Γιατί ο φόβος είναι το χειρότερο από όλα τα συναισθήματα;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Το άγχος και ο φόβος είναι περισσότερο θανατηφόρα από τις καταστάσεις που βιώνουμε. Τις περισσότερες φορές ο φόβος μήπως συμβεί το χειρότερο είναι χειρότερος από το να συμβεί το χειρότερο..! Βάσει αυτού, ο φόβος ορίζεται ως το χειρότερο συναίσθημα από όλα τα συναισθήματα.

Πώς ορίζεται ο φόβος;

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Στη διάρκεια της ζωής του ο άνθρωπος, έχει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει πολλά άσχημα συναισθήματα και καταστάσεις. Κάθε άσχημη κατάσταση δημιουργεί  ένα άσχημο συναίσθημα και κάθε άσχημο συναίσθημα δημιουργεί  μία κακή ανάμνηση.  Το συνονθύλευμα αυτών των αναμνήσεων είναι ο καθοριστικός παράγοντας που την επόμενη φορά που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία παρόμοια κατάσταση θα μας προκαλέσει ξανά και ξανά ένα άσχημο συναίσθημα. Ο κύκλος αυτός δεν θα κλείσει ποτέ παρά μόνο αν εντοπιστεί η αιτία που ταράσσει τόσο πολύ την εσωτερική  γαλήνη και ασφάλειά μας. 

Η αιτία αυτή είναι φυσικά ο φόβος!

Φοβούμενοι μη βιώσουμε το ίδιο δυσάρεστο συναίσθημα που έχουμε συνυφάνει με την κακή μας ανάμνηση βάζουμε τον εαυτό μας σε μία διαδικασία να φοβηθεί πριν καν μας βλάψει το οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αμυνθούμε, να μην νιώσουμε ασφαλείς και να επιτεθούμε ή ακόμη χειρότερα να γίνουμε πάρα πολύ εσωστρεφείς και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας σε οτιδήποτε.

Γιατί είναι ο φόβος ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα;

Ο φόβος είναι η κύρια αιτία όλων των δυσάρεστων βιωμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής μας και υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση για αυτό.

  1. Ο φόβος προκαλεί πολέμους.

Σας κάνει εντύπωση; Για ποιο λόγο από τα χρόνια της αρχαιότητας μια  χώρα αποφασίζει να επεκταθεί; Μα φυσικά για να διογκώσει την κυριαρχία της. Και γιατί αυτό; Μα φυσικά για να μην είναι ευάλωτη. Και γιατί να μην είναι ευάλωτη; Μα σαφώς από φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι λοιπόν ξεκινάει πρώτη την άμυνά της διά της επίθεσης χωρίς καν να έχει δεχτεί η ίδια κάποια επίθεση. Αυτό αποτελεί την αφετηρία για μάχες, βιαιοπραγίες θανάτων και όλα αυτά με αρχική αιτία τον αναίτιο φόβο της.

Και επειδή το προηγούμενο παράδειγμα μοιάζει υπερβολή, ας το ανάγουμε σε μικρότερη κλίμακα.

Γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει βίαιος; Για τους ίδιους λόγους! Ο ανασφαλής άνθρωπος θα διεκδικήσει τα «χαμένα εδάφη του» πριν ακόμη τα χάσει . Προκειμένου να μην χάσει τη δυναμική  και το γόητρό του, θα αμυνθεί δια της επιθέσεως. Ο κύκλος αυτός είναι φαύλος καθώς η επίθεση θα δημιουργήσει και άλλους φοβισμένους ανθρώπους οι οποίοι αργότερα θα γίνουν το ίδιο κακοπροαίρετοι και επιθετικοί για τους ίδιους ακριβώς λόγους. 

2.Ο φόβος φέρνει ψέμα

Ο μόνος λόγος που λέγαμε ψέματα από μικρά παιδιά ήταν ο φόβος της τιμωρίας ή ο φόβος αποδοχής. Δυστυχώς σαν ενήλικες πλέον, θα πράξουμε το ίδιο, είτε για να γλυτώσουμε μία άβολη συζήτηση με το σύντροφο ή τους φίλους μας, είτε για να γίνουμε περισσότερο αρεστοί στον κοινωνικό μας περίγυρο. Ένας ψεύτης λοιπόν, δεν είναι παρά ένας ανασφαλής φοβισμένος άνθρωπος!

3.Ο φόβος σε κάνει χειρότερο άνθρωπο

Κι’ όμως. Όταν φοβάσαι, είσαι ικανός να κάνεις τα πάντα προκειμένου να προστατευτείς.  Μπορείς να διαβάλεις άλλους ανθρώπους, να προσβάλεις για να μην προσβληθείς, να πληγώσεις για να μη θιχτεί ο εγωισμός σου, να μην προσφέρεις κάτι που χρειάζεται ο άλλος για να μην στερηθείς κάτι που εσύ νομίζεις πως χρειάζεσαι και πολλά άλλα.

4.Ο φόβος διώχνει τους ανθρώπους από κοντά σου.

Όλοι χρειαζόμαστε δυνατούς ανθρώπους γύρω μας. Ένας αδύναμος άνθρωπος που επιζητάει συνεχώς την προσοχή και φοβάται συνεχώς πως αν δεν είναι το επίκεντρο θα μειωθεί η ύπαρξή του, σίγουρα είναι το τελευταίο πράγμα που αποζητούμε. Οι πιο φοβισμένοι άνθρωποι είναι και αυτοί που κάνουν υπερβολικό θόρυβο στη ζωή σου καθώς η ανάγκη τους να επιβάλλονται και να «ακούγονται» συνεχώς προέρχεται καθαρά από το φόβο μήπως μείνουν μόνοι. Ένας δυνατός άνθρωπος που δεν φοβάται τη μοναξιά και που αγαπάει τον εαυτό του, δε θα διεκδικήσει ποτέ χώρο στο χώρο σου, ούτε και αναγκαστική υπακοή στις επιθυμίες του. 

5.Ο φόβος σε κρατάει πίσω

Το συναίσθημα αυτό δεν προκαλεί κακό μόνο στους γύρω μας αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ο φόβος δεν σε αφήνει να ανοιχτείς σε καινούριες εμπειρίες που σε περιμένουν να τις ζήσεις ούτε και σου επιτρέπει να γνωρίσεις ανθρώπους πέρα από το φάσμα σου για να μάθεις καινούρια πράγματα. Ο φόβος σε κρατάει κολλημένο στα ίδια και τα ίδια, δένοντάς σου τα πόδια και εμποδίζοντάς σε να πετάξεις και να βιώσεις νέες καταστάσεις.

Ο φόβος ως αιτία κακών συμπεριφορών και συναισθημάτων.

 Ο φόβος δυστυχώς είναι η κυριότερη αιτία για όλα τα ελαττώματα που κατά καιρούς καταλογίζουμε ή μας καταλογίζουν. Ζήλια, εγωισμός ψέμα, εγωπάθεια, βία, όλα έχουν ως βάση το φόβο, είτε είναι φόβος επιβίωσης είτε φόβος απόρριψης.

Με το να εξαλείφεις τους φόβους σου διώχνεις ένα πολύ άσχημο συναίσθημα από τη ζωή σου και κάνεις χώρο σε πολύ πιο όμορφα συναισθήματα που προσφέρουν ψυχική γαλήνη, ευημερία και μακροζωία. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις την αρχή;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.