Ο Χορός ως μια μορφή ψυχοθεραπείας για το σώμα και το πνεύμα

Συντάκτης: Έλλη Κοντέου

Ο άνθρωπος αντιλήφθηκε την κίνηση πριν από τη λογική, εκτελούσε λατρευτικές τελετουργίες πριν καταλάβει το δόγμα της πίστεως, επικοινωνούσε αρχικά με την παντομίμα της κίνησης των χεριών και του σώματος πριν ακόμη αρχίσει να μιλάει. Έτσι δημιουργήθηκε ο χορός με την πρόθεση της επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. Είναι όμως ο χορός μόνο μια κίνηση συναναστροφής των ανθρώπων μεταξύ τους;

Το να χορεύεις δεν αποτελεί μονάχα μια διασκεδαστική μορφή εκγύμνασης του σώματος, αλλά και μια διέξοδο για το μυαλό, τη ψυχολογία, την κοινωνικότητα και την έκφραση. 

Για χιλιάδες χρόνια υπήρξε ένα αγχολυτικό μέσο, το οποίο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει αρχίσει να εξετάζει εις βάθος. Τα οφέλη του χορού για το σώμα ως μία από τις πιο υγιείς μορφές άσκησης είναι γνωστά και πολλά, γι’ αυτό σήμερα θα επικεντρωθούμε στα έμμεσα θετικά που μας χαρίζει στη ψυχολογία και το πνεύμα.

Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής

Ξεκινώντας πρέπει να αναφέρουμε το πιο προφανές, το οποίο είναι η ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν. Η κοινωνικοποίηση μέσα σε μία ομάδα χορού είναι αναπόφευκτη και επιτυγχάνεται με τον πιο φυσικό και όμορφο τρόπο. Περιβάλλεστε από άτομα που μοιράζονται την ίδια αγάπη με σας, το ίδιο χόμπι, την ίδια ανάγκη. Επί παραδείγματι στον χορό του τανγκό, προτού σχηματιστούν τα ζευγάρια αλλά και κατά τη διάρκεια του χορού, συνομιλείτε με τους άλλους, γνωρίζετε διαρκώς νέο κόσμο και συνδέεστε κάθε φορά με διαφορετικό παρτενέρ. Η αίσθηση κοινωνικότητας που δημιουργεί ο χορός, αυτή η συνοχή μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και η σωματική κατ’ επέκταση σύνδεση, είναι μοναδική. 

Επιπλέον στη διαδικασία του χορού αλλά και κατά τη διάρκεια εκμάθησής του, αναπτύσσετε σχέσεις με τα μέλη της ομάδας σας, χορεύετε μαζί και δημιουργείται έτσι ένας δεσμός που ενισχύει την αίσθηση της αλληλεγγύης και της κοινότητας. Με τη σειρά του αυτό επιδρά θετικά στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, το οποίο μειώνοντας το άγχος του βιώνει τις κοινωνικές καταστάσεις και συναναστροφές πιο άνετα και εύκολα.

Έκφραση της προσωπικότητας

Ποια μορφή άσκησης είναι πιο εκφραστική από τον χορό; Η προσωπικότητά σας, τα εκάστοτε συναισθήματα, το πως εκλαμβάνετε τη μουσικότητα και τον ρυθμό, όλα αυτά εκφράζονται μέσω του χορού και μεταφράζονται με μοναδικό τρόπο από τον καθένα. Οι κινήσεις, η χορογραφία, οι εντάσεις και οι παύσεις είναι ένας καθρέφτης της εσωτερικής κατάστασης του ανθρώπου. 

Ακόμα και η επιλογή του είδους χορού που επιλέγει κανείς υποδηλώνει κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Αν για παράδειγμα κάποιος επιλέξει το βαλς, θέλει να εκφραστεί με έναν τρόπο πιο ρομαντικό και αργό ενώ από την άλλη το Rn’B είναι πιο έντονο και δυναμικό. Αυτό συνδέεται επίσης με τα μουσικά γούστα, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από τα κλασικά ακούσματα του μπαλέτου με αυτά του break dance. Η επιλογή του είδους, τα ακούσματα και η ενανθρώπιση των κινήσεων είναι η απόλυτη μορφή έκφρασης της προσωπικότητάς μας και των συναισθημάτων μας πάνω στην πίστα.

Ανακούφιση από στρες και άγχος

Από τα σημαντικότερα οφέλη του χορού για την ψυχολογία και την υγεία ενός ανθρώπου είναι σίγουρα η αποβολή του άγχους μέσω αυτού. Είναι γνωστό πως χορεύοντας απελευθερώνονται κάποιες φυσικές ορμόνες ευφορίας, όπως ενδορφίνες, ντοπαμίνη και άλλες ευεργετικές χημικές ουσίες, οι οποίες αυτομάτως προκαλούν μια συναισθηματική αίσθηση ευτυχίας και απελευθέρωσης. Επιπλέον ο χορός βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και τη γνωστική λειτουργία. 

Πληθώρα μελετών έχει αποδείξει τη δύναμη που έχει ο χορός ως εργαλείο ενίσχυσης της ψυχικής υγείας, της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, την επιστημονικά αποδεδειγμένη καταπολέμηση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Όπως απέδειξε και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Mahoney του Χάρβαρντ, ο συνδυασμός κίνησης, μουσικής, πνευματικής προσπάθειας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι εξαιρετικός και αποτελεσματικός για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. 

Ο χορός λοιπόν δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική εκγύμναση του σώματος, αλλά μια ισχυρή μορφή ψυχοθεραπείας που ενδυναμώνει την αυτεπίγνωση, την κοινωνικότητα και την ψυχική ευεξία. Εκφράζει, συνδέει, θεραπεύει και παρέχει μία δυναμική και απόλυτα όμορφη διέξοδο με πολλές παράπλευρες θετικές παρενέργειες σε κάθε τομέα του σώματος, πνεύματος και ψυχής.

Συντάκτης: Έλλη Κοντέου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.