήσιας ανάγκης ανά φλιτζάνι.
Επίσης, δημητριακά όπως η βρόμη και το καστανό ρύζι περιέχουν αντίστοιχα 23% και 21% της ημερήσιας πρόσληψης ανά φλιτζάνι.

Λαχανικά

Τα μανιτάρια portobello και shiitake ανήκουν στις ικανοποιητικές πηγές σεληνίου. Ένα φλιτζάνι από τα πρώτα καλύπτει το 48% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού και αντίστοιχα από τα δεύτερα καλύπτει το 66%.

Τέλος, μια καλή επιλογή για τους vegan που θέλουν να αυξήσουν τη λήψη σεληνίου είναι το τόφου. Το τόφου παρασκευάζεται όπως το τυρί και προέρχεται από γάλα σόγιας. Μία μερίδα 100γρ προσφέρει το 32% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης.

Πόση ποσότητα σελήνιο να παίρνω κάθε μέρα;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 55μg από όλες τις πηγές. Αυτό διαφοροποιείται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, όπου η δόση μπορεί να αυξηθεί. Δόσεις έως και 400μg την ημέρα θεωρούνται ασφαλής και χορηγούνται θεραπευτικά.

Υπάρχει σε δύο μορφές: το οργανικό (selenomethionine και selenocysteine) και το ανόργανο (selenate και selenite). Η οργανική μορφή σεληνίου ως συμπλήρωμα είναι υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας και το σώμα απορροφά περισσότερο από το 90%. Αντίθετα, απορροφά μόνο περίπου το 50% της ανόργανης μορφής.

Πριν αποφασίσετε να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερο σελήνιο είτε μέσω των τροφών, είτε λαμβάνοντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας, ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη δόση και τη διάρκεια της αγωγής.

 Επίσης, αν λαμβάνετε πολυβιταμίνες, καλό είναι να υπολογίζετε την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο σε συνδυασμό με την πρόσληψη από άλλες πηγές, ώστε να μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη.

Ενώ τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα, η υπερπρόσληψη μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στον οργανισμό. Συμπτώματα τοξικότητας αποτελούν:

  • Μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα
  • Απώλεια μαλλιών
  • Εύθραυστα νύχια
  • Στίγματα στα δόντια
  • Ναυτία
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Διάρροια
  • Κούραση
  • Ευερεθιστότητα
  • Ανωμαλίες του νευρικού συστήματος

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω διακόψτε άμεσα τη λήψη σεληνίου και επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…