Τροφές πλούσιες σε σελήνιο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το σελήνιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, σημαντικό για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.  Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε πως το χρειαζόμαστε άμεσα για τη σωστή λειτουργία της αναπαραγωγής, μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να μην προσλαμβάνουμε το μέταλλο αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφησή του, όπως ο ιός HIV ή παθήσεις εντέρου όπως η νόσος του Κρον. Σε ποιες τροφές όμως συναντάμε το σελήνιο; Ας ρίξουμε μια ματιά…

Brazil nuts

Η καλύτερη πηγή σεληνίου είναι αυτοί οι μεγάλοι ξηροί καρποί. Μάλιστα, περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα από το σελήνιο, που είναι καλύτερο να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους και να μην τρώμε περισσότερο από δυο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Ψάρια

Είναι γνωστό πως τα ψάρια ενισχύουν δυναμικά τα επίπεδα της υγείας μας με ποικίλους τρόπους. Συγκεκριμένα, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα στρείδια, η γαρίδα και ο σολωμός περιέχουν σελήνιο σε μεγάλες ποσότητες. Ενσωματώστε τα ψάρια στη διατροφή σας, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Κρεατικά

Το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (το κρέας και όχι το αλλαντικό), αποτελούν σημαντικές πηγές σελήνιου, αν τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ταυτόχρονα όμως, χρειάζεται προσοχή το κομμάτι κρέατος που θα επιλέξουμε, έτσι ώστε να είναι απαλλαγμένο από περιττό λίπος.

Cottage cheese

Αυτή η διαιτητική απόλαυση περιέχει 20 mg σεληνίου (30% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης) ανά κούπα. Απολαύστε ελεύθερα!

Αυγά

Ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 20 mg σεληνίου. Αν δεν προτιμάτε τα βραστά αυγά, βέβαια, η περιεκτικότητα του σεληνίου δεν πέφτει σημαντικά με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος.

Καστανό ρύζι

Μια κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού προσφέρει 19 mg σεληνίου, 27% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης. Συνδυάστε το με κοτόπουλο, για να προσλάβετε ακόμα περισσότερο από το μέταλλο (αλλά και για ένα σούπερ λαχταριστό/χορταστικό γεύμα).

Ηλιόσπορος

Ένα τέταρτο της κούπας από αυτά τα σποράκια περιέχει 19 mg σεληνίου, συνεπώς αποτελεί εκπληκτικό σνακ, ειδικότερα αν είστε vegan και χρειάζεστε περισσότερο από το μέταλλο αυτό.

Φασόλια

Μία κούπα μαγειρεμένα φασόλια μας προσφέρει 13 mg σεληνίου, χωρίς να ξεχνάμε τις φυτικές ίνες και την απαραίτητη πρωτεΐνη.

Μανιτάρια

100 γραμμάρια μανιταριών μας προσφέρουν, εκτός από σελήνιο, πολύ ικανοποιητικές δόσεις βιταμινών D, σιδήρου και πρωτεΐνης. Βάλτε τα άμεσα στη διατροφή σας!

Βρώμη

Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει 13 mg σεληνίου. Ρίξτε μέσα λίγους ηλιόσπορους, για να ανεβάσετε αμέσως την περιεκτικότητα του πρωινού σας.

Φακές

Μία κούπα φακές περιέχει 6 mg σεληνίου, όπως επίσης και σίδηρο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Φτιάξτε μία σαλάτα με φακές, καστανό ρύζι και μανιτάρια, για ένα πλήρες γεύμα, γεμάτο σελήνιο!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…