Το μικροσκοπικό τεχνητό νησί που επαναπροσδιορίζει τον ορισμό του δημόσιου χώρου

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Η αλήθεια είναι πως οι δημόσιοι χώροι των πόλεων είναι πολύ συγκεκριμένοι και μάλλον πανομοιότυποι. Το πρωτοποριακό ή καλύτερα ανατρεπτικό ντιζάιν του αυστραλού αρχιτέκτονα Marshall Blecher και του Magnus Maarbjerg της δανικής εταιρείας σχεδιασμού Fokstrot, επαναπροσδιορίζει το πώς μπορεί να είναι ένας δημόσιος χώρος, αλλά και το που μπορεί να βρίσκεται.

Το CPH-Ø1 είναι ένα μικροσκοπικό νησί, μια ξύλινη πλατφόρμα 20 τετραγωνικών μέτρων που επιπλέει στη μέση του λιμανιού της Κοπεγχάγης. Κατασκευασμένο στο χέρι από βιώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής ξύλινων σκαφών, το νησί είναι διακοσμημένο μόνο με ένα δέντρο. Αυτή η απλότητα στοχεύει στο να αντιπροσωπεύσει μια εικονική μεταφορά ενός ακατοίκητου νησιού.

Το μικροσκοπικό τεχνητό νησί που επαναπροσδιορίζει τον ορισμό του δημόσιου χώρου

Το νησί CPH-Ø1 είναι απλώς το πρώτο κομμάτι ενός ευρύτερου έργου στο νησί της Κοπεγχάγης, ένας προτεινόμενος “χώρος στάθμευσης” που θα επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του δημόσιου χώρου. Τα πρόσθετα νησιά που πρόκειται να δημιουργηθούν, θα λειτουργήσουν ως κολυμβητικές και αλιευτικές πλατφόρμες, πλωτές σάουνες, κήποι, καφετέριες ακόμη και χώροι για performances. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι εννέα πλατφόρμες του πάρκου πρόκειται να δοθούν στο κοινό ενώ θα είναι προσιτές στους κολυμβητές και σε όσους κάνουν καγιάκ. Το χειμώνα, θα ενωθούν σε μια πλατφόρμα στο Sluseløbet, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν τις κατασκευές χωρίς να μπουν στα ψυχρά νερά της Κοπεγχάγης.

Το μικροσκοπικό τεχνητό νησί που επαναπροσδιορίζει τον ορισμό του δημόσιου χώρου

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το ταμείο τέχνης της Δανίας, στοχεύει να φέρει κάτι διαφορετικό σε μια περιοχή που γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή για τις φανταχτερές οικιστικές εξελίξεις παρά για τα έργα δημόσιας χρήσης. Η ομάδα που έχει αναλάβει το project θεωρεί ότι είναι «μια ευκαιρία που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη ζωή και τη δραστηριότητα, ελπίζοντας ότι θα δοθεί πίσω λίγος χώρος για τη μαγεία και το θαύμα».

Ο ανθεκτικός σχεδιασμός αυτών των νησιών κάνει το project μία μυθιστορηματική προσπάθεια σε μία εποχή που οι πολεοδόμοι αναγνωρίζουν την απειλή των ανυψωτικών επιπέδων της θάλασσας, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις όπως την κατασκευή προκυμαίων. Το ανανεωμένο λιμάνι της Κοπεγχάγης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για παρόμοια θαλάσσια project σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας.

*Με πληροφορίες από το site Architectural Digest.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…