Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής μιας και η αλιεία είναι ένας από τους σημαντικότερους …
Ψάρι: πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας
Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη διατροφική αξία, για μικρούς και μεγάλους. Είτε πρόκειται για άπαχα ψάρια (πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, λαβράκι) είτε για λιπαρά ψάρια (σαρδέλλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα). Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή μας, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Τα οφέλη του ψαριού στην υγεία μας:
1. Μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ψάρι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να προστατεύει την καρδιά και να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσα από τη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
2. Βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, καθώς περιέχει τη βιταμίνη Α, σελήνιο και ψευδάργυρο.
3. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς περιέχει τη βιταμίνη D.
4. Συμβάλλει στη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας, αφού περιέχει τη βιταμίνη Β6.
5. Βοηθά στον καλό μεταβολισμό, την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς περιέχει τη βιταμίνη Β12.
6. Το ψάρι συμβάλλει στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και των οστών καθώς είναι πηγή: 1) φωσφόρου και ασβεστίου.
7. Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, αφού περιέχει ιώδιο.
8. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι άνδρες που τρώνε περισσότερα ψάρια, έχουν δυόμισι φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, λόγω της παρουσίας υψηλών επιπέδων του DHA (που βρίσκονται στα ωμέγα 3).
9. Οφέλη για την εγκυμοσύνη
Τα ψάρια είναι εξαιρετικά για τις εγκύους, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πρόωρους τοκετούς και χαμηλό βάρος των μωρών τους.
10. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία μας, είναι το ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ψάρια, έχασαν λίπος σε ταχύτερους ρυθμούς από εκείνα που δεν το έκαναν.
11. Άσθμα
Η τακτική κατανάλωση ψαριών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.
12. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer
Οι ηλικιωμένοι που περιλαμβάνουν το ψάρι στη διατροφή τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ στα γηρατειά τους.
13. Μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια, μπορεί να μειώσουν την τάση προς κατάθλιψη.
14. Το ψάρι είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, ενώ περιέχει πολύ λίγο λίπος. Επιπλέον, το λίγο λίπος των ψαριών, είναι πολυακόρεστο, που είναι καλό για την υγεία. Μία μερίδα ψάρι την ημέρα (περίπου 150-180 γραμμάρια), μπορεί να καλύψει τις καθημερινές απαιτήσεις μας σε πρωτεΐνες, πολύ εύκολα.