Ο φόβος της αποτυχίας διαλύει την αυτοπεποίθησή μας

Συντάκτης: Κατερίνα Κανελλοπούλου

Αποκτώντας μια περισσότερο φιλοσοφική στάση απέναντι στο λάθος είναι δυνατό να καταφέρει κανείς να υπερβεί τον φόβο της αποτυχίας, που συνδέεται άρρηκτα με την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο το επίπεδο αυτοπεποίθησής μας. Είτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην ευτυχία, στην επιτυχία και στην δημιουργικότητά μας, το αίσθημα της αυτοπεποίθησης αποτελεί την προϋπόθεση κάθε μεγάλης προσπάθειας.

Την αξία λοιπόν της αυτοπεποίθησης και τις πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να εξασκήσουμε την  εν λόγω αρετή ανέδειξε το Believe In You στο σεμινάριο Αυτοπεποίθησης την Παρασκευή 22/11. Εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργός του Believe In You, κα. Εύη Ξυραφά και το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο Studio Seventeen, στο Μαρούσι.

Άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών συμμετείχαν στο διαδραστικό σεμινάριο, όπου κυριαρχούσε ένα φιλικό και ευχάριστο κλίμα καθώς η εισηγήτρια προήγαγε τον διάλογο εξαρχής. Δεν παρέλειψε να απαντήσει με πληρότητα και σαφήνεια στις ερωτήσεις μας, αλλά και να ακούσει τις απόψεις μας.

Με το ξεκίνημα του σεμιναρίου κληθήκαμε να εξασκήσουμε τα presentation skills μας, μια άσκηση που απαιτεί θάρρος για να μιλήσει κάποιος σε κοινό, που είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία αυτοπεποίθησης. Έτσι έσπαγε γρήγορα ο πάγος μεταξύ των συμμετεχόντων και κατά την διάρκεια του διαλείμματος του σεμιναρίου ένιωθες μια αίσθηση οικειότητας για να πιάσεις την κουβέντα με τους άλλους.

Προσωπικά το αγαπημένο μου σημείο στο σεμινάριο ήταν η άσκηση στην οποία και έπρεπε να αποτυπώσουμε σε χαρτί τι σκεφτόμαστε όταν μας έρχονται στο νου οι λέξεις «αποτυχία» και «λάθος», καθώς συνειρμικά ορίζουμε την έννοια των λέξεων. Η πλειοψηφία είχε να αποδώσει αρνητικές εκφράσεις τόσο στο λάθος, όσο και στην αποτυχία. Έτσι δόθηκε περισσότερη έμφαση στο να ελέγχουμε πως εκφραζόμαστε και στο πως να αποφεύγουμε τις αρνητικές ή αποδυναμωτικές εκφράσεις που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και επομένως μας αποδυναμώνουν.

Ο φόβος της αποτυχίας αλλά και η αρνητική στάση απέναντι στα λάθη πλήττουν την αυτοπεποίθηση, καθώς δεν μας επιτρέπουν να βγούμε έξω από την ζώνη άνεσής μας και αν τολμήσουμε να κάνουμε πράγματα που θέλουμε, π.χ. να χορέψουμε ένα χορό που δεν ξέρουμε. Επαναπροσδιορίζοντας λοιπόν το νόημα αυτών των δύο εννοιών μέσα από διάφορες πρακτικές και βήματα, αλλά και αποκτώντας μια περισσότερο φιλοσοφική στάση απέναντι στο λάθος είναι δυνατό να καταφέρει κανείς να υπερβεί τον φόβο της αποτυχίας, που συνδέεται άρρηκτα με την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Βέβαια η δράση του Believe In You δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί με το επόμενο σεμινάριο την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου που έχει θέμα την «Διαχείριση άγχους», καθώς το άγχος ξεκινάει εκεί που σταματάει η αυτοπεποίθηση. Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει η προσωπική σας ανάπτυξη, δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο και κάντε άμεσα κράτηση για τη θέση σας.

https://www.flowmagazine.gr/seminario_diaxeirisis_agxous/

Συντάκτης: Κατερίνα Κανελλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.